Ik ben gek op dips. Zondagavond is meestal een avond waarop koken en lang in de keuken staan bepaald niet mijn meest favoriete activiteiten zijn, dus dan is een soort tapas aangelegenheid een perfecte manier om toch lekker wat te eten zonder al te veel moeite!
En het is een perfect moment om de koelkast en kasten even na te lopen om te zien wat er van onze gading tussen zit. Overgebleven groenten kunnen dienen als vehikel voor dips of als salade. Potjes met zelfgemaakte hummus en roomkaas worden weer even opgeleukt met wat olijfolie en verse kruiden. En ja, die halfvolle fles wijn maken we ook scheep 😉
Samen in de keuken
De kinderen kunnen hier ook perfect bij helpen. En het nodigt uit tot eten: een dienblad vol groenten, olijven en dips ziet er gewoon feestelijk uit. Pyjama’s aan vervolgens en een leuke film op Netflix uitkiezen. Heerlijke afsluiter van het weekend!
Dips, Tapenades en Spreads
Wat ik net al zei: veel dips maak ik gewoon zelf gedurende de week. De kinderen krijgen ze ook mee naar school op brood en sla of met losse groenten en zelf eet ik het ook graag. Omdat ik bijna elke werkdag alleen lunch en we geen afwasser hebben, heb ik geen zin in uitgebreide toestanden. Snel wat soep opwarmen of dus zo’n kommetje dip met groenten en noten en ik ben al heel erg blij.
Deze tapenade ontstond afgelopen week omdat er wat in de koelkast was gemorst. Ja, hoe gebeuren dat soort dingen? Nou, gewoon door een pak kokoswater niet goed dicht te draaien en toch op z’n kant in de koelkast te leggen. En nee, dat was niet mijn schuld. Maar toch dat ik moest helpen… Dus toen meteen de hele koelkast maar even leeghalen en schoonmaken. Als je dan toch bezig bent! En toen vond ik nog een pot zongedroogde tomaten! Tijd om op te maken. Plus, de schaal met walnoten werd zoetjes aan vergeten, dus ook daar moest wat mee gedaan worden. Lekker wat knoflook en flink wat basilicum en ik had een heerlijke tapenade waar we de vingers bij opaten!
Tapenade Bewaren
Voor dit soort dips en tapenade, als er rauwe knoflook en/ of ui in zit, gebruik ik glazen kommetjes met een deksel die luchtdicht is. Bij de Ikea heb ik er een paar gehaald, gewoon van ongeveer 250 ml inhoud, niet al te groot dus. Maar glas houdt geurtjes niet vast en zo’n deksel zorgt ervoor dat de koelkast niet alleen maar naar knoflook ruikt (en dus ook de boter, gekookte eieren en m’n broodje dat ik daar bewaar). Glazen jampotten werkt ook erg goed trouwens!
Al met al had ik dus een productief weekje: én de koelkast schoongemaakt én wat dingen opgemaakt én een heerlijke tapenade waar we gisteravond dus ook nog van konden smullen. En o zo simpel om te maken. Kijk maar:
Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade
Ingrediënten
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 50 gram walnoten licht geroosterd
- klein bosje verse basilicum
- 1 teentje knoflook
- olijfolie extra vergiene
- zeezout en peper naar smaak
Instructies
- Rooster de walnoten kort in een hete koekenpan. Blijf er bij en draai het vuur uit zodra de walnoten beginnen te geuren. Zet apart.
- Doe zongedroogde tomaten, basilicum en knoflook in een food processor en maal fijn.
- Voeg de walnoten en wat olijfolie toe en pulseer nog even tot het de gewenste consistentie heeft.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Doe de tapenade in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Na een dag is de tapenade nog smakelijker!
Notities
- De lekkerste walnoten haal ik tegenwoordig bij De Notenshop. Daar hebben ze ook biologische walnoten. De smaak is heerlijk vers, echt niet te vergelijken met walnoten uit de supermarkt.
- Ook voor zongedroogde tomaten kun je daar heel goed terecht. Zonder olie!
- Kies voor koude gerechten altijd voor heerlijke extra vergiene olijfolie. Liefst biologisch 😉
Henny zegt
Ik gebruik zongedroogde tomaten in de olie. Gaat prima deze is al lekker zacht waardoor een smeuïge tapenade.
Iedereen die deze tapenade proeft is er gek op.
Heleen Quantrill zegt
Klinkt inderdaad erg lekker! Bedankt voor je tip!
Wendy zegt
Hallo,
Neem je zongedrooge tomaten op olie of helemaal gedoogt zonder olie..?
Groetjes Wendy