• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zelf thuis de Lekkerste Kwark maken

geschreven door Heleen Quantrill 16 Reacties

De Give-Away is Gesloten

zelf thuis kwark makenZelf thuis kwark maken is iets dat ik sinds kort ontdekt heb en waar ik eigenlijk niet meer mee wil stoppen. We zijn hier groot fan van gefermenteerde voeding als gefermenteerde worteltjes en yoghurt. Maar ook waterkefir en kombucha vind je bij ons in de koelkast. Yoghurt maak ik bijna wekelijks omdat de kinderen het erg lekker vinden om ’s ochtends als ontbijt met muesli te eten. En als er ‘klirtjes’ over zijn, maak ik de honden er ook blij mee. En als ik een moment voor mijzelf heb, maak ik er een heerlijk kurkuma en honing masker van. Yoghurt is bij ons dus een hardwerkende all-rounder!

Maar we zijn ook erg gek op kwark en dat kocht ik dan in tonnetjes bij de Lidl. Lekker om zo te eten, maar ook lekker als groentendip met verse kruiden en zout en peper. Zo klaargemaakt. Toen Bert van Yoghurt.nl mij benaderde of ik zijn kwark wilde uitproberen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk! Graag zelfs! En zo kwam het dat een paar weken geleden er een pakketje arriveerde met daarin de startersculturen voor thuis kwark maken.

Ik ging direct aan de slag want weet je wat zo makkelijk aan zelf thuis kwark maken is? Je hoeft het niet in een yoghurtmaker te doen! Het kan gewoon op je aanrecht in een glazen pot ofzo fermenteren. Fluitje van een cent. Toen het vorige week zo warm was, zette ik het eind van de middag klaar, voordat ik met de kost bezig ging. De volgende ochtend was het eigenlijk al klaar. Dan heeft het ruim 15 uur kunnen fermenteren. Nu dat het weer wat koeler is, heeft het 24 nodig om lekker dik en romig te worden.

Zelf thuis Kwark maken Voordelen

Inmiddels heb ik het gemaakt met reguliere volle koemelk, rauwe koemelk en geitenmelk. Alledrie gaven ge-wel-dig resultaat. Heerlijk lobbig en vol en romig van smaak. Echt ontzettend lekker. Bijkomend voordeel is dat met één zakje kwark culturen met gemak 14 liter kwark kunt maken. In één verpakking zitten drie zakjes, dus dat is 42 liter kwark. Een zakje kost €9,95 en een tonnetje kwark bij Lidl, hoewel niet duur daaro, kost €0,69 voor 500 ml. Zelf kwark maken kost dus krap €0,25 cent aan culturen en dan de prijs per liter voor de melk die je graag wilt. Al met al per liter zelfgemaakte kwark, komt je ongeveer op de prijs uit die kwark per liter bij de Lidl kost. Aangezien dit de goedkoopste supermarkt is (ik ga er voor het gemak van uit dat het bij Aldi niet veel goedkoper of duurder is), is dit dus geen gekke prijs! Maar de kwark die je zelf maakt is probiotisch en daarom ook goed voor je darmen. Plus, als je dat zou willen, kun je hem met rauwe melk maken bijvoorbeeld, of juist magere melk of zelfs schapenmelk! De mogelijkheden om de kwark helemaal naar jouw zin te maken, zijn bij thuis kwark maken uiteraard veel ruimer.

Kwark Winactie

Daarom vond ik het een erg leuk idee toen Bert voorstelde om ook een pakketje zelf thuis kwark maken in het te winnen pakket te doen. De winnaar die ik overmorgen bekend maak, kan met dit pakket dus zelf heerlijke probiotische groenten en kwark maken. Allemaal zonder extra apparaten of iets dergelijks. Het enige dat je nodig hebt, is een paar ruime, glazen potten. Tip: Kijk eens bij je lokale kringloop en was die potten in de vaatwasser of een heet soda sopje af om ze goed schoon te maken.

Enthousiast geworden? Het is echt ontzettend lekker, hoor, dus ik zou ’t erg vreemd vinden als jouw reactie nu evengoed nog ‘meh’ is 😉 Hoe dan ook, meedoen met de give-away kan dus vandaag en morgen tot middernacht nog. Klik hier om naar het desbetreffende artikel te gaan en daar een reactie achter te laten. Veel succes!

Ook leuk om te lezen!

  • Simpel en Snel je dagelijkse portie Probiotica binnenkrijgenSimpel en Snel je dagelijkse portie Probiotica binnenkrijgen
  • Winactie Yoghurt.nlWinactie Yoghurt.nl
  • 5 Belangrijke Gezondheidsvoordelen van CBD olie + Winactie!5 Belangrijke Gezondheidsvoordelen van CBD olie + Winactie!
  • Winactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en BabyWinactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en Baby
  • Winactie: Win Biologische Zeeuwse Siropen van SearoopWinactie: Win Biologische Zeeuwse Siropen van Searoop
Bijgewerkt op 2/05/18

Categorie: Give-Away & Reviews, Ontbijt, Recepten Tags: culturen, fermenteren, kwark, winactie, yoghurt

Reacties

  1. Jeroen zegt

    om

    Een mooi idee om mee aan de slag te gaan. Maar als ik kwark maak van koemelk dan krijg ik toch niet meer eiwitten uiteindelijk , of hoe zit dat. Ik pak vooral ook kwark voor de eiwitten en dus caseïne wat veel in kwark zit.
    Dit is voor mij van belang voor het sporten namelijk.

    Weet je hoe de verhouding zijn van koemelk naar kwark dan?

    Mvg jeroen

    Beantwoorden
  2. levi zegt

    om

    Wauw, handig! Ga dit zeker proberen, thanks voor de inspiratie:)

    Beantwoorden
  3. Dianne zegt

    om

    Heb je hem zelf met rauwe melk gemaakt? Werkt dit op dezelfde manier?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Dianne,

      Ja dat werkt precies hetzelfde 🙂

      Beantwoorden
  4. Rita zegt

    om

    Ha Heleen,

    Kun je omschrijven hoe je het precies maak?
    Ik lees op yoghurt.nl dat je een notenmelkzak nodig hebt, klopt dat|?

    Ben heel benieuwd. maak elke week 10 liter yoghurt.
    Kwark ooit wel eens gemaakt met stremsel, erg lekker, maar vond het nogal een gedoe, omdat je dan in theedoek heel lang uit moest laten lekken.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ha Rita,

      Het smaakt lekker zuur en omdat ik volle melk gebruik, is het erg romig. De notenmelkzak heb je nodig als je de kwark uit wil laten lekker zodat het wat dikker wordt. Ik vind zo’n zak echt een uitkomt.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  5. Marianne zegt

    om

    Ben al heel enthousiast over het zelf yoghurt Maken. Wil dolgraag gaan experimenteren met zelf kwark maken. Dus graaaaaaaag!!!!!!!!

    Beantwoorden
  6. Truusje zegt

    om

    Van mijn arts moet ik elke dag kwark eten voor mijn longen. Voorheen heb ik Kefir gemaakt, maar inmiddels al mijn bloemetjes weggeven, ik wil graag eens zelf kwark maken.

    Beantwoorden
  7. Christine zegt

    om

    Hoi Heleen,
    Ik heb het idee dat ik steken in mijn buik krijg als ik kwark heb gegeten. Is er een kans dat dat bij zelfgemaakte kwark niet zo zal zijn?
    Groetjes, Christine

    Beantwoorden
  8. Erna van bakkum zegt

    om

    Hallo Heleen,

    Ik heb nog nooit iets gefermenteerd maar het lijkt mij erg leuk om te proberen. Helemaal na het lezen van al jouw probeersels.
    Ik ben benieuwd.

    Met vriendelijke groet,

    Erna

    Beantwoorden
  9. Lia Sterk zegt

    om

    Hier is de kwark ook niet aan te slepen, dus dat wil ik graag gaan proberen !

    Groeten, Lia

    Beantwoorden
  10. Anneke zegt

    om

    Heerlijk, hier verdragen we geen koemelk, dus zelf kunnen maken is een uitkomst

    Beantwoorden
  11. Monique van den Berg zegt

    om

    Oh super zeg. Ik word nog enthiousiaster na het lezen hiervan. Ik eet elke ochtend geiten yoghurt met zelfgemaakte granola. Maar probiotica kwark is nog beter. Wat zou dat gezellig staan naast mijn waterkefir!
    Groetjes, Monique

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Zo voorkom je Verstopping op Vakantie | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Gefermenteerde zuivel als yoghurt, melkkefir of karnemelk is erg goed voor de darmflora en wordt door veel mensen goed verdragen. ‘Zoete’ zuivel daarentegen als room, reguliere melk en roomijs is toch een minder goed idee en kan zeker wel verstopping veroorzaken. En net als het glutenverhaal hierboven, kan het dus heel goed zijn dat je op vakantie je meer te goed doet aan dat lekkere ijs of de melkproducten van het hotelbuffet. […]

    Beantwoorden
  2. Gezondheidsvoordelen van Gefermenteerd Voedsel - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] De meest eenvoudige probiotische voedingsmiddelen maak je voor een paar euro heel eenvoudig zelf. Kwark is daar een goed voorbeeld van, maar ook gefermenteerde groenten maak je zelf en is echt niet duur! […]

    Beantwoorden
  3. Worteltjestaart - Glutenvrij & Lactose vrij mogelijkheden schreef:
    om

    […] gram roomkaas op kamertemperatuur 6 honing 6 el […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in