Als je wat krap in je tijd zit, maar wel zin hebt in iets lekkers heb ik het antwoord op je dilemma! Deze Chocolade Notenpasta Balletjes maak je binnen tien minuten klaar en zijn een heerlijk glutenvrij en suikervrij alternatief voor een koekje bij de koffie of thee. Je hoeft ze niet te bakken of op te laten stijven. Gewoon in de keukenmachine door elkaar malen, balletjes van draaien en eten. Eenvoudiger kan niet.
Zelf ben ik groot fan van dit soort snacks. Ze vullen goed, verzadigen een zoetbehoefte zonder suiker te eten en leveren een leuke bijdrage aan je dagelijkse mineralenvoorziening. De notenpasta kun je vervangen door wat je maar in huis hebt aan soorten notenpasta. Ik heb meestal gemengde notenpasta van Monki in huis, Simon haalt nog wel eens notenpasta bij Body en Fit maar daar zitten pinda’s in. Als je zelf liever geen pinda’s eet, zijn Monki, Horizon en Meridian goeie merken met genoeg keuze in pinda-vrije pasta’s. Om er maar een paar te noemen. Let overigens wel op de iets goedkopere merken. Ik heb gemerkt dat er ‘notenpasta’ verkocht wordt die aanzienlijk goedkoper is en dat er dan meer dan 60% pinda in zit. Wederom, dit is geen probleem als je pinda’s eet. Maar het zou zuur zijn dat je denkt een goeie aanbieding te pakken te hebben en het eigenlijk niet kan of wil eten. Ook bij dit soort producten geldt dus: Etiketten lezen!
Als je deze maakt voor iemand die een notenallergie heeft, kun je de notenpasta vervangen door sesampasta of zonnebloempasta. Wat ook erg lekker is, is een blokje santen gebruiken in plaats van notenpasta. Maar dan heb je echt wel een duidelijke kokossmaak, daar moet je van houden en niet iedereen is daar zo van gecharmeerd 😉
Cacaopoeder kun je overal krijgen, maar als ik je een tip mag geven, kies dan voor rauwe cacaopoeder. Dit is ongebrand en heeft daardoor een iets mildere smaak dan reguliere cacaopoeder. Plus het zit tjokvol antioxidanten! Wil je liever geen cacao gebruiken? Kies dan voor carob. Gewoon één op één vervangen.
Nou, volgens mij heb ik nu wel zo’n beetje alle alternatieven besproken! Laten we gauw terug gaan naar het originele recept 😉
Chocolade Notenpasta Balletjes
Ingrediënten
- 10 Medjoel dadels ontpit
- 100 gram notenpasta naar keuze
- 100 gram noten naar keuze
- 2 el cacaopoeder
- ¼ tl zeezout
- 1 el water
- ½ tl vanillepoeder of 1 vanillestokje uitgeschraapt
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve het water in een keukenmachine met messen en maal alles goed door elkaar.
- Als de massa iets droog lijkt, doe je er een beetje water bij en pulseer je nog twee of drie keer.
- Van de gladde, samenhangende massa maak je mooie balletjes door met een dessertlepel kleine hoeveelheden in je hand te rollen.
- Bewaar de balletjes in een doos met deksel in de koelkast.
Vertel eens, als jij een recept bekijkt, hoe vaak pas jij dan iets aan? Of volg je een recept liever precies zoals het beschreven staat? Waarom? En als je aanpast, waarom pas jij dan aan? Ik ben hier wel heel benieuwd naar, namelijk! Deel het hieronder, ik lees elke reactie en probeer op zoveel mogelijk te reageren!
Heleen Quantrill zegt
Wilma,
Wat leuk om te horen! Wat heb je er zelf nog mee gedaan, dan? 🙂
Wilma zegt
Dit is een super gerecht! Ik heb ze eergisteren gemaakt en ze zijn verrukkelijk! Ik heb er wel een eigen twist aangegeven.
Marianne zegt
Het lukt me zelden om me keurig aan het recept te houden. Redenen zijn:
1) bepaalde ingredienten eten we niet of eten we / iemand niet graag.
2) ik heb iets niet in huis, maar mijn inschatting is dat het dan ook wel zonder ingredient x kan, of dat ik het vervang door y.
3) ik lees niet goed en heb al al een deel van de ingredienten bij elkaar gegooid voordat ik heb gelezen dat je een deel apart had moeten houden.
Inge zegt
In eerste instantie volg ik het recept. Als ik het in de vingers heb, kan ik er mijn eigen twist aan geven door de ingredienten die ik op dat moment in huis heb te gebruiken. Deze balletjes ga ik binnenkort maken. Lijken me erg lekker.
Thea zegt
Heleen Quantrill,
Ik heb ze gister gemaakt en ze zijn echt verrukkelijk
Een goede snack
Thea zegt
Heleen Quantrill,
Okj dank je wel, moet je dan ook meer rozijnen doen of ook gewoon de hoeveelheid van de dadels?
Gr Thea
Heleen Quantrill zegt
Rozijnen zijn niet zo groot als dadels, dus je zou gewicht aan moeten houden. Ik schat in dat 10 dadels neerkomt op ongeveer 100 gram.
Groetjes!
Thea zegt
Okj, dank je wel. Zal ze binnenkort gaan maken
thea zegt
Hoi Heleen
Ik had nog ff een vraagje. Hoelang kun je de balletjes in de koelkast bewaren?
Thea zegt
Hoi,
Dit recept lijkt mij wel lekker, alleen lust ik geen dadels. zou ik dat ook kunnen vervangen voor iets anders of weg laten?
Heleen Quantrill zegt
Hey Thea,
De dadels geven wel wat ‘kleef’ waardoor je juist echt balletjes kunt maken. Je kunt deze wel vervangen door bijvoorbeeld gedroogde pruimen of rozijnen. Weglaten zal niet helemaal goed gaan, ben ik bang! 😉
Groetjes!
Heleen
Sterre zegt
Hoe lang zijn ze te bewaren?
Petra zegt
Leuk recept! Ik heb altijd de neiging een recept aan te passen. Vaak ligt het aan de zoetstof die gebruikt wordt, of aan gevoeligheden voor bepaalde producten. En heel vaak doe ik er meer andere smaakmakers in, grotere hoeveelheid dan in recept staat, omdat ik het dan te ‘flauw’ vind. Hier bv mogelijk meer vanille. En dit recept… helaas, dadels niet handig voor me. Dus dan wordt het wel een iets andere versie, bv met rijststroop ipv dadels. En wellicht wat pitten erbij ipv deel van de noten. Maar als ik eenmaal een goed recept heb, maak ik het steeds weer!