Feestelijke zalmbonbons met geitenkaasmousse en walnoot zijn een perfect ingepakt hapje als voorgerecht of amuse tijdens de feestdagen. Een cadeautje om op te eten!
Met de feestdagen én met de verjaardagen die we (ook nog!) hebben in december vind ik het leuk om af en toe uit te pakken met eten. Catherine wordt twee en is blij met pannenkoeken dus daar hoef ik het niet voor te doen 🙂 Maar Simon vond het een leuk idee om uitgebreid thuis te dineren in plaats van allemaal cadeaus. Die cadeaus krijgt hij sowieso wel, maar uiteraard vind ik het erg leuk om wat lekkers voor mijn lief te maken.
Zalmbonbons met Geitenkaasmousse
Als voorgerecht leek het me leuk om lekkere zalmbonbons met geitenkaasmousse, walnoot en granaatappelpitjes te maken. De combinatie van het frisse van de geitenkaas, het knapperige van de walnoten en mooi afgewerkt met granaatappelpitjes zorgt er voor dat dit met recht een feestelijk hapje is! Zalmbonbons maken is niet moeilijk en je kunt ze van te voren maken om dan in de koelkast op te laten stijven totdat je ze wilt serveren.
De koudgerookte zalm koop ik bij Zalm van Urk. Het zijn mooie, grote plakken die ideaal zijn voor dit recept. En de smaak is niet te zout waardoor het ook een kindvriendelijk recept is. De zachte geitenkaas kun je bij elke supermarkt wel krijgen, maar mocht je dit toch echt niet lekker vinden, dan kun je het vervangen door roomkaas. Het is dan wel wat vetter, maar qua smaak kan dit ook prima. Voeg dan een beetje citroensap toe voor dat lekkere zuurtje.
Als je ingrediënten over hebt…
Heb je geitenkaas of roomkaas over? Dan kun je het restant gebruiken om bijvoorbeeld deze komkommer-roomkaas hapjes te maken. Als je walnoten over hebt, kun je die verwerken in mijn heerlijke walnoten tapenade. Ook heel lekker bij een feestelijke borrel! Granaatappelpitjes zijn een heerlijk extraatje op deze zoete aardappels uit de oven.
Zalmbonbons met Geitenkaas, Walnoot en Granaatappel
Equipment
- Kleine kommetjes of ramekins
- Vershoudfolie
Ingrediënten
- 400 gram koudgerookte zalm plakken of 4 grote plakken
- 75 gram verse, zachte geitenkaas
- 100 ml slagroom
- zwarte peper
- 25 gram walnoten
- 4 el granaatappelpitjes
- rucola
- balsamico dressing
Instructies
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan en draai het vuur uit zodra de walnoten geurig zijn. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier of bordje en hak daarna fijn.
- Neem de vier ramekins of kommetjes en doe er een velletje vershoudfolie in. Zorg dat er genoeg over de rand hangt om het pakketje dit te maken.
- Leg in elk schaaltje een flinke plak koudgerookte zalm en zorg dat het hele kommetje bedekt is. Zet even apart in de koelkast.
- Maak in de tussentijd de geitenkaasmousse. Roer de geitenkaas glad met een spatel. Mix in een andere kom de slagroom stijf. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Breng de mousse op smaak met wat zwarte peper. Roer de walnoten er ook door.
- Doe de mousse in een spuitzak met spuitmond (kan ook in een diepvrieszakje) en laat het opstijven in de koelkast.
- Verwijder de granaatappelpitjes uit de vrucht (of koop de pitjes los bij de supermarkt, ook in de diepvries te vinden).
- Haal de ramekins en de mousse uit de koelkast. Verdeel de granaatappelpitjes over de kommetjes en hou iets achter ter decoratie.
- Spuit vervolgens de geitenkaasmousse in de kommetjes tot ongeveer 1 cm onder de rand.
- Vouw de zalm er overheen en maak de pakketjes dicht door de folie ook dicht de vouwen.
- Zet in de koelkast totdat je klaar bent om te serveren.
- Vouw de pakketjes open, zet het bordje op de ramekin en draai het geheel om. Haal de folie voorzichtig weg en voilà, een strak zalmpakketje!
- Serveer de zalmbonbons met rucola, wat extra granaatappelpitjes, walnoten en wat baslamico dressing.
[…] Zalmbonbons gevuld met geitenkaasmousse […]