Zijn bij jullie de weken in aanloop naar de zomervakantie ook altijd zo vreemd druk? Ik snap het nooit, de kinderen zijn eigenlijk klaar met hun schoolwerk, maar evengoed moeten ze nog overal naar toe, hebben ze afspraken op de vreemdste momenten en lijken de dagen chaotischer dan tijdens de kerstvakantie! Het gevaar ligt dan op de loer om te snel te kiezen voor gemaksvoedsel wat het algemene humeur tijdens drukke dagen zeker niet ten goede komt! Lekkere en snelle gerechten of recepten die ik van te voren klaar kan maken, zijn dan echte ‘life savers’!
Broccoli salade met Rijst
Van een vriendin kreeg ik het recept voor een bloemkoolsalade en dat inspireerde mij om een variant daarop te maken met broccoli en wortel. Het is een leuke manier om niet alleen de roosjes maar ook de stronk van de broccoli te gebruiken. De dressing maakt het heerlijk zomers en gecombineerd met gegrilde kip, een heerlijke pindasaus en rijst, hebben wij de buiken rond gegeten!
=> Klik hier om antibioticavrije kip te kopen!
Satésaus of Pindasaus?
Veel mensen refereren aan pindasaus als ‘satésaus’ maar strikt genomen is dit niet helemaal correct 🙂 Net als dat ‘Chai thee‘ ook eigenlijk niet klopt, is satésaus niet altijd pindasaus. Saté verwijst namelijk van de manier waarop het vlees bereid wordt en de saus die je daar dan bij serveert is dan ‘satésaus’. En ja, vaak is dat pindasaus. Maar pindasaus is dus niet per definitie satésaus!
Ik maakte een simpele pindasaus op basis van de dressing die ik voor de broccoli salade maakte. De meeste ingrediënten hiervoor zul je wel in huis hebben. Vaak maak je pindasaus met gekookte melk om hem op die manier te verdunnen. Maar in dit geval koos ik er voor om de saus ‘rauw’ te houden. Is ook een stuk sneller qua bereiding!
Broccoli Salade met Gegrilde Kip, Pindasaus en Rijst
Equipment
- Keukenmachine met raspfunctie
Ingrediënten
- 1 stronk broccoli
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 400 gram kipdijfilet
- 200 gram basmatirijst
Voor de Dressing en Pindasaus
- 3 el rijstazijn
- 3 el pindakaas of tahin
- 1 tl lekkere sambal
- 2 el glutenvrije sojasaus
- kokosmelk om te verdunnen
- 1 el vloeibare honing
Instructies
- Snijd de roosjes van de broccoli en kook ze kort totdat ze beetgaar zijn. Spoel af en zet apart.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij de kipdijfilet in gelijke reepjes, bestrooi met zout en roerbak totdat ze gaar zijn. Zet apart.
- Schil de wortel en haal wat oneffenheden van de broccoli stronk af.
- Neem je keukenmachine met rasp accessoire en rasp de wortel en broccoli stronk.
- Snipper de bleekselderij en doe de groenten in een kom.
- Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor in een schenkbeker te doen en voeg kokosmelk naar behoefte toe om de saus te verdunnen.
- Schenk een deel hiervan over de salade en roer even goed door.
- Schep de rijst op een mooi bord, schep de salade in het midden hiervan en verdeel de stukjes kip daar weer over.
- Besprenkel het geheel met het restant dressing en serveer direct!
Laat een reactie achter