• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Knoflook – Een Eeuwenoud Medicijn

28 juni 2018 geschreven door Heleen Quantrill Leave a Comment

Knoflook is een heel bijzonder kruid. Het smaakt lekker, als je er veel van eet houdt het steekmuggen op een afstand (en iedereen in je directe omgeving, dus lekker rustig!) 😀 en het is algemeen bekend dat het positief werkt op de bloeddruk. Maar wist je dat dit kruid nog zoveel meer is..?

Knoflook

Geschiedenis van Knoflook

Knoflook is al eeuwenlang bekend als een geneesmiddel. Het wordt in de Talmoed, Bijbel én in de Koran vermeld als etenswaar en ter versterking. In de Middeleeuwen werd het ingezet als geneesmiddel tegen de pest en monniken schreven over knoflook vanwege een keur aan geneeskrachtige werkingen. In de Romeinse tijd aten gladiatoren het omdat ze dachten dat ze er sterker door werden! Grappig weetje: In een onderzoek bleek knoflook het testosterongehalte in ratten te verhogen…! (1)

Knoflook en Gezondheid

Knoflook kan ingezet worden als onderdeel van een gezond voedingspatroon om bepaalde kwalen mogelijk te voorkomen of de genezing ervan te stimuleren.

Hartaandoeningen

Er zijn aanwijzingen dat het nemen van knoflook op verschillende manieren (rauw, gekookt, poeder, olie, etc.) kan helpen bij het tegengaan van verschillende aandoeningen aangaande het hart. Denk hierbij aan verharding van de aderen (atherosclerosis), bloeddruk en cholesterol. Hoewel er veel onderzoek naar de link tussen knoflook en hartgezondheid is gedaan en de uitkomsten van die onderzoeken allemaal positief zijn, is vooralsnog onbekend waaróm het zo goed werkt. Polyfenolen lijken een rol te spelen, maar wellicht zijn de anti-bacteriële eigenschappen ook een reden. (2)

Bloeddruk

Bloeddruk werd net al even genoemd, maar knoflook kan zeker helpen bij het verlagen van een te hoge bloeddruk. (3) Lees hier meer over hoe je bloeddruk ook op andere manieren kan verlagen.

Haarverlies

Ja ja, knoflook kan ook helpen bij haarverlies! Bij haarverlies raad ik sowieso collageen aan, maar ook knoflook lijkt haargroei te stimuleren. Het gaat dan om knoflookolie dat je in de hoofdhuid masseert. De geur lijkt me… interessant… en zeker effectief tegen steekmuggen! Maar mocht dit een terugkerend probleem zijn, of merk je sowieso dat je hoofdhuid klachten geeft, dan kan het zeker het proberen waard zijn! (4)

Verkoudheden en Griep

Kippensoep wordt niet voor niets Joodse penicilline genoemd. Er gaat flink wat knoflook en ui in en de gelatine van de kippenbotten helpen allemaal om je weerstand een flinke boost te geven! Een heerlijke knoflooksoep zal wonderen doen als je in de lappenmand zit. Tip: Maak deze soep op een rustig moment en vries in porties in. Zo heb je altijd wat achter de hand als je je niet lekker voelt en echt niet in de keuken wilt staan. Je partner, kids of vriendin wil vast wel zo’n bakje soep voor je opwarmen 😉

Schimmelvoeten

Last van schimmel tussen de tenen? Een voetenbadje met gekneusde knoflook kan uitkomst bieden! Lekker een kwartiertje in warm water met je voeten zal verlichting brengen. Het kruid staat bekend om zijn anti-schimmel eigenschappen, wat waarschijnlijk de verklaring is waarom dit kan helpen.

Tegen Steekmuggen

Waarom steekmuggen knoflook zo vies vinden, weten we niet. Wel weten we dat een smeerseltje van bijenwas, kokosolie en knoflookolie dat op de huid gesmeerd wordt, die vervelende beestjes op afstand houdt. Bijkomend voordeel: je ruikt heerlijk naar knoflookboter 😉

Kanker

Maar even serieus nu (hoewel ik me voor kan stellen dat het op afstand houden van steekmuggen voor sommigen van jullie al serieuze business is!), knoflook en ui, beiden uit de allium familie, krijgen ook in de bestrijding van kanker meer en meer aandacht. Niet alle kankers lijken te reageren op knoflook inname, rauw of gekookt, maar sommigen wel. (5) (6)

Ontstekingsremmend

Knoflook kan ook ingezet worden wanneer je last hebt van ontstekingen of ontstekingsgerelateerde gezondheidsaandoeningen. De allium familie staat bekend om hun organische zwavelproductie wat interessante biologische en farmacologische eigenschappen heeft. Dit stofje komt vrij wanneer de knoflook verwerkt wordt. Kneuzen, in olie zetten, of het poeder ervan hebben allemaal een verschillende concentratie van dit stofje. Zwavel gaat ontstekingen tegen en is daarom goed om te gebruiken in zulke omstandigheden. (7)

Hoe gebruik je Knoflook?

Nou, gewoon lekker in je eten. Hoewel het in sommige therapeutische gevallen kan helpen om suppletie te nemen, zitten de gezondheidsvoordelen van knoflook met name in een regelmatige consumptie, zowel rauw als gekookt. Wees dus niet terughoudend, maar gebruik het regelmatig en geniet er van. Omdat ui en knoflook uit dezelfde familie zijn, geldt dat ook voor ui. De basis voor een soep zou daarom altijd een gebakken uitje en knoflook moeten zijn. Ga je groenten roerbakken? Ui en knoflook erbij. En maak eens een heerlijke dressing voor over een groentesalade:

Knoflookdressing
 
Save Print
voorbereiden
3 min
kooktijd
5 min
totale tijd
8 min
 
Een zomerse knoflookdressing, vol met gezonde ingrediënten om het maximale uit je groenten te halen.
auteur: Heleen Quantrill
type recept: Dressing, saus
porties: 1
Ingrediënten
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 el olijfolie extra vièrge
  • ¼ tl kurkuma
  • Zwarte peper
  • 2 el koudgeperste walnootolie (natuurwinkel)
  • 1 el suikervrije tomatenpuree
  • Scheutje suikervrije wortelsap (natuurwinkel)
  • Scheutje citroensap
  • 1 cm Gemberwortel, geraspt
Werkwijze
  1. Fruit de fijngehakte of geperste knoflook en de middelgrote ui aan in wat extra vièrge olijfolie met ¼ theelepel kurkuma en een snuifje zwarte peper.
  2. Voeg er 1 grote eetlepel tomatenpuree aan toe. Laat ongeveer 5 minuten met een klein beetje water sudderen.
  3. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
  4. Zodra je je vinger in het mengsel kan dopen zonder je te branden, roer je de overige ingrediënten er doorheen. Doe dit direct in een slakom.
  5. Zodra de dressing klaar is, voeg je lekker wat groenten toe en eet je het direct op.
3.4.3177

 

En jullie? Wie van jullie neemt knoflook om therapeutische redenen? 

Ook leuk om te lezen!

  • 10 Andere Manieren om je Goed te Voelen – Deel 110 Andere Manieren om je Goed te Voelen – Deel 1
  • 6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken
  • Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}
  • Geroosterde KnoflooksoepGeroosterde Knoflooksoep
  • Gepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en KnoflookGepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en Knoflook
Bijgewerkt op 22/08/19

Filed Under: Gezondheid Algemeen Tagged With: gezondheid, knoflook

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

greenpan banner kortingscode

Partners

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2019 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

This site uses cookies: Find out more.