• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Boterzachte Coq-au-Riesling uit de Braadpan

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Coq-au-Riesling is een lichte variant op de coq-au-vin. In deze variant gebruik je namelijk witte wijn en maak je een lichte saus. Ideaal om in de braadpan te maken!

Coq-au-Riesling

Coq-au-Riesling

Er zijn maar weinig recepten die echt met grote regelmaat bij ons op tafel komen te staan. Hoewel ik het heerlijk vind om in de keuken bezig te zijn en te experimenteren, is de realiteit dat ik daar maar weinig tijd voor heb. Recepten moeten voor mij eenvoudig zijn, weinig ingrediënten maar wel veel smaak bevatten en de recepten moeten klaar te maken zijn terwijl ik andere dingen doe. Eindeloos in de keuken staan roeren, zeven en schiften… Daar heb ik domweg geen zin in. Deze coq-au-riesling (kip met Riesling) uit de braadpan is een klassiek voorbeeld van zo’n recept. Lekker met champignons, bleekselderij en ui. Maximale smaak, minimale inspanning.

Kip voor meerdere keren eten

Verder eet ik graag kip, omdat ik er vaak nog een tweede gerecht mee kan maken. De botten gebruik ik in soep en restjes van een braadschotel, verwerk ik de volgende dag in een soort ragout met extra groenten en rijst. Plus, vlees met de botten er nog in, is malser en heeft meer smaak. Je kunt er dus prima krachtige stoofschotels of sauzen mee maken omdat het vlees lang kan garen zonder dat het uitdroogt.

Voor dit recept gebruik ik kippendijen of kipkarbonades. Dit is vaak niet zo duur, ook als het biologisch of antibioticavrij is. Net als een hele kip, heb je dus veel waar voor je geld!

Koken met Alcohol

De Riesling in dit recept geeft extra smaak aan het geheel. Je hoeft niet per se Riesling te gebruiken. Elke andere witte wijn die je zelf ook zou drinken, is goed. Mijn uitgangspunt is altijd: als ik de wijn lekker vindt om zo te drinken, kan ik er ook mee koken. Mindere kwaliteit en/ of smaak wijn proef je echt in je gerecht. Ook zo met zure rode wijn in boeuf bourguignon: niet doen! Als je geen andere wijn hebt, maak dan een stoofschotel zonder wijn, want de zure smaak doet echt afbreuk.

Ik krijg wel eens vragen over de hoeveelheid alcohol die achterblijft in een gerecht na het koken. Alcohol verdwijnt nooit helemaal met koken, maar als richtlijn van hoeveel procent alcohol er verdampt tijdens het koken, kun je aanhouden:

Even laten pruttelen: 15%
Flamberen: 25%
15 minuten koken: 60%
1 uur koken: 75%

In dit geval heb ik de wijn een kwartier voor het serveren toegevoegd. Ongeveer 40% van de alcohol die in de wijn zat, is dus nog in het gerecht achtergebleven. Als je liever helemaal geen wijn wilt gebruiken, kun je het ook achterwege laten. Uiteraard is het dan geen coq-au-riesling meer, maar gewoon lekkere kip uit de braadpan 😉

Kip Riesling Braadpan

Coq-au-Riesling uit de Braadpan

Heleen Quantrill
Als je nog niet eerder coq-au-riesling hebt geprobeerd, moet je dat hiaat dit weekend oplossen. De boterzachte kip heeft een volle smaak en de bouillon die je er van overhoudt is de volgende dag nog lekkerder!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Avondeten
Keuken Frans
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 6 kip braadstukken
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 200 ml kippenbouillon of water
  • 200 ml Riesling of andere droge witte wijn die je zelf zou drinken
  • Zout peper en chilivlokken

Instructies
 

  • Neem een zware braadpan en verhit hierin op middelhoog vuur de olijfolie met de boter.
  • Leg vervolgens de met zout en peper bestrooide kip braadstukken in de hete pan en braad 10 minuten aan.
  • Voeg vervolgens de ui, knoflook, bleekselderij en de bouillon of water toe.
  • Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Doe nu de champignons en de witte wijn in de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Breng verder op smaak met zout, peper en chilivlokken.
Coq-au-Riesling

Ook leuk om te lezen!

  • Kip uit de Oven met Citroen en RozijnenKip uit de Oven met Citroen en Rozijnen
  • Ras-el-Hanout Kip OvenschotelRas-el-Hanout Kip Ovenschotel
  • Tex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of ZakjesTex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of Zakjes
  • Stevige Runderstoofpot met Bier voor Winderige DagenStevige Runderstoofpot met Bier voor Winderige Dagen
  • Kip uit de Oven met Mandarijnen en AppelsKip uit de Oven met Mandarijnen en Appels
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: braadpan, gietzijer, kip, stoofschotel

Trackbacks

  1. Ragù alla Bolognese Recept - Niet spaghetti bolognese! schreef:
    om

    […] en kunnen verdiepen. Je kunt de wijn achterwege laten en extra bouillon toevoegen, maar de alcohol verdampt nagenoeg omdat het zo lang moet garen en de smaak is echt onovertroffen als je het wél toevoegt. Tip: kies […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in