• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Gezonde Masala Chai Latte Recept – Lactosevrij

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Hebben jullie mijn artikel over heerlijke kruidenthee melanges al gelezen? Daarin stip ik kort de Masala Chai latte aan en vertel ik waarom ik altijd moet glimlachen als ik ‘chai thee’ lees of het iemand hoor zeggen 🙂

Masala Chai Latte

Masala Chai latte is één van mijn favoriete warme dranken en ook de kinderen drinken het graag. De combinatie van krachtige specerijen en het romige van de melk is een perfecte ‘pick me up’ op drukke dagen of om heerlijk mee te ontspannen in bed met een goed boek.

Om het mezelf makkelijk te maken en in korte tijd iedereen van zo’n heerlijke masala chai latte te voorzien, maak ik de thee eerst in een grote hoeveelheid als een soort van concentraat die ik dan op enig moment kan aanvullen met warme of koude melk om een masala chai latte te maken.

De Perfecte Masala Chai Latte

Voor dit recept maakt het niet uit wat voor soort thee of melk of zoetmiddel je gebruikt, maar er zijn wel een aantal ‘verplichte’ specerijen die die heerlijke, warm-kruidige smaak geven. Kaneelpijpjes, kardemom en peperkorrels bijvoorbeeld. Maar ook verse gember en kruidnagel mogen eigenlijk niet ontbreken. Steranijs, venkelzaadjes en vanille zijn optioneel maar smaken ook heerlijk. Zelf laat ik de steranijs achterwege tenzij het december is. Dat is toch echt een typisch feestspecerij voor mij 🙂

Hoewel de aanschaf van deze specerijen niet goedkoop is, is het zelf maken van masala chai latte nog altijd goedkoper dan wanneer je het in de koffieshop of supermarkt koopt. Plus, in dit recept heb je zelf helemaal de hand in wat voor andere ingrediënten er in gaan. Oh, en die zakjes zogenaamde ‘Chai thee’ van bekende theemerken? Die zul je verfoeien nadat je masala chai op deze manier hebt gemaakt. De smaak en intensiteit zijn vele malen beter en lekkerder!

Tip: Wist je dat je kaneelpijpjes kunt hergebruiken? Tot wel 3 keer! Gewoon afspoelen, laten drogen en hergebruiken. Wanneer de kaneelpijp niet sterk meer geurt, kan hij bij de compost.

Tips

Wat ik net al zei maakt het niet veel uit wat voor thee je gebruikt. Het is traditioneel dat je zwarte thee gebruikt, maar groene thee, rooibos of zelfs kamillethee zijn allemaal prima en geven een eigen smaak aan de chai. Experimenteer hier dus mee!

Traditioneel wordt masala chai met volle koemelk gemaakt. Erg lekker, maar niet handig als je geen lactose kunt verdragen. Kokosmelk, amandelmelk en havermelk hebben bij mij allemaal goeie resultaten opgeleverd. Extra lekker: maak opgeklopte kokosslagroom voor extra decadentie!

Dit recept maakt 1,5 liter geconcentreerde masala chai. Om masala chai latte te maken meng je 1 deel concentraat met 1 deel melk en warm je het nogmaals op of drink je het koud (lekker met ijsblokjes!). De overgebleven thee bewaar je in een fles in de koelkast. Of vries ijsblokjes er van in om een chai slushi te maken!

Wil je geen grote hoeveelheid maken? Check dan het recept in dit artikel voor genoeg om 2 porties masala chai te maken.

Masala Chai specerijen
Masala Chai Latte

Masala Chai Latte

Een kruidige, geconcentreerde masala thee om als basis te gebruiken voor een heerlijke Masala Chai Latte!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Dranken
Keuken Indiaas
Porties 1.5 liter

Ingrediënten
  

  • 1,5 liter water
  • 5 kardemom peulen
  • 5 kaneelpijpjes
  • 2 cm verse gember
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 10 kruidnagels
  • 1 tl venkelzaadjes
  • 8 zakjes thee zwart, groen of rooibos
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el kokosbloesemsuiker of honing optioneel

Instructies
 

  • Vul een pan met 1,5 liter water.
  • Snijd de gember in plakjes en breek de kardemompeulen open om de zaadjes er uit te halen.
  • Doe alle specerijen, inclusief de kardemompeulen in het water en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes trekken.
  • Voeg de theezakjes, vanille en eventueel het zoet toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Zeef de masala chai over in een glazen pot of fles.
  • Maak direct een lekkere latte door 1 deel thee met 1 deel melk te mengen. Of laat de thee afkoelen en maak een iced latte!

Notities

Tip: Doe alle specerijen in een stukje kaasdoek of een zelf te vullen theezakje. Zo haal je ze er gemakkelijk uit na gebruik. 

Ook leuk om te lezen!

  • Winterse Gestoofde Appeltjes met Vanille Yoghurt en KaneelWinterse Gestoofde Appeltjes met Vanille Yoghurt en Kaneel
  • Top 5 Zelfgemaakte Kruidenmengsels met Pure IngrediëntenTop 5 Zelfgemaakte Kruidenmengsels met Pure Ingrediënten
  • 5 Redenen waarom Pittig Eten gezond is5 Redenen waarom Pittig Eten gezond is
  • Kokosmeel Pompoen MuffinsKokosmeel Pompoen Muffins
  • Warme, Kruidige Appelcider Recept uit de Slowcooker!Warme, Kruidige Appelcider Recept uit de Slowcooker!
Bijgewerkt op 7/12/21

Categorie: Drankjes, Recepten Tags: kaneel, masala chai, specerijen

Trackbacks

  1. Frisse Broccoli Salade met Gegrilde Kip, Pindasaus en Rijst schreef:
    om

    […] ‘satésaus’ maar strikt genomen is dit niet helemaal correct Net als dat ‘Chai thee‘ ook eigenlijk niet klopt, is satésaus niet altijd pindasaus. Saté verwijst namelijk van de […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in