Dit is weer een gastartikel van Annemiek van Nutribites. Eerder schreef ze al over gezonde eiwitbronnen en verschillende soorten magnesium. Vandaag een leuke uitleg over de beste kleuren voor op je bord!
Ken je de uitdrukking: ‘Eet de regenboog’? Hoe meer verschillende kleuren op je bord, hoe meer antioxidanten en andere gezonde plantenstoffen je binnenkrijgt. Toch zijn er per kleur een aantal producten die eruit springen als het om je gezondheid gaat. Dit zijn de vijf beste kleuren voor op je bord:
1. Groen
Groene groenten en in het bijzondere donkergroene bladgroenten zijn ontzettend gezond. Vooral boerenkool springt eruit wat betreft groene gewassen. Deze groente bevat een grote hoeveelheid vitamine C en daarnaast vitamine A en K alsmede mangaan.
Ook vezels vind je in grote hoeveelheden in deze gezonde groente. Boerenkool bevat eveneens vitamine B6 en tal van mineralen. Denk aan koper, magnesium, calcium en kalium. Deze groente is met recht een vitamine- en mineralenbommetje te noemen.
2. Geel
Geel is de kleur van banaan, en van citroen! De citroengele vrucht is met recht één van de gezondste gele groente- en fruitsoorten te noemen. Citroensap is immers rijk aan vitamine C, wat je weerstand helpt versterken en je beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.
Wist je trouwens dat de schil wel vijf tot tien keer meer vitamines bevat dan het sap zelf? Alle reden dus om citroenschil te raspen om hiervan te profiteren. Citroenschil bevat ook andere gezonde stoffen die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen.
Tip: koop biologische citroenen als je de schilt wilt gebruiken, want deze zijn vrij van pesticiden en andere gifstoffen.
3. Oranje
Er is bijna geen groente- of fruitsoort die feller is van kleur dan de wortel. Vooral wortels die net uit de grond komen en pas gewassen zijn, kleuren prachtig oranje. Deze kleur verraadt meteen welke gezonde stoffen er in deze groente zitten.
Wortels zitten namelijk vol carotenoïden, waarvan bètacaroteen het belangrijkst is. Dit is een voorloper van vitamine A, die essentieel is voor de gezondheid van onze ogen. Om optimaal van deze stof gebruik te kunnen maken, serveer je wortels het beste met gezonde vetten.
We hebben namelijk vet nodig om de carotenoïden uit wortelen op te nemen. Hiervoor sprenkel je wat olijfolie over de wortelsalade of voeg je wat roomboter toe aan gekookte wortels. Ook geroosterde wortels met kokosolie zijn ontzettend lekker en gezond. Of wat te denken van een kruidige wortelsoep met kokosmelk?
Wortels herbergen overigens nog meer gezonde stoffen. Om hier optimaal van te profiteren, schil je deze groente niet. De buitenkant van wortels bevatten namelijk de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine C
- Chlorofyl
- Magnesium
- Vezels
Al deze stoffen dragen bij aan een goede gezondheid en een krachtige weerstand. Laat je bord dus prachtig oranje kleuren door volop wortels op te scheppen.
4. Rood
Bij rood denk je wellicht aan tomaten en radijsjes, die ontzettend gezond zijn. Heb je ook aan granaatappel gedacht? Het rode sap van deze vrucht bevat tal van gezonde stoffen, zoals ontstekingsremmende anthocyanen.
Deze stoffen zijn onder andere gunstig voor ons hart en gewrichten. Hoe roder de schil van de granaatappel, hoe meer anthocyanen deze vrucht bevat. Voeg de rode pitjes toe aan je smoothie of strooi ze over een salade voor een mooie rode kleur en een gezondmakend effect. Of probeer dit lekkere ontbijtje met granaatappel.
5. Blauw/paars
Er zijn tal van blauwe en paarse groenten en fruit die een schat aan gezondheidsvoordelen herbergen. Denk aan rode kool, blauwe druiven en blauwe bessen. Toch is er één die er met vlag en wimpel bovenuit steekt.
De meest gezonde blauw-paarse groente- en fruitsoort is toch wel de bosbes. Of je deze nu vers of bevroren koopt, deze kleine besjes bieden kostbare paarse kleurstoffen ofwel proanthocyanidinen. Dit zijn krachtige stoffen die de gezondheid van ons brein ondersteunen.
Onderzoeken hebben aangetoond dat bosbessen de hersenactiviteit kunnen bevorderen. Bij ouderen die drie maanden lang iedere dag bosbessen aten, verbeterde het geheugen aanzienlijk.
Laat deze besjes je helpen bij cognitieve taken, leerprocessen en het onthouden van belangrijke zaken. Met deze glutenvrije bosbessencake verwen je trouwens niet alleen je brein, maar ook je smaakpapillen.
Bronnen
Kalt, W. et al. (2020). Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Advances in Nutrition, Volume 11, Issue 2, March, Pages 224–236.
Krikorian, R. et al (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. Apr 14;58(7):3996-4000.
Laat een reactie achter