Wie houdt er nog meer van een lekkere curry? Het is voor mij dé manier om veel supergezonde ingrediënten als kurkuma, gember, knoflook en tomatenpuree in één gerecht te stoppen. Zelf currypasta maken stond nog altijd op mijn to-do lijstje, maar het kwam er maar niet van. Maar laatst zijn we weer eens naar de toko gegaan om met name specerijen en dingen als vissaus groot in te slaan. Ja, toen had ik geen excuus meer!
Zelfgemaakte Balti Currypasta
Het voordeel van zelfgemaakte currypasta is dat je helemaal zelf in de hand hebt wat er in gaat. Welk soort olie gebruik je? Gaat er zout in en zo ja, hoeveel? Wil toch een zoetere smaak of mag het zoete wat jou betreft er helemaal uit? Plus, je kan zelf bepalen hoe pittig je het wilt. De currypasta’s die je uit een potje kan krijgen zijn vaak lang zo pittig niet als ze doen vermoeden op de verpakking. Simon en ik houden wel van een stevige curry en dan zijn voorverpakte pasta’s gewoon een beetje teleurstellend.
Overigens wil dat niet zeggen dat je geen goeie kwaliteit currypasta in de winkel kan vinden. Bij de reguliere supermarkt vind ik Fair Trade en Patak’s op zich heel prima. Er zitten in ieder geval geen onuitspreekbare ingrediënten in. Ik heb het over currypasta, hè, niet currysaus 😉
Nou goed, zelf zo’n pasta maken, dus. De beste manier om het te bewaren is door het in een ijsblokjesvorm bekleed met plasticfolie te doen en dat in te vriezen. Op die manier heb je per blokje één eetlepel pasta en blijft het tot wel drie maanden goed. Dat maakt het de moeite waard, immers?
Losse Kruiden en Specerijen
Voor dit recept moet je dus wel een voorraad losse kruiden en specerijen in huis hebben. Maar omdat je er op deze manier vrij snel doorheen gaat, blijf je dus niet met een enorme voorraad zitten. Vermoed je toch dat je wanneer je het recept volgt, nog flink wat over zal hebben, maak dan gewoon meer currypasta en geef het aan een curry-lover als cadeau!
Heb je nu ook zin aan curry? Wat denk je dan van de volgende suggesties:
Zelfgemaakte Balti Currypasta
Ingrediënten
- 2 tl komijnzaadjes
- 1 tl elk korianderzaad, fenegriekzaad & mosterdzaad
- 2 tenen knoflook
- 5 cm verse gember geschild
- 1 tl Kurkuma
- 1/2 tl zeezout
- 2 el kokosolie
- 1 el tomatenpuree
- 1 vers rood pepertje
- 15 gram verse koriander
- 1/2 citroen uitgeperst
Instructies
- Rooster de zaadjes in een droge koekenpan gedurende 2 minuten. Doe ze daarna in keukenmachine.
- Haal het schilletje van de knoflook en doe die met de overige ingrediënten in de keukenmachine en pureer. Schraap af en toe de randen van de kom af en ga door tot je een mooie consistentie hebt.
Notities
- Hou je niet van pittig? Laat het pepertje dan achterwege.
- In de koelkast blijft deze currypasta ongeveer twee weken goed.
Laat een reactie achter