Glutenvrije banaan en rood fruit muffins maak ik met olijfolie in plaats van boter. Ze blijven buiten de koelkast wel drie dagen goed en zijn ideaal om mee te nemen in de lunchtrommel of als ontbijt. Tip: lekker ook voor straks bij de Paasbrunch!
Maak op wat je in de Voorraadkast hebt
Vaste lezers weten dat ik graag van tijd tot tijd de kasten leeg eet. Ik haal dan expres een paar dagen later pas boodschappen om eerst op te maken wat ik nog heb liggen. Vergeten groenten (letterlijk, ik ben ze vergeten), fruit dat er niet meer aantrekkelijk uit ziet maar nog wel goed is en de laatste restjes yoghurt en melk zijn genoeg voor mij om de keuken in te duiken en iets te bakken of meer vriezer-vriendelijk te maken. Ik heb een grote hekel aan verspilling, dus alles wat ik kan doen om dit te voorkomen grijp ik met beide handen aan. Inmiddels heb ik een leuke basisvoorraad in mijn voorraadkast waarmee ik al heel wat kan. Een vaste collectie melen, azijn, vetten en oliën en uiteraard mijn flinke voorraad kruiden en specerijen. Het gaat dus voornamelijk om de verse en bederfelijke producten die ik nog heb liggen.
Glutenvrije Banaan en Rood Fruit Muffins
Laatst was ik mijn vriezer aan het opruimen en ik vond nog twee verloren bananen en een halve zak rood fruit. Daar kun je uiteraard lekkere smoothies mee maken en ik had dat ook met dat in mijn achterhoofd gekocht en bewaard. Maar dit zag er wel heel treurig uit, dus ik besloot om ze om te toveren in iets wat makkelijk mee te nemen is: muffins!
Tips & Vervangingen
Manlief moet voor werk regelmatig naar een schip toe waar hij niet altijd wat te eten aangeboden krijgt. En beide tieners hóór ik momenteel groeien dus stevige kost en makkelijke snacks die zo voor het grijpen liggen, zijn een must. Deze glutenvrije muffins bevatten naast fruit ook havermout en karnemelk en hebben daarom een lekkere bite.
Omdat ik olijfolie gebruik in plaats van boter, moet je opletten dat je ze niet te lang bakt. Dan drogen ze uit namelijk. Je kunt olijfolie vervangen door bijvoorbeeld een ontgeurde kokosolie of druivenpitolie.
Cupcakevorm Kiezen
Een andere tip van mij is: kies een goeie cupcakevorm. In de afgelopen tien jaar heb ik er flink wat versleten – letterlijk en inmiddels heb ik een duidelijke voorkeur. Siliconen cupcakevormen vind ik handig omdat je ze niet in hoeft te vetten, maar groter dan 6 vormen is niet handig. Het soepele materiaal leent zich er niet voor om het makkelijk te verplaatsen als je het beslag in de vormpjes hebt gedaan. Ook bekende anti-aanbakvormen zijn leuk, maar na verloop van tijd raken ze die anti-kleef toch kwijt. Plus, ik wil er toch voorzichtig mee zijn i.v.m. mogelijke gifstoffen als PFOA. Daarom ga ik tegenwoordig voor metalen bakvormen. Die zijn wat zwaarder, maar ze gaan ontzettend lang mee en ze hebben een soort van ‘natuurlijke’ anti-aanbaklaag. Wel op de hand afwassen, dan blijven ze eindeloos mooi.
Glutenvrije Banaan & Rood Fruit Muffins
Equipment
- Keukenmachine
- Muffinvorm met 12 vormpjes
- Muffinpapiertjes
Ingrediënten
- 300 gram zelfrijzend glutenvrij meel
- 1 tl bicarbonaat
- 100 gram kokosbloesemsuiker of een andere soort suiker naar smaak en voorkeur
- 50 gram havermout plus extra als topping
- 2 rijpe bananen
- 250 ml karnemelk
- 5 el milde olijfolie
- 2 eieren
- 150 gram rood fruit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ Celsius (elektrisch) en bekleed je muffinvorm met cupcakeliners. Zet apart.
- Pak je keukenmachine met messen en zeef hier het meel met de bicarbonaat in.
- Prak de bananen fijn en doe hier de eieren, de karnemelk en olijfolie bij. Roer goed door.
- Doe de overige ingrediënten behalve het rood fruit in de keukenmachine en pulseer kort. Laat vervolgens de natte ingrediënten er in lopen en pulseer tot je een mooi beslag hebt.
- Voeg als laatste het rood fruit toe en pulseer wederom een aantal keer om ze er goed doorheen te roeren.
- Vul de muffinvormen met het beslag – ze worden vrij vol – en bestrooi ze met de achtergehouden havermout.
- Zet in de oven en bak in 20 minuten gaar en goudbruin. Check met een tandenstoker of ze gaar zijn. Zo niet, bak ze dan steeds vijf minuten langer. Maar hou het in de gaten, anders drogen ze uit.
- Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar tot 3 dagen in een luchtdichte doos.
Laat een reactie achter