• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Doe-Het-Zelf Glutenvrij Meel Mix

geschreven door Heleen Quantrill 25 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

DIY glutenvrij meelTrouwe lezers hier bij Eet Goed Voel je Goed zullen weten dat ik graag met amandelmeel of kokosmeel werk. Ik kan het redelijk makkelijk krijgen, de smaak is goed en de voedingswaarde prima. Voor verschillende doeleinden gebruik ik of het een of het ander. Maar soms wil je meer keuze. En ik krijg regelmatig de vraag of er een alternatief is voor beide melen, liefst glutenvrij. Het punt alleen met glutenvrij meel an sich is dat het vaak de eigenschappen van regulier mist, of in ieder geval een aantal daarvan. Een voorbeeld is dat glutenvrij meel glutenvrij is. En dus niet ‘plakt’ zoals regulier meel doet. De structuur is dus anders van datgene dat je er mee bakt.

Dus om ‘zomaar’ een regulier meel te vervangen door zeg alleen maar boekweitmeel, lukt niet altijd. In eenvoudige recepten als pannenkoekjes lukt dit wel omdat je veel eieren toevoegt, maar als je cupcakes of een verjaardagscake wilt maken, mis je de structuur, een bepaalde smaak en de luchtigheid die je met wit meel hebt.

Daarom is glutenvrij meel dat je in de winkel koopt, vaak een mengsel van verschillende ‘melen’ die samen de eigenschappen van regulier meel nabootsen.

Punt is alleen dat deze meel vaak prijzig is of in slechts kleine verpakkingen van 500 gram of minder te krijgen is. Economischer is het om zelf een mengsel te maken en dat te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je dan ook meer zeggenschap hebt over de oorsprong van je ingredienten. Niet geheel onbelangrijk!

Dit mengsel gebruik ik nu bijna een half jaar en na wat aanpassingen hier en daar ben ik er zeker van dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben, als ik. Dit mengsel kun je 1 op 1 gebruiken in plaats van regulier meel. Het enige dat ontbreekt is een rijsmiddel, maar aangezien je dat eenvoudiger toe kan voegen dan weglaten 😉 heb ik ervoor gekozen om het weg te laten. Volg gewoon de instructies van het recept dat je graag wilt maken om te bepalen hoeveel bakpoeder je nodig hebt.

Als dat niet duidelijk is, kun je als richtlijn 1 tl bakpoeder per 250 gram meel aanhouden.

De melen voor dit mengsel koop ik allemaal online bij Pit & Pit. De reden daarvoor is dat ik ze daar in ene bestelling kan krijgen en dat veel ingredienten biologisch en vaak in grotere hoeveelheden te krijgen zijn. Als je liever niet online bestelt, kun je de meeste ingredienten ook prima bij een reformwinkel of toko vinden.

Hou er rekening mee dat als je om medische redenen strikt glutenvrij moet eten, je beter direct naar een reformwinkel of speciaalzaak kunt gaan om daar gegarandeerd glutenvrij meel te kopen. Bij Pit & Pit heb ik die garantie namelijk niet gezien.

DIY glutenvrij meel

Glutenvrij Meel Mix

Heleen Quantrill
Maak je eigen glutenvrije meel mix op basis van rijstmeel en havermeel.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 1 min
Totale tijd 1 min

Ingrediënten
  

  • 1 cup rijstmeel
  • 1 cup havermeel
  • 1 cup boekweitmeel
  • 1 cup tapioca meel cassave meel
  • ¼ cup arrowroot
  • 3½ el xanthaangom

Instructies
 

  • Meng alle ingredienten in een ruime kom goed door elkaar.
  • Bewaar in een luchtdichte doos of glazen pot.

Deze hoeveelheid levert je een krappe anderhalve kilo meel op. En je zult genoeg over hebben om meerdere keren dit trucje te herhalen! Ik maak gebruik van maatcups omdat het om de verhouding gaat en niet zozeer om het gewicht. Als je deze hoeveelheid dus wilt halveren, hoef je alleen maar te kiezen voor halve cups om het recept aan te passen. Wegen is niet nodig!

Ook leuk om te lezen!

  • Castagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van KastanjemeelCastagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van Kastanjemeel
  • Supersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte BonenSupersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte Bonen
  • Glutenvrije Notencake met Chocola en BanaanGlutenvrije Notencake met Chocola en Banaan
  • Vrijdag Visdag: Winterse Wrap met Gerookte Zalm, Bietjes en ZuurkoolVrijdag Visdag: Winterse Wrap met Gerookte Zalm, Bietjes en Zuurkool
  • Glutenvrije Kruidnoten Recept – Ook Lactosevrij!Glutenvrije Kruidnoten Recept – Ook Lactosevrij!
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken Tags: arrowroot, glutenvrij, havermeel, meel, rijstmeel, tapiocameel

Reacties

  1. Mieke zegt

    om

    Beste Heleen,
    Mijn dochter van 9 wilde vanmiddag in haar eentje bakken. Ik heb haar aan de slag gezet met deze mix. Prima gelukt! Voor een keer was glutenvrij geen inboeten op smaak voor haar. Geweldig!

    Dankjewel!!!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      🙂 Graag gedaan!

      Beantwoorden
  2. Natalie Beeke zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Geweldig je mix! Alleen lukt het mij niet om er een brood van te bakken. Op de 1 of andere manier kloppen de verhoudingen dan niet in verhouding met ‘gewone’ bloem. Het wil bij het kneden al niet echt samen komen. Nu moet ik wel zeggen dat ik dit in de broodbakmachine heb gedaan.
    Heb jij enige tips?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Je zou kunnen proberen om het een volgende keer met de hand te doen. Of het glutenvrij programma te gebruiken op de machine. Glutenvrij kleeft namelijk niet zoals regulier meel doet en hoeft dus ook helemaal niet uitgebreid gekneed te worden. Mengen, rijzen en bakken is voldoende.

      Hopelijk kun je hier wat mee!

      Groetjes,
      Heleen

      Beantwoorden
  3. Stephanie zegt

    om

    Kan ik arrowrood ook vervangen door een ander soort meel? Ik vind het namelijk nogal prijzig en moeilijk verkrijgbaar. Of heb je een tip waar ik het voor een goede prijs kan kopen?

    Beantwoorden
  4. Martine zegt

    om

    Ik heb gisteren de tulband gemaakt met dit meel. Jammerlijk mislukt, het rook wel heerlijk. Ik had alles besteld en het enige dat ik niet in huis had was arrowroot, dat had ik vervangen door fiberhusk. Maar ik kreeg een heel raar droog niet te hanteren meel. Daar heb ik toen extra vocht bij gedaan en vervolgens wilde het niet gaar worden.
    Ik ben nu een brood van het mengsel aan het bakken, Maar ook nu weer merk ik dat het deeg zo droog is. Klopt dat?
    Heb jij een goed broodrecept wat je maakt van het mengsel?

    Beantwoorden
  5. Rozita van Buel zegt

    om

    Ha heleen ben ik weer,netjes kokosmeel mee genomen de rest had ik in huis!! Blauwe cups van AH klaar gezet alles keurig gewogen steeds bij 0 begonnen ging prima want ik wil morgen die tulband gaan maken oké een vraagje ik voel me ondertussen best een beetje blond ha,ha, ik kom aan een krappe 500 gram!! Nou geeft dit niks maar jij had het over ruim een kilo?? Heb ik iets verkeerd gedaan?? 1 cup rijstmeel is bij mijn weegschaal 120 gram.de rest mat allemaal 110,100,100 .met de rest wat er nog bij moest arrowroot en xantaangom dus net 500 gram. Ik ga hem wel gewoon maken hoor morgen groetjes van Rozita.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Mogelijk dat ik de cups voller gevuld heb… Het totaal gewicht kwam bij mij op 1,1 namelijk. Dus mogelijk dat ik ook een beetje blond ben geweest en niet kritisch de cups heb bekeken en alleen op het totaal gewicht heb gelet. Ik heb namelijk een kom op de weegschaal gezet en die gewoon gevuld. 😀

      Hoe dan ook, het gaat om de verhoudingen dus het zal vast wel goedkomen 😉

      Beantwoorden
  6. Marianne zegt

    om

    Top!
    Ik zat net tegen een nieuwe bestelling “aan te hikken”. Deze mix ga ik zeker maken!
    Groetjes, Marianne

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Top! Veel plezier alvast!

      Beantwoorden
  7. Sandra zegt

    om

    Ik heb een zelfde soort recept maar daarin vervang ik kokosmeel door boekweitmeel. Ik heb ook goede resultaten als ik een tl fiberhusk door een beslag of deeg meng. Toevallig staat er net een baksel in de oven op basis van havermeel en fiberhusk. Ook let ik op dat ik de eieren apart van de rest goed lobbig klop, dat maakt het baksel luchtig.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Super tip, dankjewel voor het delen!

      Beantwoorden
  8. Rozita van Buel zegt

    om

    Moet kikkerwtenmeel zijn sorry!

    Beantwoorden
    • marin zegt

      om

      leuk die autmatische word spelling!

      Kikkererwtenmeel heeft een hoger proteïne gehalte en een lager vezelgehalte: kan zeker handig zijn in bepaalde recepten!

      Beantwoorden
      • Heleen Quantrill zegt

        om

        Klopt inderdaad. Wat ik net ook tegen Rozita zei: de melen in dit mengsel voegen elk iets toe. Als je wat zou willen vervangen, zullen de resultaten hoogstwaarschijnlijk toch weer anders uitvallen. Niet per se negatief uiteraard, maar gewoon anders. Je noemt kikkererwtenmeel, ik zit te denken aan bijvoorbeeld quinoameel. Om maar wat te noemen.

        Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik lees net je reactie en heb ik even smakelijk gelachen om je melkwegstelsel! Om heel eerlijk te zijn, zou ik niet veel tornen aan dit recept. Deze verhoudingen en melen werken erg goed samen en geven mij steeds weer een uitstekend resultaat. Elk meel afzonderlijk brengt iets mee en door dit te gaan vervangen, kan ik niks zeggen over de uitkomst hiervan.

      Groetjes
      Helee

      Beantwoorden
      • Eva zegt

        om

        Kan je dit voor allerlei baksel vervangen 1 op 1 ipv tarwe? Ook bij pannenkoeken maken?

        Beantwoorden
  9. Rozita van Buel zegt

    om

    Zo handig!! Maar ik denk dat ik voor het kokosmelk ook melkwegstelsel kan gebruiken of raad je dit af?Ik vind dit lekkerder en iets goedkoper en omdat je er ook al xantaangom ontdoet wordt het altijd super! Groet van Rozita!

    Beantwoorden
  10. marin zegt

    om

    Hoi Heleen, goed idee die cups.
    Ik werk altijd in procenten, dan lijkt het iets preciezer, maar zoals jij zegt het gaat om de verhouding.

    Leuk dit mengsel, had ik zelf ook een keer geprobeerd, maar dan zonder de xanthaangom. Deze had ik vervangen door Arabische gom (ongeveer 10%), dit is een 100% natuurlijke vezel, met 90% vezel gehalte. Geeft je meel een goed vezelgehalte mee, en ook voldoende bindkracht. Het deeg zelf wordt ook iets plastischer en elastischer en werkt dan ook lekkerder.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije Notencake met Chocola en Banaan | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] omdat mij dat het beste bevalt. Check dan mijn geweldige – al zeg ik het zelf… – glutenvrije meelmix. Is glutenvrij voor jou niet per sé nodig? Vervang het dan 1 op 1 door spelt- of tarwemeel. Kies […]

    Beantwoorden
  2. Appeltaart Muffins - Glutenvrij & Suikervrij | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Marjanne was ook in de bak-modus en wilde Catherine daar bij betrekken. Samen hebben ze heerlijke appeltaart muffins gebakken met havermeel in plaats van regulier meel. Havermeel is een uitstekend alternatief voor regulier meel. De smaak is neutraal en de textuur van het gebakken resultaat doet inderdaad aan regulier meel denken. Ik heb hier altijd een grote zak van in huis, net als amandelmeel in de vriezer en boekweitmeel in een pot. Je kunt het ook zelf maken door havermout fijn te malen in de Bullet of iets dergelijks. Wil je liever een glutenvrije meelmix die klaar is om te gebruiken? Check dan mijn recept hier. […]

    Beantwoorden
  3. Hoe maak je zelf de Lekkerste Zure Room? - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] er staan regelmatig heerlijke baksels en puddings in de koelkast hier. Inmiddels heb ik mijn eigen glutenvrije bakmix, gebruik ik goeie kwaliteit gelatine om pudding en panna cotta mee te maken en hoef ik ook de deur […]

    Beantwoorden
  4. Glutenvrije Bananencake met Anijs Recept - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] manier kan ik bijna altijd in een mum van tijd een simpele cake tevoorschijn toveren. En met mijn glutenvrije meelmengeling altijd paraat, hoef ik me geen zorgen te maken over wat voor soort meel ik nou weer moet gebruiken. […]

    Beantwoorden
  5. Glutenvrij Meel Zelf Maken doe je zo! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] heb ik een zelfgemaakt glutenvrij meelmengsel dat ik met veel plezier gebruik. Het enige daarvan is dat het vanwege de rijstmeel en boekweitmeel […]

    Beantwoorden
  6. Herfst Appeltaart - Glutenvrij, Lactosevrij - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] wil serveren, gebruik ik vaak iets goedkoper meel als boekweit-, haver- (glutenvrij) en rijstmeel. Een combi daarvan vind je hier. Dit geeft een fijne structuur en prettig mondgevoel. Iets dat met amandelmeel of kokosmeel vaak […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in