• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Lekker Saai, Opruimen, Ritme en Kippensoep

geschreven door Heleen Quantrill 12 Reacties

Eindelijk zijn de feestdagen voorbij. Begrijp me niet verkeerd, ik heb met volle teugen genoten! De voorbereidingen en het vieren van Kerst en daarna het uitzien naar het nieuwe jaar met de kinderen thuis… het is allemaal goed!

Maar ook druk, onregelmatig, vermoeiend en chaotisch. En dat is leuk voor een tijdje, lekker recalcitrant geen rust, reinheid en regelmaat. En daar ben ik nu klaar mee. Hup, eruit met het oude en erin met het nieuwe! Kerstdecoratie wordt vandaag opgeruimd, stof wordt opgezogen, ramen moeten open en alles moet even aan kant. Het lukt me zeker niet om het hele huis te doen, maar ik hoop in ieder geval de benedenverdieping gedaan te hebben.

Degenen die mij kennen, zullen nu bedenkelijk kijken en pas onder de indruk zijn als het ook daadwerkelijk zover is 😉 Ik zeg het vaak, maar herhaal het nogmaals: In alle dingen die ik dagelijks doe, staat huishouden zo’n beetje gelijk met een bezoek aan de tandarts. Een noodzakelijk kwaad.

Dus tot zover het huishoudelijke praatje! Tijd voor iets leuks. Namelijk, hoe houden we de laatste paar dagen van de Kerstvakantie nog vol en hebben we genoeg energie om straks uitgerust en fris verder te gaan met de orde van de dag. Uiteraard speelt voeding daar een grote rol in. De afgelopen dagen heb ik veel te veel gesnoept en vooral de oliebollen en mince pies breken me nu op. Maagzuur en een constant opgeblazen gevoel plagen mij voortdurend. Daar wil ik dus zo snel mogelijk vanaf.

Mijn remedie is kruidenthee en 100% graanvrij (dus ook geen rijst o.i.d.) eten. Munt, venkel en gember zijn heerlijk als thee en werken erg goed op de spijsvertering. Daar drink ik vandaag en morgen dus een paar liter van. Koffie geloof ik wel. Daar kan ik wel even buiten!

Kippensoep

Ook heb ik een grote pan kippensoep staan. Telkens als wij kip eten, trek ik van de botten en restjes, heerlijke, krachtige bouillon. Deze vries ik in 1 liter bakjes in en zo heb ik altijd soep bij de hand. Het ultieme gezonde fast food! Gisteren heb ik daar een liter water, vijf tenen knoflook, vier kippenpoten en zout bij gedaan en soep gemaakt. Heerlijk vol van smaak, genezend en verwarmend. Minus onnodige rotzooi!

Ik doe overigens niet aan detox of vasten of iets dergelijks. Voor mij werkt dat averechts want het wekt meer stress op dan dat het ballast er uit werkt. Ik eet wanneer ik honger heb en stop wanneer ik vol ben. Dit klinkt belachelijk eenvoudig, maar sinds mijn dieet beduidend meer eiwitten en vetten bevat en nauwelijks koolhydraten uit graan, lijkt mijn verzadigingsgevoel een stuk beter gereguleerd. En dit komt mijn humeur ten goede!

Dus mijn advies voor de komende dagen én de aanloop naar de 100 dagen Onbewerkt Eten Uitdaging is dit: Blijf eten, maar eet anders. Eet voor herstel en voor rust, niet voor extra stress en afzien. Dat heeft je lichaam de afgelopen dagen hoogstwaarschijnlijk al genoeg door moeten maken!

Kippensoep à  la Sally Fallon
Ongeveer 4 liter (dit maak je dus om delen in te vriezen!)

1 hele biologische kip
Extra delen van de kip met bot in, bijvoorbeeld een karkas van een eerder genuttigde kip
Optioneel: poten en ingewanden van de kip
4 liter koud water
2 el azijn
1 grote ui, grof gesneden
4 tenen knoflook, gepeld
2 wortels, geschild en grof gesneden
3 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 bos peterselie

  1. Snijd de kip allereerst in delen. Separeer de poten, vleugels en eventueel de ruggengraat.
  2. Doe de kip in een grote pan met het water, azijn en de groenten behalve de peterselie.
  3. Laat dit 30 – 60 minuten afgedekt staan.
  4. Breng het vervolgens aan de kook, draai het vuur laag en laat het een aantal uur heel zachtjes pruttelen. Hoe langer, des te beter. Sally Fallon heeft het over 6 tot 24 uur.
  5. Voeg vlak voordat je klaar bent de peterselie toe. Dit voegt op het laatste moment smaak en extra mineralen toe.
  6. Zeef de kippensoep en houdt de kip apart.
  7. Als de kip afgekoeld is, haal je het zacht geworden vlees er af en bewaar je dit voor een ander gerecht of om direct rijk gevulde kippensoep van te maken.
  8. De groenten kun je weggooien of aan je honden geven. Net als het vel en de zachte delen van de kip.
  9. Verdeel de kippensoep over potten die in de vriezer kunnen en gebruik voor soep en saus.

 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Verwarmende Kippensoep met Gember en KurkumaVerwarmende Kippensoep met Gember en Kurkuma
  • Thaise Kippensoep – Tom Kha KaiThaise Kippensoep – Tom Kha Kai
  • Mijn Kippenbouillon BasisreceptMijn Kippenbouillon Basisrecept
  • Lauwwarme Boerenkoolsalade met WinterposteleinLauwwarme Boerenkoolsalade met Winterpostelein
  • Enzymen Suppletie: Gebruik, Tips en AlternatievenEnzymen Suppletie: Gebruik, Tips en Alternatieven
Bijgewerkt op 4/10/16

Categorie: Recepten, Soepen Tags: kippensoep

Reacties

  1. Karin zegt

    om

    Hoi Heleen, op je vorige site had je een recept van een heerlijke kip uit de oven. Mijn kinderen en ik zijn er dol op. Op deze site kan ik ‘m niet meer vinden. Help!? Hartelijke groet, Karin

    Beantwoorden
    • Jojo zegt

      om

      Moet de kip echt zo lang pruttelen? Ik dacht maximaal 3 uur trekken zoals thee….daarna heeft het geen effect meer.
      Of niet???

      Beantwoorden
      • Heleen Quantrill zegt

        om

        Nee hoor, je kan het rustig lang laten trekken. Hoe langer (tot 24 uur) des te meer voedingsstoffen in de bouillon terecht komen.

        Beantwoorden
  2. Fem zegt

    om

    Ja! Hij staat op! Voor alles een eerste keer en zo ook voor het ontleden van een kip; ik kan me niet voorstellen dat dat ooit mijn hobby gaat worden, maar alles voor de gezondheid ;-). Ben erg benieuwd naar het resultaat!

    Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Klinkt goed! Kippensoep is bij de kinderen ook altijd favoriet. Ik ga gelijk aan de slag!

    Beantwoorden
  4. Anneke Pronk zegt

    om

    Hmm. Lekker recept.
    Beetje ala Oma, maar dan met de vriezer bij de hand.
    En dat vlees wat over blijft kan heerlijk in een maaltijdsalade met stukjes kip.

    Beantwoorden
  5. izerina zegt

    om

    Je maakt me lekker. Ik had kippensoep voor dit weekend in gedachten,maar begin eerder. Bedankt voor de tip van de groenten naar de hond. Daar heb ik nu nooit aan gedacht.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Indiase Mulligatawny Soep | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] soep is op basis van kippenbouillon. Zelfgemaakte kippenbouillon is erg heilzaam. Trek daarom altijd kippenbouillon van een kippenpoot of karkas als je de kans […]

    Beantwoorden
  2. De Voordelen van Kippenbouillon - In een zakje - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Kippenbouillon, of om precies te zijn: soep getrokken van de botten van een (liefst biologische) kip is erg gezond. Kippensoep is een natuurlijke bron van gelatine, mineralen en aminozuren die makkelijk door ons lichaam worden opgenomen. Ik heb eerder geschreven over de gezondheidsvoordelen van gelatine en je vindt een heerlijk recept voor kippensoep hier. […]

    Beantwoorden
  3. Beste Probiotica voor Darmflora van Baby - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Bouillon – Gelatine en collageen in bottenbouillon helpen de darmwand te herstellen en glutamine helpt het te versterken. Ik maak het van kip en hier lees je hoe ik dat doe. […]

    Beantwoorden
  4. Het GAPS Introductiedieet - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Bouillon van botten […]

    Beantwoorden
  5. 25 Smaakmakers zonder Pakjes of Zakjes - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Bouillon. Gebruik bouillon in plaats van water om iets in te koken of een saus mee te verdunnen. Extra smaak en voedingswaarde. Klik hier voor een recept.  […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in