Mulligatawny (spreek uit: moelie-gha-tahwnie) is een Indiase soep op basis van kippensoep, linzen en geurige specerijen. De naam betekent zoveel als ‘vurige soep’ vanwege het gebruik van rode peper en gember vermoed ik. Het is de perfecte maaltijdsoep waar je van zal blijven eten. Maak een flinke hoeveelheid, oftewel: volg mijn recept 😉 en vries daarna porties in om er later nog weer van te kunnen genieten in je eigen soepkom.
En met een dalende temperatuur, had ik zin aan ‘iets van curry’. Bij mij is dat niet gebonden aan seizoen, curry is iets dat we het hele jaar door eten. Indiaas eten is iets dat ik met mijn trouwen cadeau heb gekregen aangezien manlief vroeger veel Indiase vrienden had en daar regelmatig at. De associaties die hij met Indiaas eten heeft, zijn soortgelijk als die van een Nederlander die snakt naar erwtensoep met roggebrood of een lekker harinkje denk ik. En liefde gaat gedeeltelijk door de maag, dus Indiaas eten is iets dat regelmatig op het menu staat 🙂
Wat is Mulligatawny?
Mulligatawny is een goed gevulde kippensoep die je met aardig wat ingrediënten kan maken die je waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast hebt. Denk hierbij aan tomatenblokjes, linzen, kokosmelk, specerijen en groenten als uien, wortels, bleekselderij. Laat de lange lijst met ingrediënten je daarom niet ontmoedigen, de soep zelf is heel eenvoudig om te maken en zeker de moeite van het afchecken van het lijstje waard.
Basisingrediënten die een goed idee zijn…
Zelf heb ik altijd een standaardcollectie kruiden en specerijen in huis. Zoals ik zal zei, we eten graag en regelmatig curry. Maar als jij dat nou niet hebt, ga dan op zoek naar een goeie garam masala. Daarmee heb je eigenlijk alle meest gebruikte specerijen in één keer te pakken. Wat ik je verder als tip wil geven is dat je kurkumapoeder in huis haalt als je dat nog niet hebt (foei!) en zorg dat je verse gember hebt. De gember kun je ook in andere gerechten verwerken of je maakt er heerlijke thee van. En kurkuma móet je gewoon in huis hebben.
Deze soep is op basis van kippenbouillon. Zelfgemaakte kippenbouillon is erg heilzaam. Trek daarom altijd kippenbouillon van een kippenpoot of karkas als je de kans krijgt. Ook als je niet direct kippensoep nodig hebt. Vries het per hele of halve liter in en gebruik later. Bijvoorbeeld voor mulligatawny 😉 Liever vegetarisch? Gebruik dan groentebouillon. Die maak je ook heel eenvoudig zelf door de schillen van een paar uien, wortels, wat teentjes knoflook en bleekselderij een half uurtje zachtjes te laten trekken in een liter water. Breng eventueel op smaak met zout en zeef de bouillon uit in een pot of diepvriesbakje.
Nou, laat ik je verder niet ophouden. Print gauw dit recept uit en ga aan de gang om heerlijke en gezonde mulligatawny soep te maken!
Indiase Mulligatawny Soep
Ingrediënten
- 3 el ghee of kokosolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 flinke wortel fijn gesneden
- 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
- 3 teentjes knoflook gesnipperd
- 3 cm verse gember geschild en fijn gesneden
- 2 appeltjes geschild en klein gesneden
- 1 rode chilipeper fijn gesneden, al dan niet zonder zaadjes
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 el currypoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl Kurkuma
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/4 tl versgemalen zwarte peper
- 125 gram rode linzen gedroogd
- 1 liter kippenbouillon of groentebouillon liefst zelfgemaakt
- 400 ml kokosmelk
Instructies
- Neem een pan met een dikke bodem of een gietijzeren pan en verhit hierin de ghee of kokosolie.
- Doe de ui, wortel, bleekselderij, gember en rode peper hier in en roerbak tot de ui glazig wordt.
- Voeg de knoflook en alle specerijen toe en roerbak tot die geurig worden. Laat de knoflook niet aanbranden!
- Doe de tomatenblokjes, de appelstukjes, bouillon en kokosmelk er bij en breng aan de kook.
- Zodra het kookt, voeg je de linzen toe en draai je het vuur laag.
- Laat het geheel een half uur pruttelen en check dan of de linzen gaar zijn. Zo niet, check dan elke tien minuten weer tot ze gaar zijn.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en pureer hem ietwat. Ik hou van 'chunky' soep, maar wellicht vind jij een gladde soep lekkerder. Gebruik hiervoor een blender of staafmixer.
- Serveer de soep eventueel met licht geroosterde noten en verse koriander.
- Ga terug naar de keuken voor een tweede kom en daarna voor een derde kom.
- Stop daarna, anders krijg je buikpijn omdat je teveel gegeten hebt.
- Warm de soep de volgende dag weer op en herhaal de laatste drie stappen. Of vries hem in 😉
Tonny Schimmel zegt
Wat een prachtig recept is dit. Morgen gaan we smullen, ik heb al voorgeproefd. Zalig!!!
Martha zegt
Hoi Heleen,
De soep staat te pruttelen en t ruikt heerlijk! Dat beloofd wat..
Dank voor al je heerlijke recepten, ik gebruik ze vaak en ik vond t tijd worden je een compliment te maken.
Heleen Quantrill zegt
Hey Martha,
Dat vind ik fijn om te horen en te krijgen <3 🙂