Ik houd van de winter, van een echte winter dan, met sneeuw en ijs en zo…
Ook al zorgde juist dat typische winterweer er afgelopen weekend voor dat ik niet naar de bedrijfstraining kon waarvoor ik me al máánden terug voor had opgegeven; de treinen, waar ik helaas van afhankelijk ben, reden niet…
Het winterse weer was echter van korte duur, te kort om er profijt van te hebben en nu zit ik hier weer extra te balen dat het winter is, want…
… ik houd ook níet van de winter, vooral eind januari, februari en maart kunnen me gestolen worden. Voor ik real food ontdekte, kon ik in die periode ook echt depressief worden. Nu houden mijn 2-wekelijkse schaatslessen en vooral de levertraan me op de been en zink ik niet meer in dat gat.
Toch blijft dit voor mij de moeilijkste periode van het jaar, tenzij het zodanig vriest dat er geschaatst kan worden op natuurijs, iets fijners kan ik me namelijk niet voorstellen! Ben alleen bang dat ik het hogerop moet gaan zoeken daarvoor….
Groenten en Fruit in de Winter
Qua eten is het ook al zo deprimerend, vooral wat groenten en fruit betreft. Jarenlang had ik een abonnement op de Odin-tas of Vita-tas, maar stopte daar op een gegeven moment weer mee, vooral omdat we niet goed werden van al die kolen en knollen in de winter….
Tja, dat is nu eenmaal het aanbod in deze tijd van het jaar hier in Nederland, als je wilt eten van het seizoen en het liefst lokaal. En dat wil ik om verschillende redenen wel:
- Het bespaart geld.
- Het is vaak lekkerder (denk aan aardbeien in de winter versus rijp geplukte, volle grond aardbeien).
- Het is meestal verser en dus gezonder en lekkerder, want het hoefde niet van ver te komen.
- Ze bevatten meer voedingsstoffen (mineralen vooral), omdat ze in de volle grond hebben kunnen groeien en niet op substraat in een kas met kunstlicht.
- Het is duurzamer, want het komt niet van ver of uit een verwarmde/verlichte kas.
- Je steunt er de lokale boer mee, zeker als je het direct van de boer betrekt in plaats van uit de supermarkt.
Ook denk ik dat het seizoen precies dat gene levert waar je dan behoefte aan hebt. Kolen bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, iets wat je goed kunt gebruiken in het snotter- en griepseizoen!
5 Tips voor meer Variatie in de Winter
Alleen ben ik niet zo’n fan van kool en zeker rauw verdraag ik ze gewoonweg slecht. Voor mij geen boerenkool-smoothies of -salades… En schorseneren of koolraap, brrr daar ril ik van! Veel blijft er dan niet over in deze tijd van het jaar. Gelukkig zijn er nog een paar andere manieren om toch ook in deze tijd wat variatie aan te brengen in je maaltijden ‘s winters.
- Zoals ik in mijn vorige blog al berichtte, verwerk ik zomers en in de herfst een deel van mijn oogst voor gebruik in de winter (wecken, invriezen, drogen, zouten, fermenteren etc.). Nu op dit moment heb je daar niet veel aan, als je dat toen niet gedaan hebt, maar het is er wel een om te onthouden! Je hoeft niet per se een eigen moestuin te hebben, je kunt ook gebruik maken van het grote aanbod dat er dan is op bijvoorbeeld boerenmarkten, of wat dacht je van een zelfpluktuin?
- Kweek verschillende keukenkruiden binnen op je vensterbank. Kruiden als tijm, rozemarijn, peterselie etc. zitten vaak boordenvol mineralen en vitaminen en doen het vaak prima binnen in potten. Omdat je er maar weinig van gebruikt, kun je ze niet echt als vervanging gebruiken, maar ze zijn wel een welkome toevoeging en zorgen voor meer variatie in smaak!
- Maak gebruik van kiemen zoals taugé. Gekiemde zaden en zogenaamde microgroenten zijn waren vitaminen bommen. Broccoli kiemen spannen de kroon qua voedingsstoffen en ik vind ze ook nog erg lekker, beetje bitter, maar niet té. ?Wil je meer lezen over kiemen en microgroenten, dan is dit boekje van Peter Bauwens echt een aanrader!
- Ga fermenteren! Dit valt deels onder punt 1, het is immers een traditionele bewaarmethode, maar ook in de winter kun je van alles fermenteren, bijvoorbeeld deze wortelen. Dit geeft niet alleen variatie in smaak, maar levert je ook nog tal van extra voedingsstoffen op.
- Ga wildplukken! Zolang het niet heeft gesneeuwd of de grond hard bevroren is, valt er zelfs in de winter nog heel wat te vinden. Het zijn juist deze krachtige, wilde groeisels die vol voedingsstoffen zitten, veel meer dan in onze gecultiveerde gewassen!
Wat doe jij in de winter voor de nodige variatie? Zwicht je toch af en toe voor niet lokale producten of groenten en fruit van buiten het seizoen of blijf je strikt lokaal en uit het seizoen eten?
Annelies zegt
Snijbiet en winterpostelein zijn de hele winter voorhanden.
izerina zegt
Al die kolen en knollen eet ik afgewisseld,rauw,in een soep,in stamppot op een roerbakschotel. En geniet van het groene van veldsla.