Wanneer de dagen stormachtig en grijs zijn, maak ik het liefst stevige stoofschotels die de hele dag zachtjes staan te pruttelen en het hele huis heerlijk laten geuren. Op verzoek van manlief maakte ik deze runderstoofpot met bier op basis van smakelijke en budgetvriendelijke riblappen.
Runderstoofpot met Bier
Een runderstoofpot is blijft mijn favoriet. Ik hou er van om gerechten te maken die een tijdje nodig hebben om gaar te worden. Dit staat bijna altijd garant voor heerlijke smaak en boterzacht vlees. Een runderstoofpot leent zich ook prima om lekker wat groenten bij te doen anders eet je alleen maar vlees en dat is ook niet de bedoeling. Wortels, bleekselderij, uien en kool zijn vaste prik. Lekker met een puree van knolraap en/ of aardappel bijvoorbeeld.
Qua kruiden ga ik meestal voor tijm, laurier, peper en chilivlokken. Die laatste geven de runderstoofpot wat pit zonder dat het pittig wordt. Gebruik het dus vooral, het maakt echt verschil. Ook Worcestershiresaus en iets van wijn of bier is erg lekker. De alcohol verdampt vanwege het lange koken en het resultaat is een diepe, intense smaak en een heerlijke jus.
Ik maakte deze runderstoofpot in de oven, maar je kunt hem ook in de slowcooker doen. Zet die op ‘low’ en laat 5 – 6 uur garen. Voor de oven gebruik ik mijn klassieke Fortalit braadpan. Ik heb ook een gietijzeren braadpan, maar die is iets kleiner. Aangezien dit best een flink recept is, heb ik dus meer aan mijn grote pan.
Soort Vlees voor Runderstoofpot
Ik gebruik dus riblappen, maar je kunt ook sukadelappen of een ander soort rundvlees dat low and slow bereid moet worden, kiezen. Denk aan runderwangen, brisket of zelfs runderstaart. Check de link om dit te bekijken.
Qua bier koos ik voor een donker bier, ook wel stout genoemd in het Engels. Simon brouwt zijn eigen bier en dat is sowieso vrij stevig. Maar donker bier is prima voor dit recept. Ongeveer 500 ml heb je nodig. Liever geen bier? Bekijk dan mijn recept voor klassieke runderstoof hier.
Stevige Runderstoof met Bier
Equipment
- 1 braadpan die in de oven kan
Ingrediënten
Voor de runderstoofpot
- 3 el olijfolie
- 2 el boter
- 1 kilo riblappen
- 3 el boekweitmeel
- 4 grote uien
- 2 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 3 kleine tomaten of twee grote
- 3 tenen knoflook
- 6 takjes tijm
- 4 laurierblaadjes
- 1 tl chilivlokken
- 500 ml donker bier of stout
- 800 ml bouillon
- 250 gram savooiekool
Voor de puree
- 500 gram koolraap
- 500 gram aardappelen
- klont boter
- peper en zout naar smaak
- versgemalen nootmuskaat naar smaak
Instructies
- Verhit de oven voor op 150 graden. Zet de braadpan op het vuur en verhit hier de olijfolie en boter op laag vuur in.
- Snijd de riblappen in blokjes en bestuif ze met boekweitmeel.
- Braad de stukjes vlees totdat ze rondom goudbruin zijn en haal ze uit de pan.
- Snijd ondertussen de uien, wortels, tomaten en bleekselderij in grove stukken en doe die in de pan zodra je het vlees er uit hebt gehaald. Voeg eventueel wat extra olie toe om te voorkomen dat het aanbakt.
- Roerbak de groenten totdat de ui glazig wordt. Voeg dan de knoflook en kruiden toe en roerbak kort.
- Doe het vlees terug in de pan en schenk de bouillon en het bier er bij. Breng aan de kook en zorg dat je alle bruine stukjes van de pan schraapt. Hier zit de smaak in, dus die wil je in je jus hebben.
- Draai het vuur uit, doe de deksel op de pan en zet in de oven.
- Na 1,5 uur roer je alles even goed door en controleer je of er nog genoeg vocht is. Zo niet, voeg dan meer bouillon toe. Voeg nu ook de savooiekool toe en laat nog 1,5 uur garen.
- Maak nu de puree door de koolraap en aardappelen te schillen en in gelijke stukken te snijden.
- Kook de groenten in gezouten water tot ze gaar zijn. Houd wat kookvocht achter en giet ze af.
- Pureer de koolraap met aardappelen met een lekkere kluit boter. Voeg kookvocht toe als de puree droog blijft. Breng op smaak met zout en peper en plenty nootmuskaat.
- Serveer door eerst de puree op de borden te scheppen en daar bovenop de runderstoof te lepelen. Lekker met een glaasje van het bier waar je het vlees in gestoofd hebt!
Madeleine Jonkers zegt
Zo’n heerlijk recept! Zeker voor de zondag.
Dankjewel!
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel! 🙂