• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vrijdag Visdag: Feestelijke Zalmkrans met Gerookte Zalm

geschreven door Heleen Quantrill 2 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Het recept voor deze Vrijdag Visdag serie is een fantastische manier om zalm te serveren: een feestelijke zalmkrans! Het is een prachtig middelpunt op elke buffettafel dat je met weinig moeite van te voren klaar kunt maken. Geen fan van zalm? In dit artikel vind je ook een niet-vis-alternatief.

Zalmkrans recept

De feestdagen in december zijn bij uitstek het moment om uit te pakken met hapjes en drankjes. Omdat wij in december ook twee verjaardagen hebben, organiseer ik de verjaardagen zo dat ik een buffet klaar heb staan voor de gasten. Met kerst serveer ik dan een uitgebreid diner. Zo maak ik het mezelf wat makkelijker zonder af te doen aan feestelijke hapjes en gerechten.

Feestelijke Zalmkrans maken

Deze feestelijke zalmkrans is echt een uitkomst en wat een plaatje! In mijn familie zijn ze gek op zalm, dus voor het buffet bestelde ik ook een hele zijde gerookte zalm bij Zalm van Urk. Ik maakte deze zalmkrans met een combinatie van koud gerookte zalm, gravlax en zalmsalade. Maar je kunt ook zo’n leuke eetbare krans met andere ingrediënten maken. Suggesties hiervoor, vind je verderop in dit artikel.

Serveer deze feestelijke zalmkrans met dunne plakes geroosterd (zuurdesem) brood en boter, een kommetje citroenmayonaise en een glas koude witte wijn of champagne. Een gevoel van luxe met minimale inspanning. Ik maakte deze krans op de ochtend dat we de verjaardagen zouden vieren en bewaarde het afgedekt in de koelkast tot zes uur. Je wilt dat de zalm iets op temperatuur is, maar vanwege de zalmmousse moet het ook niet te vroeg uit de koelkast gehaald worden.

Dit is ook perfect voor een oudjaarsfeestje waarbij iedereen wat mee moet nemen. Zorg dat het bord groot genoeg is, zodat je het met plasticfolie af kunt dekken tijdens het vervoeren. Heb je liever iets anders dan gerookte zalm? Ik heb een paar heerlijke suggesties voor je om deze feestelijke zalmkrans helemaal aan jouw smaak aan te passen!

Zeevruchten en Zalm Alternatieven

  • Voeg gekookte rivierkreeftjes toe aan de krans.
  • Verse oesters zijn ook erg lekker. Haal de bovenste schelp weg en bedruppel iedere oester met een vinaigrette van rode wijnazijn en fijngesnipperde sjalotjes.
  • Gerookte stukjes makreel of garnalen is ook erg lekker.
  • Voor extra crunch kun je plakjes komkommer ertussen plaatsen.

Ik heb ook een erg feestelijke kaaskrans op de blog staan. Klik hier voor het recept.

Feestelijke zalmkrans

Andere lekkere feesthapjes:

  • Zalmbonbons gevuld met geitenkaasmousse
  • Vijg- en Walnootrol. Lekker met geitenkaas of blauwschimmelkaas.
  • Pittige pompoensoep in kleine glaasjes serveren.
  • Verse springrolls met lekkere pindasaus.
Zalmkrans recept

Feestelijke Zalmkrans met Zalmmousse en Gravlax

Dit feestelijke recept voor een zalmkrans is een geweldige manier om gerookte zalm te serveren. Lekker met zuurdesembrood, boter en frisse citroenmayonaise.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 30 min
Gang Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

  • 400 gram koudgerookte zalm in plakken
  • 100 gram gravad lax
  • 100 gram zalmsalade gekocht, van goeie kwaliteit
  • postelein blaadjes of waterkers of veldsla
  • 1/4 komkommer in plakjes
  • verse peterselie
  • zwarte peper
  • 1 citroen in partjes
  • 150 ml mayonaise

Instructies
 

  • Neem een groot rond bord of een mooie snijplank en arrangeer de posteleinblaadjes (of slablaadjes) en komkommerschijfjes in een cirkel.
  • Snijd de plakken gerookte zalm in de lengte door midden zodat je lange, smalle plakjes krijgt. Rol deze op zodat het op roosjes lijkt. Plaats deze her en der op de slabladeren.
  • Neem een kleine ijsschep en schep bolletjes zalmsalade op de zalmkrans.
  • Snijd de gravlax een beetje uit de losse pols in stukjes en drapeer ze à la Jamie Oliver tussen de zalmrozetten en salade bolletjes.
  • Snijd de citroenen in partjes en plaats die her en der in de krans
  • Maak de krans af door versgemalen zwarte peper over het geheel te strooien.
  • Maak citroenmayonaise (mayo met citroensap) en serveer in een mooi kommetje er bij.

Notities

Bestel authentiek koudgerookte zalm bij Zalm van Urk.

Ook leuk om te lezen!

  • Zijn Curcumine & Piperine echt zo Gezond?Zijn Curcumine & Piperine echt zo Gezond?
  • Wat te doen bij Brandend Maagzuur? Tips & Informatie!Wat te doen bij Brandend Maagzuur? Tips & Informatie!
  • Palmsuiker en BrowniesPalmsuiker en Brownies
  • Waar komen de eetbuien vandaan?Waar komen de eetbuien vandaan?
  • Appeltaart Muffins van Moesappels – Glutenvrij & SuikervrijAppeltaart Muffins van Moesappels – Glutenvrij & Suikervrij
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Feest!, Recepten, Vis

Reacties

  1. rita zegt

    om

    heerlijk ziet dat eruit.
    waar koop jij goede zalmsalade?

    Groet Rita

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Rita,

      Bij de visboer zelf, die maakt hem ook zelf en kan me vertellen wat er in zit. In de supermarkt heb ik nog geen lekkere/ goeie kunnen vinden helaas.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in