De tijd om te gourmetten is weer aangebroken! Bij ons is december altijd een drukke maand, niet alleen vanwege de feestdagen maar ook omdat we dan twee verjaardagen in het gezin hebben. En uiteraard willen we dan ook lekker eten, maar uitgebreid in de keuken staan… daar heeft moeders niet altijd zin in. Gourmetten is dan een prima oplossing omdat het vrij simpel is om klaar te zetten en iedereen helpt mee. Maar de pakjes gourmetvlees bij de supermarkt zijn vaak (heel vaak) niet de beste kwaliteit vlees én de marinades zijn een bron van e-nummers en suikers. Dat kan beter! Inmiddels heb ik een paar beproefde manieren om gourmetten leuk én ietsje gezonder te maken. En dat deel ik vandaag graag met jullie.
De Basis: Goed Vlees
Gezond eten wordt tegenwoordig geassocieerd met vega eten. Maar ik wil een lans breken voor gezond vlees. Want vlees is wel degelijk gezond, maar dan hangt het er van af welke kwaliteit vlees je kiest. Opgehokt, bio-industrievlees en zelfs ‘scharrelvlees’ is verre van gezond. Voor zowel dier als mens. Dieren die op een onnatuurlijke manier gehouden worden, onnatuurlijk voer krijgen (graan en soja voor koeien en varkens??) en veel medicatie en antibiotica moeten krijgen om ‘gezond’ te blijven is natuurlijk hartstikke ongezond en ik ben heel blij dat hier steeds meer bewustwording voor komt.
Zelf kies ik er daarom voor om minder vaak vlees te eten en dan te kiezen voor vlees van kippen en koeien die een gezond en goed leven hebben gehad. Zoals Gildehoen kip (antibioticavrij!) en Nederlands grasgevoerd rundvlees van de Bommelse Blonde. Dit is een stapje lager dan biologisch vlees, maar nog altijd heel goeie kwaliteit en duidelijk te achterhalen waar en hoe deze dieren gehouden worden.
Gezond Gourmetten
Gourmetten is een luxe activiteit vind ik, zeker als je dus een leuke selectie vlees op tafel wilt zetten. Dit doen we daarom niet vaak, maar we genieten er des te meer van. Ik probeer er een uitgebreid gebeuren van te maken lekkere groenten, een salade, zelfgemaakte kruidenboter en zuurdesembrood. Een goed glas wijn er bij, leuke gesprekken en de tijd nemen om te eten en Heleentje is heel blij 🙂
De marinades voor het vlees maak ik ook zelf. Ik heb al eerder een paar lekkere basismarinades gedeeld, en wil hier nu op voortborduren omdat je ook wel eens nieuwe recepten ontdekt of maakt die ook heel goed lukken. Ook kocht ik deze keer een paar stukjes wild. En dat vraagt om iets andere smaken dan kip of vis!
Goed, laten we gauw beginnen. Want hoewel gourmetten in principe betekent dat je niet in de keuken hoeft te staan, wijst de realiteit uit dat je evengoed in de keuken moet staan 🙂
Tip: Zijn je kinderen al wat ouder? Laat ze dan helpen! Tafel dekken, drinken inschenken, muziek uitkiezen, groenten snijden en schalen naar de tafel brengen zijn allemaal klusjes die prima door kinderen gedaan kunnen worden. Onze oudste twee zijn inmiddels flinke tieners, dus die mogen de tafelgrill installeren, wijn opentrekken (niet proeven!) en de kaarsen aandoen. Vlees snijden en spiesjes maken kunnen ze ook. Gourmetten is een gezellige bezigheid voor het hele gezin, dus betrek ze er ook bij!
Piri-Piri Marinade voor Kip
De eerst marinade is een licht-pittige marinade perfect voor kip: Piri Piri. Deze hoeveelheid is genoeg om een hele kip te marineren, dus voor ongeveer een ruime kilo. Je maakt hem in de blender en doet daar in:
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 1 piri piri pepertje (of rawit)
- 2 el honing
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el azijn
- 1 el Worcestershire saus
- en de rasp en sap van 2 citroenen
Goed blenderen en op smaak brengen met zout. Laat de kip een half uurtje marineren, maar langer tot wel 24 uur is beter.
Rode Wijn Marinade voor Wild
Wild zoals hert en wild zwijn kan een stevige marinade hebben en eentje op basis van rode wijn is een klassieke combinatie. Zorg wel dat je het vlees niet te veel zout voordat je het bakt. De zoete marinade en krachtige vleessmaak zijn echt al heel lekker op zich. Slechts een snufje zout als een milde smaakversterker vonden wij al genoeg. Deze marinade moet je koken zodat de alcohol wat verdampt en de smaken goed in de wijn trekken. Deze marinade is genoeg voor 500 gram wild:
- 1 dl rode wijn
- 2 el rode port
- 1 el rode wijnazijn
- 1 tl honing
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde salie
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen om de smaken er goed in te laten trekken. Schenk de marinade in een lage schaal en laat afkoelen. Leg hier vervolgens het vlees in stukjes in en dek af. Laat 12 tot 24 uur marineren.
Curry Marinade voor Vis en Schaaldieren
Laatst ontdekte ik de combi van Indiase smaken met zalm. Dit paste ik toe met het gourmetten voor een leuke variatie op de grillplaat. Deze marinade hoeft niet lang te zitten omdat het citroensap de vis of schaaldieren als het ware kookt (denk ceviche), dus deze maak je als laatste en de vis of schaaldieren bak je als eerste. Deze marinade is genoeg voor ongeveer 500 gram vis of garnalen.
- Sap van 2 citroenen
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 el lekkere currypasta zoals de Tikka Masala van Patak’s
Meng alle ingrediënten en besmeer de vis en/ of schaaldieren hier mee. Leg binnen een half uur op de gourmet.
Groente Marinade
Uiteraard mogen groenten ook niet ontbreken tijdens het gourmetten. Ze zijn een mooie tegenhanger voor al dat vlees, maar dat betekent niet dat ze ‘smakeloos’ hoeven te zijn. In principe marineer je groenten niet, maar geef je ze een lekkere smaak door middel van olie met kruiden, een dressing die je meebakt dus. Pas op met azijn of citroensap, dat kan er voor zorgen dat je groenten slap worden. Ik ga daarom altijd voor olijfolie of sesamolie. Lekkere kruidenmengsels om groenten mee te marineren zijn:
- Vadouvan,
- Ras el Hanout,
- Provençaalse kruiden,
- Mosterd, salie en een drupje honing,
- Sojasaus, chilipeper en sesamolie.
Zelfgemaakte Kruidenboter
Zelf kruidenboter maken geeft je de kans om eens van de gebaande ‘knoflook’ of ‘fines herbes’ paden te wijken. Laat de smaken van de marinades terugkomen in de kruidenboters om die smaken te versterken. Voorwaarde voor kruidenboter maken is wel dat de boter op kamertemperatuur moet zijn en daarna een poosje in de koelkast kan liggen. Ik maak dit ’s ochtends nadat de boter gedurende de nacht buiten de koelkast heeft gelegen. Ik gebruik steeds 250 gram, dus pas de hoeveelheid aan als je minder wilt maken.
Groene Kruiden-Boter: 30 gram peterselie, 30 gram bieslook, 1 teentje knoflook en een theelepel mierikswortel uit een potje. Meng dit in de keukenmachine met de boter en een snuf zout.
Curry Boter: 2 teentjes knoflook, 2 el currypoeder zoals die van Jonnie Boer, 1 tl komijnzaadjes en een halve theelepel mangochutney (optioneel maar wel erg lekker). Pureer in de keukenmachine met 250 gram boter en een snuf zout.
Salie en Ui Boter: 1 teentje knoflook, uitgeperst, ½ ui zeer fijn gesnipperd, 30 gram verse salie. Pureer met 250 gram boter en peper en zout naar smaak.
Tips en Suggesties voor Gourmetten
Vind je de smaak van verse knoflook te overheersend? Vervang het dan door knoflookpoeder. Begin met een kwart theelepel en proef na het pureren of het goed werkt. Zo niet, voeg dan iets meer toe.
Kruidenboter in de keukenmachine maken zorgt er voor dat het heel snel klaar is. Je kunt het ook met de hand mengen, maar de messen in de keukenmachine zorgen er voor dat de kruiden sneller fijngehakt zijn. Dit zul je dus zelf eerst fijn moeten hakken voordat je het in de boter mengt. Gebruik je een keukenmachine en wil je meerdere smaken maken? Schraap de kom dan goed uit met een pannenlikker en spoel tussen gebruik kort om met heet water en een drupje afwasmiddel. Laat de machine even draaien en spoel af. Droog met een stukje keukenpapier en je kunt weer verder.
Wil je het jezelf makkelijk maken? Bestel dan een heerlijke gourmetschotel bij Beef&Steak. Je vindt daar een goeie selectie aan lekkere stukjes vlees en vis, ook zonder marinade. Het wordt allemaal diepgevroren aangeleverd zodat je het vooruit kunt bestellen om bijvoorbeeld pas met Oud en Nieuw te gaan gourmetten.
Laat een reactie achter