• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vanille extract en appelboter

geschreven door Heleen Quantrill 20 Reacties

Ik wilde vandaag iets positiefs doen, maar ook iets dat niet al te veel tijd in beslag zou nemen. Donderdag heb ik op de markt twee vanillebonen (1,95 per stuk) en een zak tweede keus appels gekocht. De appels waren niet echt lekker. Melig en (zoals verwacht) onder de bruine plekken. Maar ja, 4 kilo voor 2 euro… dat laat ik niet liggen! Ik kwam via een Amerikaanse blog op het idee van apple butter. In feite is dat zeer sterk gereduceerde appelmoes. Dit wordt eigenlijk altijd gemaakt met veel suiker, maar ik vond dat het tijd werd voor een suikervrije optie. Ook wilde ik een fatsoenlijk vanille extract hebben. De vanille essence die ik in de winkel haal, smaakt niet lekker. Echt chemisch. Ook hier zag ik een idee van op een Amerikaanse site waar ze bourbon gebruikten.

Appelboter

2 kilo appels, klokhuis verwijderd, niet schillen, in stukjes
1 kaneelstokje
1 el honing
Kook de appels in een ruime pan met 1 bekertje water totdat ze zacht zijn als appelmoes. Zet de staafmixer er in totdat alles glad is. Hierom maakt het niet uit dat de schillen meekoken. Ik denk zelfs dat je hierdoor meer voedingswaarde behoudt! Kook vervolgens nog verder in op een heel klein pitje. Af en toe roeren. Ik haalde het van het vuur toen het steeds bleef aankoeken. In een schone pot doen, lucht er uit schudden, op de kop zetten en klaar! Het potje is nu vacuum dus ik denk dat dit wel een paar weken houdbaar blijft. Lekker bij varkensvlees, op brood, in de yoghurt, zo en bij pate.

Vanille Extract

2 vanillepeulen
0,7 l wodka
schone flesjes
Op een snijplank heb ik de vanillepeulen in de lengte doorgesneden en de binnenkant er uit geschraapt. Vervolgens de peulen doormidden gesneden zodat ik vier stukken had. Dit allemaal in een flesje gestopt en aangevuld met wodka. Omdat dit moet extraheren, laat ik dit een week staan, minstens.

Totale kosten:
krap 5 euro voor 200 ml wodka
1,95 voor de vanille
Totaal 6,95 voor 200 ml vanille extract.

Voor een flesje van 38 ml vanille betaal je in de winkel al bijna 2 euro…

Niet slecht voor een zaterdagmiddag! En ik heb nog wodka over. Heeft iemand nog een idee wat ik daarmee kan maken (ik vind het heel vies, dus suggereer asjeblieft niet ‘opdrinken’!)

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Top 10 Zomergroenten en -fruitTop 10 Zomergroenten en -fruit
  • Avocado SmoothiesAvocado Smoothies
  • Waarom ik een Suiker pauze ga doenWaarom ik een Suiker pauze ga doen
  • Hooikoorts en QuercetineHooikoorts en Quercetine
  • De belangrijke rol van vitamine C voor de HuidDe belangrijke rol van vitamine C voor de Huid
Bijgewerkt op 2/10/15

Categorie: Recepten, Sauzen en dips

Reacties

  1. Anna zegt

    om

    Amandelextrakt!! Dat kun je maken met de overige wodka.
    Een stuk of tien witte amandelen in stukjes snijden en in 200 ml wodka in een flesje.
    Heerlijk ik gebak!

    Beantwoorden
  2. Rob zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    In principe is natuurlojk alles chemisch, maar wodka is wel zo wat de zuiverste sterke drank die er is.
    Het is alleen maar een mengsel van alcohol en water zonder verdere toevoegingen.

    Beantwoorden
  3. Rob zegt

    om

    Yvonne,

    Na het extraheren kun je het extract verhitten tot 78 graden celsius, bijv. Au bain marie, de alcohol zal dan verdampen.
    Ik weet niet wat dit met de smaak gaat doen, ik gebruik de alcohol variant.
    Houd het geheel op de genoemde temperatuur totdat je net iets meer dan de helft over hebt, dan is alle alcohol er uit.

    Beantwoorden
  4. anticky sandy zegt

    om

    Wodka is toch ook chemisch!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoezo?

      Beantwoorden
  5. Marlonn zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Ik lees in je boek ‘lekker gluten en suiker vrij’ dat je in sommige recepten vanille essence gebruikt. Is dit hetzelfde als vanille extract?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ja, dat klopt.

      Groeten
      Heleen

      Beantwoorden
  6. Yvonne zegt

    om

    Dat zou echt super zijn Heleen. Mijn man zei inderdaad ook al dat de alcohol snel weg is zodra je gaat bakken, maar inderdaad: met rauwe recepten niet. Nu heb ik ook nog geen echt rauwe recepten, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen… als je wat kan vinden zou dat super zijn 😉

    Alvast bedankt voor de moeite!

    Groetjes!!

    Beantwoorden
  7. Yvonne zegt

    om

    Ik heb de boontjes gekocht. Als het goed is krijg ik ze morgen binnen. Nu gebruik ik zelf geen alcohol, maar hoe zit dat als ik deze essence maak met wodka? Blijft die alcohol dan wel gewoon in takt, of?? Zijn er ook manieren om het te maken zonder alcohol, of bestaat dat gewoon niet?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dat wordt lastig, want dan zou je het met glycerine kunnen doen, maar daar heb ik nog geen knap recept voor gevonden. Wel heb ik gemerkt dat de alcohol vervluchtigd als je gaat bakken. Uiteraard blijft het wel intact bij ‘rauwe’ recepten.

      Ik zal nog eens kijken voor een alcoholvrij recept voor vanille extract. Wie weet!

      Groetjes!

      Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Valappels zijn op het ogenblik erg goedkoop en je kunt er veel mee. Bruine plekken afsnijden maakt alles wel lekkerder dan dat je het niet doet. Een andere manier om butter te maken is jouw recept volgen, zo gauw het gestaafmixerd is uit laten lekken (niet aandrukken als je helder sap wilt), van het sap gelei maken en de prut uit de uitlekzak nog even met iets water tegen aanzetten inkoken en je hebt applebutter. De gelei maken met verdikkingsmidel(pectine) naar eigen keuze en heet in potjes doen, zie jouw recept. Nou vind ik dat vrijwel alle fruit dat je kookt oppept van iets limoensap en een stukje verse gember en alle blauwe fruit kan volgens mij niet zonder een kruidnagel. De beukenootjes liggen nu voor het oprapen, wrijf wel het velletje er af, hier zit een zuur in dat net zo werkt als het rode vliesje van pinda’s (of is dit ondertussen ook een oude wijven praatje gebleken?)

    Beantwoorden
  9. Saskia zegt

    om

    Nog een hele late reactie. Heb de vanille extract vaak gebruikt. Prima optie en alternatief voor wat in de winkel ligt. Alleen.. wodka wordt soms van aardappels of mais gemaakt, en andere keren weer van granen. Er gaan verschillende verhalen rond, maar na mijn buikpijn de laatste keer hou ik toch maar deze versie aan: http://celiacdisease.about.com/od/glutenfreefoodshoppin1/f/Is-Vodka-Gluten-Free.htm

    Misschien een aandachtspunt voor de glutengevoeligsten onder ons.

    Beantwoorden
  10. wille-mijntje zegt

    om

    Wat een goed idee. Ik ga dit ook maken. Wodka staat nog in de kast en de peulen heb ik gekocht. Bij meer dan 200ml heb je waarschijnlijk ook meer peulen nodig of niet? Ik heb namelijk geen 200ml flesjes, dus dacht dan maak ik meteen maar wat meer. Bewaar je het koud of maakt dat niet uit?
    Alvast bedankt,

    Hartelijke groet,
    WIllemijn

    Beantwoorden
  11. Heleen zegt

    om

    Hoi,

    Als je mijn eerdere uitleg leest, zul je zien dat ik een flesje van 200 ml heb gebruikt. En de zaadjes schraap ik eruit zodat die mee gegoten worden als ik het ergens indoe. Extra smaak. Maar inderdaad, als het zolang staat, hoeft dit in principe niet.

    Groetjes
    Heleen

    Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    Hoe komt het dan dat je nog wodka over hebt als je een fles had van 700 ml en je die 700 ml hebt gebruikt? En is het nodig om eerst het merg er uit te schrapen als je de peulen al doormidden hebt gesneden en alles toch minimaal een week laat trekken?

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    om

    Super, dan weet ik hoe ik te werk moet gaan. Ben erg benieuwd. Dank voor dit recept 🙂

    Beantwoorden
  14. Heleen zegt

    om

    Ik verdeel de wodka over de verschillende flesjes a 200ml. Dit was iets impromptu en ja, daar had ik een fles van 700ml wodka voor! 😉 Je verliest in principe dus geen alcohol. Succes!

    Beantwoorden
  15. Anonymous zegt

    om

    Perfect, een simpel en natuurlijk vanille-extract. Alles in huis, maar ik snap 1 ding niet. Je schrijft dat je 0,7 l wodka (een hele fles) nodig hebt, én je zegt dat je 200 ml extract krijgt. Waar blijft die 0,5 l?

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Appeltaart Muffins - Glutenvrij & Suikervrij | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Appelboter (ingedikte appelmoes, erg geconcentreerd van smaak!) […]

    Beantwoorden
  2. Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] het grootste deel al plekken had. Die appels selecteerde ik er uit en verwerk ik in appelmoes, appelboter (tip!) en wederom in een kruimel. Ik geniet hier volop van, want al het fruit is dus gratis […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in