• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Kurkuma is Gezond!

30 mei 2013 geschreven door Heleen Quantrill 68 Reacties

Gezondheidsvoordelen Kurkuma

Wat is kurkuma?

Kurkuma hoort bij de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in Indiase curry’s waar het een prikkelende smaak en heldergele kleur geeft aan de verschillende gerechten. Het gele poeder dat we in de supermarkt kunnen kopen, is eigenlijk gemalen wortel. Deze worteltjes zijn ook te krijgen. Je kan dan zelf een deel malen voor gebruik. De smaak is dan iets intenser ook.

Gezondheidsvoordelen Kurkuma

Vanwege de ontstekingsremmende werking van kurkuma door het stofje curcumine, kan het ook heel goed ingezet worden bij ontstekingsgerelateerde ziekten en aandoeningen als reumatoïde artritis, atherosclerosis, slijmbeursontsteking, PDS en andere langdurige ontstekingen. Maar dit stofje curcumine kan ook succesvol ingezet worden bij de bestrijding (of voorkoming) van kankercellen en het voorkomen van diabetes. Verder is er veel onderzoek gedaan naar de werking van een bepaalde stof in kurkuma bij Alzheimer’s.

Een ander aspect van kurkuma is dat het de lever ondersteunt bij het ontgiften. Vaak wordt aangeraden om kurkuma op te nemen in je voedingspatroon als je zware metalen belasting hebt of veel met (schadelijke) chemische stoffen in aanraking komt.

Ook bij spijsverteringsklachten is kurkuma in te zetten. Het helpt bij maagzuur, helpt bij de vertering van vetten (en ondersteunt daarbij ook de galblaas), geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.

Hoe en Hoeveel?
Aangeraden wordt om dagelijks 1 – 3 gram kurkuma in het eten te verwerken om de voordelen van kurkuma te ondervinden. Dit komt neer op 1 – 3 tl per dag. Een hele goeie combi, die elkaar versterkt, is die met zwarte peper. Als je kurkuma dus in een curry wil verwerken, zorg dan ook dat je er lekker wat zwarte peper overheen strooit.

Naast het toevoegen van kurkuma aan de warme maaltijd, is er ook een zogenaamde kurkuma thee. Deze werkt verzachtend en geeft je immuunsysteem een boost tijdens ziekte. Ik vond het recept bij Mark’s Daily Apple en heb het hieronder voor jullie vertaald. Te stellen dat het een thee is, is overigens niet correct. Het is eigenlijk meer een kruidige warme melk. En wees niet bang, het smaakt niet scherp-bitter, maar juist heerlijk zacht en zoet!

Kurkuma Thee
250 ml

250 ml kokos- of amandelmelk
1/2 tl gemalen kurkuma
1 cm dik plakje verse gember, geschild en fijn gesnipperd
Snufje cayennepeper
1/2 – 1 tl honing of ander zoet
Optioneel: Klontje boter, kaneel of kardemom

  1. Verwarm de melk zachtjes in een pannetje.
  2. Meng de overige ingrediënten in een mok en schenk een klein beetje van de warme melk erbij.
  3. Roer goed tot er een pasta ontstaat en schenk vervolgens de rest van de warme melk erbij.
  4. Je kan de gember laten zitten of er voor het serveren uitzeven.

Conclusie
Kurkuma mag dus niet ontbreken in de keuken van de bewuste eter. Het is heel makkelijk te verwerken in gerechten en daardoor is het heel eenvoudig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Wel wil ik hierbij opmerken dat ik van mening ben dat een gezond voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkte/ ongezonde producten de beste basis is om te profiteren van de kracht van kruiden en specerijen.

Wat doe jij met kurkuma? Heb je het í¼berhaupt wel in huis? Wat is jouw lievelingsspecerij? Deel het hieronder!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Indiase Mulligatawny SoepIndiase Mulligatawny Soep
  • Zelfgemaakte Balti CurrypastaZelfgemaakte Balti Currypasta
  • Curcumine & Piperine Gezond?Curcumine & Piperine Gezond?
  • Goudkleurige Kurkuma MilkshakeGoudkleurige Kurkuma Milkshake
  • Kurkuma, Honing en Yoghurt GezichtsmaskerKurkuma, Honing en Yoghurt Gezichtsmasker
Bijgewerkt op 10/09/15

Categorie: Drankjes, Gezondheid Algemeen, Recepten Tags: Gezondheidsvoordelen Kurkuma, kurkuma

Reacties

  1. Renske zegt

    28 februari 2017 om 15:35

    hoe lang blijft kurkemapoeder eigelijk goed? En ik vraag me af of het nodig is de biologische te kopen, omdat sommige kruiden helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

    Weet iemand dat? Ik kan het nergens vinden op internet.

      Renske(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      6 maart 2017 om 08:31

      Als het even kan koop ik kurkuma biologisch inderdaad vanwege de bestrijdingsmiddelen. Pit&Pit hebben een leuke selectie biologische kruiden en specerijen. Kurkuma blijft ongeveer een half jaar tot een jaar goed heb ik gemerkt. Daarna ruikt het duidelijk stoffig en ik heb me laten vertellen dat dat een teken is van ‘tijd voor vervanging’.

      Groetjes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Gerda zegt

    29 januari 2017 om 12:48

    Ik ben Gerda uit Maastricht,
    wel allemaal verse poeder uit de chineese winkel
    mijn man en ik gebruiken kurkuma en gember
    , ik doe een theelep kurkuma 1 thlep gember 2 uitgeperste sinas 1 citroen en dat laat ik allemaal
    op een zacht vuurtje 10 min door koken
    daarna doe ik 2 eetlepels honing erbij ,en laat het afkoelen,
    wij zijn er nu aan gewent , in de zomet gaat het de koelkast in en in deze tijd laat ik het zo staan
    ik krijgt er 2 grote mokken uit en doe daar de hele dag over,
    en in het eten strooi oik ook kurkuma
    ik heb namelijk artrose – en hielsporen… en altijd ontstekingen nou ik kan zeggen het helpt mij heel goed zou ik een week over slaan dan heb ik weer een ontsteking en pijnelijke hielen ¨hielsporen ..
    en bij mij wordt eind febr de helft van mijn schiltklier weg genomen ivb met kanker cellen ,, het helpt ook de kanker cellen te verkleinen,
    ik hoop wel op een reactie van iemand
    en mij nog een goede raad kan geven ivb met de recepten van deze goede kruiden, groetjes uit Maastrich

      Gerda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Gerda zegt

      7 maart 2017 om 13:14

      Een vraag doe ik hier goed aan om genoeg kurkuma binnen
      te krijgen ,graag uw antwoordt
      groetjes gerda

        Gerda(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Gerda zegt

      7 maart 2017 om 13:14

      Een vraag doe ik hier goed aan om genoeg kurkuma binnen
      te krijgen ,graag uw antwoordt
      groetjes gerda

        Gerda(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      8 maart 2017 om 15:53

      Hallo Gerda,

      Zoals je het nu doet is wel een hele goeie manier om kurkuma binnen te krijgen. Als je iets meer grip op de hoeveelheden wilt krijgen, kun je een tijd capsules kurkuma slikken om zo per keer eenzelfde hoeveelheid binnen te krijgen. Maar zo te lezen hou je zo de ontstekingen prima onder controle dus ik zou zeggen: ga zo door!

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Gerda zegt

        11 maart 2017 om 13:39

        dank je wel voor de reactie op mijn vraag ,,,ik heb idd 2 poten capsules gekocht en doe nu 1xpd en dan 1 grote mok kurkuma,

          Gerda(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
      • Patrizia zegt

        21 april 2017 om 00:21

        doe het dus al maanden verkeerd eet het rauw met rauwe knoflook en zwarte peper ben ik mezelf aan het vergiftigen

          Patrizia(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  3. Hans zegt

    21 augustus 2016 om 20:24

    Ik eet nu dagelijks een half worteltje KURKUMI , moet ik daar nu (hoeveel ?) zwarte peper aan toevoegen en olijfolie ?

    Kan dat dan samen in een kopje doen en het dan(koud) oplepelen?

    Bedankt voor een reaktie!!

      Hans(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Peter zegt

    5 augustus 2016 om 17:22

    Wij heben het uit Griekenland mee genomen in Kreta kan je zo kopen in een klein super marktje ook een tip voor de anderen mensen gr peter

      Peter(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Cindy zegt

    6 februari 2016 om 16:24

    Micky,

    Bedankt voor. Je tip en het recept. Hoeveel geelwortel gebruik je dan per brood? En is dit verse of poeder?
    Alvast bedankt.

      Cindy(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Aad zegt

    9 oktober 2015 om 19:43

    voor een ieder die Kurkuma ziet als medicijn tegen afschuwelijke kwalen:

    https://www.amc.nl/web/het-amc/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuws/geelwortel-tegen-tumoren.htm

    Hier staat het spul altijd in het rekje om smaak en kleur te geven aan ’n gerecht en zeker niet om de vermeende invloed op de gezondheid.

      Aad(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Benoit zegt

    23 september 2015 om 17:28

    Marijke,

    In Nederland/België, is Longvida te verkrijgen via Optim Curcuma, http://www.optim-curcuma.com

      Benoit(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      24 september 2015 om 13:31

      Bedankt voor de tip!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • charmant zegt

      31 maart 2016 om 18:12

      Het wordt ook verkocht in de Turkse winkel of Indische toko. Voor ca. 2 euro

        charmant(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Charmant zegt

      19 mei 2016 om 20:22

      Bij de toko of Turkse winkel wordt het ook verkocht!

        Charmant(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Ben zegt

        19 mei 2016 om 22:37

        De opname van curcumine in het bloed is zeer laag

        3 weetjes om te onthouden over kurkuma:

        http://www.optim-curcuma.com/nl/kurkuma-poeder-tabletten-piperine-curcumine-zwarte-peper-absorptie-longvida/

          Ben(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  8. Karla Lenstra zegt

    28 juli 2015 om 21:38

    Ik heb kurkuma kruid meegenomen uit Zanzibar om mijn wratten te bewerken. Het kruid met eigeel mengen en dat op de wrat doen. Tapen met hansaplast en een nachtje laten zitten. Dit een aantal dagen herhalen tot dat de wrat weg is. Ik was al bij de dermatoloog geweest en zalfjes gekregen, waardoor de vellen aan mijn vingers hingen. De wratten zijn helemaal weg en geen littekens meer.

      Karla Lenstra(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Micky zegt

    10 januari 2015 om 16:23

    Helaas heb ik door een ongeluk mijn reuk en smaak verloren. Om toch nog lekker te eten bak ik nu zelf mijn brood. Er is wel brood met meer smaak oncologisch brood maar alleen online te bestellen en ook veel duurder. Ik verwerk noten pinda en zonnebloem pitten en kruiden gember en geelwortel in mijn dagelijks brood hierdoor is het gezond voedt veel beter en toch nog smakelijk. Het recept is als volgt.

    150 Gr. Broodmix voor bruinbrood
    125 Gr. Spelt type 630
    25 Gr. Sojaeiwit
    300ml warm water
    Verder voeg ik daar lijnzaad zonnebloem pitten
    Pinda’s gember geelwortel zwarte peper aan toe

    Het brood is heel gemakkelijk te maken

    Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom voeg het water toe en mix dit tot het een bal wordt. Neem een zachte schraper en druk hiermee het deeg na.
    Zet heet water in de gootsteen zet de beslagkom erin theedoek erover en laat het 30 min rijzen.
    Ondertussen doe je een beetje olie in een ovenschaal en bekleed je deze met bankpapier. Als de tijd om is kneed je het deeg nogmaals door met de flexibele schraper om het deeg te activeren doe het dan in de beklede ovenschaal en laat het nogmaals minimaal 45 min nawijzen in de warme gootsteen .
    Verwarm je oven voor op 200 Gr. En bak het brood in 60 min.

    Het meeste tijd zit in de rijs tijden maar dan heb je ook lekker vers brood met smaak. Wat de prijs betreft ben je aan ingrediënten à € 0,50 kwijt plus dan de stroomprijs in ieder geval 1/3 van oncologisch brood waarvoor je à € 3,95 betaald voor een klein broodje plus nog de bezorgdsten.

      Micky(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. H. Sevince zegt

    17 augustus 2014 om 15:28

    Hallo,
    bedankt voor de recept. ik kwam kurkuma tegen op het web na een jaar onderzoeken voor het ulcer probleem in mijn mond. nu gebruik ik kurkuma-maanzaad- gember en honig voor een heerlijke medicijn. het is maar twee dagen maar ik merkte meteen dat het beter gaat. groetjes.

      H. Sevince(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Anonymous zegt

    25 maart 2014 om 14:23

    Hallo, ik wil curcuma vers gebruiken omdat ik denk dat vers beter is. Is dat zo? Indien ja, hoe gebruik je het? Verder vraag ik me ook af of chia best niet gemalen wordt. Komt het anders met de stoelgang niet onveranderd naar buiten? Dat zou zonde zijn.
    Alvast dank

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    9 februari 2014 om 12:37

    Leuk en aardig die verhalen over Kurkuma met het werkzame bestanddeel Curcumine, maar gewone Kurkuma wordt nauwelijks of niet opgenomen in de bloedbaan en kan dus ook geen gunstige gezondheidseffecten hebben. Via een nichtje hoorde ik over speciale bewerkte Kurkuma (Curcumine) uit Amerika: Longvida (www.longvida.com). Deze bewerkte Curcumine wordt, aangetoond in wetenschappelijke studies, wel opgenomen in de bloedbaan. Ik heb het gebruikt en voelde me meteen scherper en na een maand ook lekkerder in mijn vel zitten.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Marijke zegt

      10 december 2014 om 10:18

      Ik zou het ook wel willen gebruiken. Bestel jij het uit Amerika en hoe dan?

        Marijke(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • walther zegt

        4 januari 2015 om 04:11

        bij amzon te bestellen curcuma longa. ander halve kop water,in n pan , 3 eet lepels curcuma longa langzaam laten koken blijven roeren,voor ongeveer tien minute zachjes laten koken , n pasta van maken, word het te dik , n beetje water bij doen, als ,de pasta afgekoeld is ,in n glase pot doen , in de koelkast bewaren,elke dag n kopje amadel melk,op warmen mmet wat zwate peper,n beetje honing en n paar dropjes goede olie, met n volle thee lepel van die curcuma pasta, op drinken , ik ben 78 jaar jong en doe dit al n tal jaren, geluk er mee

          walther(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  13. Fresshi zegt

    10 januari 2014 om 19:38

    Keep fresh and healthy with “fresshi”, koolzuurvrije frisdrank Kurkuma (curcuma longa) en Tamarinde (tamarindus indica)

      Fresshi(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  14. Anonymous zegt

    7 oktober 2013 om 20:03

    Super lekker! Dank!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Wilco zegt

      5 november 2014 om 22:36

      Curcumine helpt alleen als je het NIET verwarmd. Als.je kurkuma mee bakt of verwarmd verliest het zijn medicinale kracht.
      Dit heb ik van een onderzoeker naar de werking van curcumine bij kanker.
      je kunt ook kurkuma in pillen krijgen bij de apotheek.

        Wilco(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Natas zegt

        20 februari 2015 om 22:10

        Dus een stukje Kurkuma in je thee doen heeft dan ook geen zin?

          Natas(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
      • Iris Maier zegt

        22 februari 2015 om 13:34

        Dat is wel goed om te weten! heb je misschien een link naar een onderzoek?

          Iris Maier(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  15. Natasja Pruimboom zegt

    1 oktober 2013 om 17:53

    Heleen dank voor je recept, vanavond de kurkuma thee geprobeerd, de variant met amandelmelk en wat kaneel vond ik erg lekker.
    Ik heb de naam van recept vermeld op mijn blog, als je het goed vind, met een link naar jouw blog natuurlijk 😉

    gr natasja

      Natasja Pruimboom(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  16. Spaarcentje/Wel en Wee zegt

    3 september 2013 om 15:01

    Ik heb het al jaren in huis om af en toe door het eten te gooien. Nu ben ik net gestart met een reinigingskuur met kurkuma (op aanraden van de orthomoleculaire therapeut): 1 liter kokend water met 1 thl kurkuma verspreid over de dag drinken, 6 weken lang. Ben benieuwd!

      Spaarcentje/Wel en Wee(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Corna zegt

      13 oktober 2013 om 15:26

      Pas na het koken hopelijk? En nadat het afgekoeld is? Het heeft anders geen zin.

        Corna(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  17. jolienmatser zegt

    23 juli 2013 om 14:13

    Zelf gebruik ik heel regelmatig kurkuma vooral om de ontzettend positieve dingen die kurkuma voor je lichaam doet. Ik doe het door de soep, zelfgemaakte sauzen, smoothies (met zwarte peper en aardbeien), omelet, roerbakschotels en ik kruid er samen met cayenne peper mijn vlees mee zoals gehakt, kip en kalkoen.

      jolienmatser(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  18. Anonymous zegt

    21 juli 2013 om 16:53

    kun je ook bolletjes gember nemen ui een potje?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      28 juli 2013 om 21:10

      Vaak zijn die gesuikerd. Check dus eerst de ingredienten voordat je een potje aanschaft.

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  19. Anonymous zegt

    11 juni 2013 om 19:25

    Hallo, ik vroeg me af of je voor kurkumathee ook gemberpoeder kunt gebruiken ipv verse gember. Zo ja, hoeveel?. Ik heb nu net de thee gemaakt. Smaakt niet echt verkeerd! Wel met een beetje honing erin. Ik had nog een klein stukje gember liggen…Ben van plan om toch dagelijks kurkuma te gebruiken. Kun je het ook gewoon in groene thee doen? Ipv kokos- of amandelmelk kun je toch ook gewone melk gebruiken? Of niet? Voor mij is het nieuw vandaar. Ik heb vandaag net de bestelling van kurkuma in huis gekregen vandaar.
    Dus tips zijn welkom.
    Alvast dank
    Henny

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  20. Anonymous zegt

    4 juni 2013 om 08:06

    Hoi, ik heb laatst kurkuma bij Dille en Kamille gekocht, prima kwaliteit. Naar aanleiding van tip hierboven, kurkuma gebruikt bij aardappels roosteren in de oven. Erg lekker! Grtjs, Renée

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  21. Anonymous zegt

    3 juni 2013 om 12:17

    Hallo ik heb even een vraagje is de werking van verse kurkuma en verse gember beter?
    En hoe maak je het schoon ik heb gehoord dat je het zou kunnen raspen of is snijden beter?
    En chia zaad kun je dat gewoon overal doorheen doen of moet het eerst wellen.
    Alvast bedankt voor het antwoord ik ben benieuwd.

    Groetjes Jolanda

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  22. Tolunay D zegt

    31 mei 2013 om 18:05

    Ik gebruik kurkuma de laatste tijd ook regelmatig. Ben plan de komende maand het elke dag te gebruiken;

    Kruidige thee:
    1 citroen
    1 tl kurkuma gemalen
    1 tl gember gemalen
    1/2 tl kaneel
    klein beetje zwarte peper
    snufje cayenne peper
    halve liter water

    Zet het een klein beetje aan de kook, vervolgens kruiden erin, roeren en afdekken. 10 min op een laag vuurtje, zie zo…
    Kun je 3-4 koppen op 1 dag koud of warm drinken.. heerlijk.
    Alleen je moet wel wennen aan de citroen, althans ik zelf wel 🙂

      Tolunay D(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Tolunay D zegt

      31 mei 2013 om 18:06

      This comment has been removed by the author.

        Tolunay D(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Tolunay D zegt

      31 mei 2013 om 18:08

      Snufje zwarte peper is genoeg voor de absorptie. Als je al genoeg vetten (boter,vis olie etc) in je voeding hebt is de olijfolie echt niet nodig:)

      Een tip waar je kurkuma goed koop kan verkrijgen?
      In de supermarkt kost 37gr 2 euro.. dat komt neer op 14 dagen gebruik.
      Kun je het ergens voor grotere hoeveelheden verkrijgen en dus geld besparen?

      Groetjes,

        Tolunay D(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Jen zegt

      13 september 2015 om 03:02

      Tot hoeveel graden blijft de kurkuma zijn werk doen?

        Jen(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  23. Helga zegt

    31 mei 2013 om 12:12

    Wat een superdrankje lijkt me dat, ga het zeker maken, bedankt voor de tip. Ik gebruik kurkuma in veel gerechten, roerbakgroente, bij vlees,in de soep, enz. Heb het een tijdje geleden bij Gekruid.nl gekocht, is werkelijk van hele goede kwaliteit.

      Helga(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  24. Lydia zegt

    31 mei 2013 om 08:36

    Feel good avond drankje
    Probeer iedere avond te eindigen met een feel good drankje. Binnen slechts één week zal de huid er mooier en gezonder uitzien en zal je gedurende de dag meer energie hebben. Doe twee mespuntjes geelwortel (kukuma) en gember, een theelepel honing, kamille thee en een halve citroen in een grote mok en doe daar kokend water overheen. Gember heeft een verwarmend effect, kamille kalmeert je lichaam, citroen en geelwortel verbeteren het verteringsysteem

      Lydia(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  25. Afieke zegt

    31 mei 2013 om 06:36

    Ik gebruik het veel, voor allerlei gerechten. En wisten jullie dat je ook je tanden ermee kan poetsen??? Het is niet erg lekker, maar maakt je tanden wel witter. Check bijv. hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99477-10-tips-voor-witte-tanden-op-natuurlijke-wijze.html#4-kurkuma Ook op veel engelstalige sites wordt hierover tips en uitleg gegeven, google maar eens.

      Afieke(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  26. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 19:03

    Hey ik had net op de agenda om wat recepten met kurkuma uit te zoeken. Is het nog gezond als je het bakt? Of gaan bij een bepaalde temperatuur de gezondheidsvoordelen verloren?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  27. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 18:53

    bij mij staat het al een tijdje in d kast, amar gebruik het eigenlijk maar weinig!
    Soms door een soepje.. en dat is het wel.
    Maar de kurkumathee/melk ziet er goed uit!! Dat ga ik zeker eens proberen
    Bedankt weer voor je inspiratie!
    Suzanne

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  28. Charissa Koops zegt

    30 mei 2013 om 17:25

    Wat is dit lékker zeg! Ik ben al een tijdje op zoek naar een andere warme drank dan koffie en thee. Ik beperk koffie tot maximaal 1 kop per dag en thee ben ik soms gewoon een beetje zat eigenlijk… Ik had van de toko een lekker matcha/gember warme melk drank in poeder vorm… maar hoewel dat wel lekker naar gember smaakt zit er een hoop suiker en stroopjes en dergelijke in, dat wil je niet weten.

    Dit is nog lekker dan dat goedje van de toko en warm, zoet en spicy tegelijk. Had nooit gedacht om kurkuma in een drankje te gebruiken maar het combineert super met de gember en honing 🙂 Ontzettend bedankt voor het delen van dit recept!

      Charissa Koops(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  29. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 11:43

    Zoals Candy doet, doe ik het ook ongeveer. Ik haal bij de toko of natuurwinkel verse kurkuma,rasp dit en kook het op met water. Verse gember er bij en wat zwarte peper. Dan in glas schenken ,eventueel wat aanlengen met water als te sterk en evt wat honing/citroen er bij. Heet opdrinken. Ik was gelijk instantepede een uur van mijn hoofdpijn en verkoudheid af, helaas kwam het na een uur weer terug, maar toch..!
    Het (gezeefde) kurkuma-aftreksel kun je 2 of 3 dagen in koelkast bewaren.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  30. candyinwonderland zegt

    30 mei 2013 om 11:20

    Ik maak van verse geelwortel en verse gember thee: http://candyinwonderland.wordpress.com/2012/12/31/kill-all-the-bugs-tea/ . Smoort verkoudheden in de dop, niet onbelangrijk met ons lente-weer!

      candyinwonderland(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  31. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 09:22

    dag,
    Kurkuma gebruik ik ook samen met zwarte peper, maar niet te vergeten samen met olijfolie. Door onderzoeken is gebleken (heb ik me laten vertellen) dat Kurkuma pas echt goed werkt in je darmen als het samen met olijfolie en zwarte peper ingenomen word. Dus verwarm ik de olijfolie, met kurkuma en de zwarte peper en voeg dan pas m’n vlees, gehakt of groente toe. Ook gebruik ik het vaak in rauwkostsalades (dus een dressing van olijfolie, zwarte peper, kurkuma, beetje zout en soms wat agavesiroop en een scheut appelazijn).
    Groetjes,
    Gerinda

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • izerina zegt

      30 mei 2013 om 11:24

      bedankt voor de tip van de dressing

        izerina(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Corna zegt

      13 oktober 2013 om 15:23

      Je hebt gelijk. Het heeft weinig zin om kurkuma in te nemen zonder zwarte peper en een olie. Maar ik hoop dat je het niet meebraadt, want kurkuma kan niet tegen hoge temperaturen (ook niet tegen zuurstof en licht).

        Corna(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Jen zegt

        13 september 2015 om 02:59

        Kun je de bron vermelden

          Jen(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  32. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 08:58

    Geweldig. Ik heb net een portie gekregen via de webshop gekruid.
    En ik ben herstellende van een fikse candida infectie die in mijn darmen zit. Kurkuma mag ik dus royaal hebben. Ga zeker vandaag de drank nog maken. Laat alleen het zoet weg want dat mag ik tijdelijk niet hebben. Evt een beetje stevia. Heel erg bedankt voor het delen en ook van de andere lezers met hun tips.
    Groetjes, sabine

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Monica Wolgast zegt

      4 juli 2013 om 18:12

      Vergeet met die candida ook de knoflook en gember niet. knoflook is schimmeldodend! en ps; (tijdelijk) geen suiker??? nooit meer is een betere bewoording wand anders is het zo weer terug!!! ook geen gist wand dat veranderd in suiker in het lichaam. en zeker ook geen; varkensvlees, koeienmelk, en koeienmelp produkten. stap over op geitenmelk. is eerst even wennen…… maar het went zeker wel!
      met vriendelijke groeten van een mede candida patient.

        Monica Wolgast(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  33. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 08:00

    ook ik heb een grote pot kurkuma staan. ik gebruik het bijna dagelijks. het gaat bij mij over de aardappeltjes als ik ze aan het bakken ben,door de rendang,nasi,curry spaghettisaus ,gehakt over een gebakken eitje enz. ik vind het heerlijk om mee te koken en de gezondheids voordelen zijn mooi meegenomen!
    Kirsten

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  34. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 07:40

    Wat ik sinds kort doe is de bananenpannenkoeken van deze site wat dunner maken en ze te gebruiken als wraps. Behalve banaan en ei doe ik er ook kerriepoeder (waar kurkuma inzit) en zwarte peper bij. Daar maak ik dan in het weekend een hele stapel van en die bewaar ik dan in een doosje in de koelkast, zodat ik er makkelijk een lunch mee kan maken.
    Marianne

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  35. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 07:00

    Ja, ik heb ook kurkuma in huis, als voedingssupplement en als keukenspecerij. Als borstkankerpatiënt hoop ik er voordeel van te hebben. Ik gebruik het bij het kruiden van gehakt, curry’s en het maken van jus. Net als piment en kruidnagel, ook lekker spicy! Grtjs, Renée

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  36. Anonymous zegt

    30 mei 2013 om 06:35

    Ik heb een flinke pot in huis maar gebruik het veel te weinig, verder dan door een gebakken eitje en de spagettisaus kom ik nog niet. Ik zou het graag vaker willen eten dus ben erg benieuwd naar recepten! Heb zelfs gedacht om het in capsules te gaan doen zodat je het wat makkelijker vaker kan gebruiken. Bij Gekruid hebben ze zo’n mooi apparaatje daarvoor.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  37. Carolien zegt

    30 mei 2013 om 07:48

    Ik gebruik het door de nasi, kippensoep en ik gebruik het bij de kipkruiden.

      Carolien(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Benoit zegt

      31 maart 2016 om 22:10

      charmant,

      ik stel voor om hiervoor onze blogartikel te lezen: 3 weetjes om te onthouden over kurkuma

      http://www.optim-curcuma.com/nl/kurkuma-poeder-tabletten-piperine-curcumine-zwarte-peper-absorptie-longvida/

        Benoit(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Aloo Gobi Mutter (Aardappelen met Bloemkool Curry) - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    23 november 2020 om 12:30
    Beantwoorden
  2. Indiase Mulligatawny Soep - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    12 oktober 2020 om 13:33
    Beantwoorden
  3. Basisvoorraad Kruiden en Specerijen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    6 juli 2020 om 14:42
    Beantwoorden
  4. 10 Tips om je Serotonine te Boosten - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    19 maart 2019 om 17:11
    Beantwoorden
  5. 7 Natuurlijke Remedies bij Hooikoorts - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    21 februari 2019 om 12:30
    Beantwoorden
  6. Kurkuma, Honing en Yoghurt Gezichtsmasker - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    20 november 2018 om 09:49
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.