• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Appeltaart Muffins van Moesappels – Glutenvrij & Suikervrij

geschreven door Heleen Quantrill 2 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Lekkere appeltaart muffins op basis van havermeel en geheel suikervrij en op smaak gebracht met kardemom en kaneel. Een heerlijke traktatie, maar eigenlijk ook gewoon prima als ontbijt of in de lunchtrommel 🙂

Appeltaart Muffins

Herfst-tradities

Vraag: Wat voor tradities heb jij zo gedurende het jaar? Zijn er speciale momenten buiten de standaard feestdagen om, die je op een bepaalde manier ‘viert’ of speciaal maakt? Ben nieuwsgierig! Eén van de dingen die ik al sinds jaar en dag doe en waar ik tot sinds kort eigenlijk niet bij stil stond dát ik dat doe, is appels plukken/ kastanjes rapen/ wortels oogsten/ pompoenen plukken in september of oktober. Het is nooit en-en, het ligt er maar net aan welk evenement georganiseerd wordt en welke ik dan ook opmerk 🙂 Vervolgens is de truc om er daadwerkelijk heen te gaan, het liefst met een vriendin en haar kids. In voorbijgaande jaren heb ik hierom dus met mijn laarzen in de modder gestaan om frietaardappelen en winterpenen uit de klei te trekken, maar ook zijn we naar de andere polder gereden om daar pompoenen te plukken. Aardappelen oogsten was wel iets spectaculairder. Ook heb ik wel tamme kastanjes geraapt in het Kadoelerbos en ben ik met een vriendin naar een oogstfeest geweest bij Kraggenburg in de buurt.

Biologische Activiteiten

Al met al zijn dit van die terugkerende dingen die voor mij echt ‘herfst’ zijn. De overvloed van deze tijd gecombineerd met fris weer en toch een zonnetje en gegarandeerd vieze handen, is voor mij onweerstaanbaar. Ook dit jaar begin het weer te kriebelen en sinds we verhuisd zijn, lijkt het wel of dat er meer te doen is in deze omgeving. Ik ben al bij een melktap geweest, heb pompoentjes geoogst bij Emmeloord in de buurt en Marjanne en ik hebben prachtige dahlia’s geplukt bij de lokale biologische zorgboerderij. Wat ook erg leuk is, is dat in onze nieuwe buurt er veel mensen wonen die een volkstuin hebben. Die vinden het kennelijk erg leuk dat ik dat ook leuk vind (maar ik heb daar echt geen tijd voor). Ik werd dus uitgenodigd om met Catherine knoflook te komen oogsten. Resultaat: een mand vol verse knoflook die kraakt van versheid als je hem uitperst. Heerlijk!

Appels Plukken, nee, Rapen

Ik dacht dat ik het daar wel een beetje mee gehad had, totdat mijn nichtje me appte of ik appels wilde gaan plukken met haar en de kindertjes. Playdate, koffie drinken én manden vol met appels. Ja, daar kan ik geen weerstand aan bieden! We hebben een kostelijke middag gehad waarbij de kindertjes flink vies werden en rode, natte neuzen hadden van het koele weer. Ook even een weerstand boost, dus! En we hadden een gelukje, want de boer had ook nog flink wat val-appels die over waren van het daadwerkelijke oogsten. Die mochten we voor een prikkie (dat bij de kassa nog verder werd afgeprijsd) meenemen. Wel direct schoonmaken en verwerken was zijn advies.

Ja, leuk dus, maar wat een klus! Je wordt dan hebberig hè, maar dan moet je het thuis wel allemaal gaan verwerken! Ik had bijna 10 kilo aan appels en peren en dat was echt te veel. Maar inmiddels heb ik het merendeel tot moes en stoofpeertjes verwerkt. Een ander deel heb ik naar een mede-bio-vriendin gebracht en de rest bewaar ik in de koelkast om daar hopelijk aankomend weekend mee verder te kunnen.

Appeltaart Muffins zonder gluten of suiker

Marjanne was ook in de bak-modus en wilde Catherine daar bij betrekken. Samen hebben ze heerlijke appeltaart muffins gebakken met havermeel in plaats van regulier meel. Havermeel is een uitstekend alternatief voor regulier meel. De smaak is neutraal en de textuur van het gebakken resultaat doet inderdaad aan regulier meel denken. Ik heb hier altijd een grote zak van in huis, net als amandelmeel in de vriezer en boekweitmeel in een pot. Je kunt het ook zelf maken door havermout fijn te malen in de Bullet of iets dergelijks. Wil je liever een glutenvrije meelmix die klaar is om te gebruiken? Check dan mijn recept hier.

Ook zijn deze muffins helemaal suikervrij. Geen honing, geen diksap, geen dadels. Alleen de natuurlijk zoete smaak van gebakken appels en de zoete smaakversterkers vanille en kaneel. Hierdoor zijn ze prima geschikt als ontbijt of lunch omdat ze je bloedsuikerspiegel niet laten stuiteren. Smeer er wat boter of kokosolie op en je bloedsuikerspiegel blijft nog meer in balans. Maar daar lezen jullie volgende week meer over! 😉

Nog meer inspiratie nodig van wat je met valappels en -peren kunt doen?

  • Glutenvrije appelgalette
  • Appelmoes zonder suiker
  • Stoofpeertjes uit de Slowcooker
  • Appelboter (ingedikte appelmoes, erg geconcentreerd van smaak!)
Appeltaart Muffins

Suikervrije Appeltaart Muffins

Budgetvriendelijke muffins waarbij je gebruik maakt van appels die niet zo mooi zijn.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 muffins

Ingrediënten
  

  • 250 gram havermeel
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1 el appelcider azijn
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 1 tl kardemom poeder
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 125 ml yoghurt of karnemelk naar keuze
  • 75 gram boter
  • 2 grote appels Goudreinet of Boskoop zijn hierin erg lekker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170º Celsius en doe 12 papieren muffinvormpjes in een cupcake vorm. Zet apart.
  • Meng in een ruime kom het havermeel, vanillepoeder, de kaneel, kardemom, bicarbonaat en een snufje zout.
  • Smelt ondertussen in de oven de boter, maar let er op dat hij niet te heet wordt. Meng de boter met de eieren, azijn, yoghurt of karnemelk en schenk dit bij het meel. Roer goed door tot er geen klontjes meer zijn.
  • Schil de appels en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Roer de appelstukjes door het beslag.
  • Gebruik een ijsschep om gelijke hoeveelheden beslag in de muffinvormpjes te doen.
  • Zet de bakvorm in de oven en bak de muffins in 25 minuten gaar. Check met een tandenstoker of ze geheel gaar zijn. Zo niet, bak dan steeds vijf minuten extra.
  • Warm zijn ze erg lekker met een kop thee!

Notities

Deze muffins zijn suikervrij. De vanille, kaneel en appels geven voldoende zoete smaak. Hier koop je goeie kwaliteit specerijen en smaakmakers:
  • Vanillestokjes
  • Ceylon kaneel
  • Kardemom
  • Himalaya zout
Vanillepoeder maak je eenvoudig. Check mijn stap voor stap instructies hier. 

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Banaan & Rood Fruit MuffinsGlutenvrije Banaan & Rood Fruit Muffins
  • Mini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & SuikervrijMini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & Suikervrij
  • Chocolade Notenpasta BalletjesChocolade Notenpasta Balletjes
  • Castagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van KastanjemeelCastagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van Kastanjemeel
  • Supersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte BonenSupersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte Bonen
Bijgewerkt op 21/02/22

Categorie: Koek en gebak, Ontbijt, Recepten Tags: appels, glutenvrij, muffins, suikervrij

Reacties

  1. anja zegt

    om

    waar wordt de azijn gebruikt?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Goeiemorgen Anja,

      Bij de eieren en yoghurt. Vergeten op te nemen in het recept, pas het gelijk aan. Bedankt voor je opmerkzaamheid!

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in