Zoals de meeste van jullie inmiddels wel weten, ben ik getrouwd met een Engelsman. Wat dat met pittig eten te maken heeft? Nou, hij heeft mij jaren geleden geïntroduceerd in de wereld van Indiase curry’s en sindsdien ben ik een groot fan van pittig en gekruid eten. Kurkuma, kaneel, gember, chilipeper en komijn zijn specerijen die ik standaard in huis heb om zelf die heerlijke curry’s thuis te kunnen maken.
Of pittig eten lekker is, daar kun je eindeloos over debatteren, maar dat het gezond is, dáár is de wetenschap het unaniem over eens. De specerijen gebruikt in pittig eten zijn namelijk stuk voor stuk erg gezond. Zelfs als je niet van die chili-hitte houdt, zijn kurkuma en gember bijvoorbeeld nog lekker ‘pittig’ van smaak zonder dat ze je mond uitbranden. Dus wees niet ongerust en ontdek zelf waarom pittig eten zo gezond is:
1.Lang en Gezond leven.
Een Harvard studie uit 2015 liet zien dat mensen die meer dan drie keer per week pittig voedsel aten tot 14% langer leefden dan degenen die het liever bij de meer neutrale smaken hielden.
2. Pittig eten is goed voor je spijsvertering
Specerijen als kaneel, kurkuma en komijn blijken gunstig te werken bij het verhogen van je ‘metabolic resting rate‘ – hoeveel calorieën je verbrandt in ruste. Rode peper kan er voor zorgen dat je sneller verzadigd bent en minder eet.
Nu zijn deze effecten vrij mild, dus als je flink gewicht kwijt wil raken, zul je het hier alleen niet mee redden, maar als je je gewichtsverlies een boost wil geven, kan het dus best interessant zijn om eens wat vaker pittig te eten!
3. Specerijen gaan ontstekingen tegen
Al eerder schreef ik over de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Maar ook gember en knoflook bevatten stoffen die gunstig zijn bij ontstekingen. De combinatie van deze drie is de perfecte smaak-basis voor een heerlijke Indiase curry, dus ontstekingen te lijf gaan kan ook best lekker smaken!
4. Specerijen en Kanker
Capsaïcine, het actieve stofje dat je in rode pepers vindt, kan helpen om de groei van kankercellen te remmen of ze zelfs te vernietigen. Meer en meer onderzoek wordt gedaan naar de link tussen de twee, inmiddels ook met mensen. De resultaten zijn veelbelovend en meer onderzoek wordt gedaan.
5. Specerijen en Bacteriën
Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo’n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke. Dit is helemaal geen gekke gedachte, want kurkuma en komijn hebben anti-bacteriële eigenschappen.
Conclusie
Indiaas eten – sorry, ik bedoel pittig eten 🙂 – is erg gezond! Het liefst maak je het natuurlijk gewoon zelf klaar om zo onnodige toevoegingen te voorkomen. Mijn keukenkastje bevat alle bovengenoemde specerijen standaard en we genieten echt van die heerlijke smaken.
Welke specerijen mogen niet ontbreken in jouw keuken? En welk ver oord zou jij wel eens willen bezoeken vanwege het eten? Klik dan hier om een visum aan te vragen!
[…] Hoewel de Indiase keuken meer mijn specialiteit is, vind ik het ook leuk om met de Thaise smaken te spelen. Maar wat heb je nou nodig om die typische Thaise smaak in je curry te krijgen? Hieronder vinden jullie mijn top 10 belangrijke ingrediënten voor de Thaise keuken. […]