Kies voor Hollandse kip zonder antibiotica, vrij van salmonella, gevoerd met volledig natuurlijke voeding, een kleine footprint en gefokt in duurzame boerderijen. Bestel het hier bij Beef&Steak.
Op drukke dagen vind ik het heerlijk om het avondeten in de oven klaar te maken. Alles op één bakplaat en huppatee, de oven in. Als het echt ontzettend warm buiten is, is dat niet altijd prettig. Maar de laatste tijd valt het qua temperatuur best mee en dan mag de oven gewoon weer aan wat mij betreft!
In mijn keukenkastje vind je een leuke collectie aan kruidenmengsels die ik dan voor dit soort gerechten gebruik. Vroeger maakte ik die kruidenmengsels zelf, maar inmiddels ben ik daar van afgestapt. Teveel werk en zowel in de supermarkt als online zijn er tegenwoordig erg veel goeie kruidenmengsels zonder MSG, anti-klontermiddelen en zout te vinden. Dus waarom het wiel opnieuw uitvinden?
Ras-el-Hanout
Een nieuwe speler op het veld in mijn keuken is ras-el-hanout. Ik moest even wennen aan de smaak omdat het best ‘zoet’ is en de combinatie van een zoete smaak met avondeten was een tijdje toch iets té vreemd voor ons. Totdat we een tijd terug ergens gingen lunchen en ik een salade op basis van de ras-el-hanout smaken bestelde. Heer-luk! Waarom het toen ineens wél lekker was (en manlief het ook lekker vond)… geen idee. Maar het resultaat was dat ik een potje ras-el-hanout bestelde om aan mijn collectie toe te voegen. Vervelend hoor, al die redenen om te moeten winkelen 🙂
Lekkere Kruidenmengsels
Andere kruidenmengsels die ik graag gebruik zijn Garam Masala, Kerrie, Cajun (lekker in chili’s of voor de bbq!) en Provençaalse kruiden. Ik kies altijd voor mengsels zonder zout omdat ik nog altijd gek ben op ‘mijn’ Keltisch zeezout. Ook let ik er op dat er geen andere toevoegingen in zitten. Ik beperk liever de keuze qua mengsels en maak ze binnen een maand of twee, drie op, dan dat ik voor houdbaarheid ga en een kast vol verstofte kruiden heb. Uiteraard heb ik ook een leuke verzameling losse kruiden en specerijen. Check dit artikel om daar meer over lezen!
Wat is jouw favoriete kruidenmengsel? Deel het hieronder!
Ras-el-Hanout Kip Ovenschotel
Ingrediënten
- 400 gram aardappelen geschild
- 1 courgette
- 200 gram kerstomaatjes
- 4 tenen knoflook gepeld
- 2 uien gepeld en in kwarten gesneden
- 1 kip in stukken verdeeld
- 1 citroen in kwarten gesneden
- 2 tl ras-el-hanout
- olijfolie
- zeezout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en doe de aardappels in een braadslee en besprenkel met olijfolie en zout. Zet 20 minuten in de oven.
- Snijd de kip in stukken zodat de oventijd een stuk minder is dan bij een hele kip. Wrijf de kip in met olijfolie en bestrooi met de ras-el-hanout en zeezout naar smaak.
- Snijd de courgette in plakken en haal de takjes van de kerstomaatjes.
- Haal de braadslee uit de oven en voeg de courgette, tomaatjes, knoflook, uien en citroen toe. Hussel even om en bestrooi eventueel met wat meer zout.
- Verdeel de kip op de groenten in de braadslee en zet het geheel terug in de oven.
- Rooster het in 60 minuten gaar en goudbruin. Check of de kip gaar is door met een prikker in het dikste gedeelte van de kip te prikken. Als het vocht helder is, is de kip gaar.
- Serveer met een lekkere salade!
Notities
- Vervang de aardappels voor zoete aardappels.
- Voeg wortels en aubergine toe voor meer groenten.
- Couscous is ook erg lekker, maar niet glutenvrij. Geen probleem voor jou? Check dan deze biologische en volkoren variant.
- In plaats van kipstukken kun je ook kipfilet of kipdijfilet gebruiken. Reduceer de oventijd dan tot 20 - 25 minuten zodra de kip er in staat.
Laat een reactie achter