• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Waterkefir 101

geschreven door Heleen Quantrill 37 Reacties

waterkefir

Waterkefir… Ik ben er gek op! Het heeft een tijdje bij mij in de ijskast gestaan, letterlijk en figuurlijk, maar nadat ik weer verse kefir korrels kreeg toegestuurd, ben ik met hernieuwd enthousiasme begonnen. Deze keer een stuk eenvoudiger dan eerst, volgens het recept van Yoghurt.nl Resultaat: De kefir smaakt heerlijk, een beetje naar heel mild, zelf gebrouwen bier. Het is verfrissend, dorstlessend en een uitstekende vervanger voor diksap, regulier sap, koolzuur water of koude thee voor de kids. Tijd dus om er wat meer aandacht aan te besteden en jullie te laten genieten van de vele variaties die ik in de afgelopen paar weken heb bedacht en uitgeprobeerd!

Basisrecept Waterkefir 101

1 liter

1 zakje waterkefir culturen
1 liter water

  1. Neem een glazen fles waar je ook een dop van hebt en doe hier de culturen en water in.
  2. Laat 24 – 48 uur staan.
  3. Zeef de korrels uit het water met een plastic zeef.
  4. Vang de kefir op en herhaal het proces met de korrels.

Tip 1: Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer suiker het opeet (= meer probiotisch). Maar laat niet langer dan 48 uur staan, want dan raakt de suiker op en is er dus geen voedsel meer voor de kefirkorrels.
Tip 2: Voeg nadat je de waterkefir hebt gezeefd, fruit of fruitsap toe en laat het nog 24 uur staan (tweede fermentatie). Dit wekt nog meer koolzuur op en geeft een lekkere smaak aan de waterkefir. Denk aan appelsap, perensap, gedroogd fruit.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.
Tip 4: Voeg verse gember of een vanillestokje toe aan de waterkefir nadat het gezeefd is. Na een dag smaakt het naar vanille of gemberbier.
Tip 5: Als de kefirkorrels je ’s ochtends begroeten, oftewel je hebt een hele kolonie gekweekt en hebt er veel te veel van, kun je het een tijdje in de koelkast zetten met net genoeg water zodat het onder water staat en een schepje suiker. Ververs dit eens per week om de korrels in leven te houden. Als je weer nieuwe waterkefir wilt maken, gebruik je zoveel korrels als je nodig hebt en start je het hele proces weer van het begin af aan.
Tip 6: Na 48 uur hebben de kefirkorrels het grootste deel van de suiker opgegeten en omgezet in probiotica. Als je dus op je suikerinname wil letten, is het dus een goed idee waterkefir altijd langer dan 24 uur te laten staan fermenteren.

Kefir Mocktails
Wat denk je van een heerlijk, fris drankje op een warme zomerdag? Ik pureerde aardbeien, watermeloen of bevroren bosbessen en voegde daar wat waterkefir aan toe. Fruitig, licht zoet en dorstlessend. De kinderen vinden dit geweldig en vragen er steeds om. Sinds ik een flinke hoeveelheid waterkefir op het aanrecht heb staan, drinken ze geen diksap meer 😉
Klik hier voor nog meer heerlijke combinaties.

Waterkefir Troubleshooting
De waterkefir blijft vlak van smaak en prikkelt niet op de tong: De kefirkorrels werken niet goed/ meer. Als je met kefirkorrels aan de slag gaat, gebruik dan nooit metalen voorwerpen. Plastic of kaasdoek om te zeven, glazen flessen om in te brouwen, plastic flessen om in te bewaren, houten lepels om te roeren. Let er ook op geen afwasmiddel te gebruiken bij het omspoelen van de zeef en flessen e.d.  Dit kan het proces verstoren.
De kefirkorrels stinken: Ze zijn dood. Gooi op de composthoop en koop nieuwe korrels.
De waterkefir smaakt erg sterk na 48 uur: Mogelijk dat je omgevingstemperatuur wat hoger is. In de zomer kan het fermentatieproces sneller verlopen door de warmte. Zoek een koele plek of zeef de korrels er al na 24 uur uit. Omgekeerd kan ook. In koude maanden kan het wat langer duren eer waterkefir ‘klaar’ is. Een plekje bij de verwarming kan dan helpen.

Gedroogd fruit
Ik ben in eerste instantie begonnen met het toevoegen van rozijnen, abrikozen en vijgen en dergelijke om waterkefir te brouwen. Dit vond ik verre van ideaal. Ik vond dat het fermenteren een stuk langer duurde en de smaak lang niet zo uitgesproken was. Ook vond ik het een heel gepiel om de rozijnen en andere vruchten tussen de korrels uit te vissen. Door de kefirkorrels nu met ongeraffineerde suiker te voeden, gaat het omzetten een stuk sneller. Bij de tweede fermentatie, zonder de korrels dus, voeg ik nog wel eens gedroogd fruit toe voor een soort van gazeuse smaak. Ik weet dat er verschillende manieren zijn om waterkefir te maken, maar dit werkt voor mij het beste.

Wat ik al zei, wij drinken het graag! Hoewel nooit wetenschappelijk onderzocht, worden er aan waterkefir probiotische eigenschappen toegeschreven. Probiotica worden gelinkt aan een gezonde darmflora en dat heb je nodig voor een gezond immuunsysteem. Lekker en gezond dus!

Waterkefirkorrels kopen bij yoghurt.nl
waterkefir

 

Ook leuk om te lezen!

  • Simpel en Snel je dagelijkse portie Probiotica binnenkrijgenSimpel en Snel je dagelijkse portie Probiotica binnenkrijgen
  • Winactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en BabyWinactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en Baby
  • 5 Redenen waarom je Probiotica misschien niet werkt5 Redenen waarom je Probiotica misschien niet werkt
  • Waarom Vies Gezond isWaarom Vies Gezond is
  • Prebiotisch Ontbijt: Glutenvrije Muesli met Frambozen, Kokos en YoghurtPrebiotisch Ontbijt: Glutenvrije Muesli met Frambozen, Kokos en Yoghurt
Bijgewerkt op 26/01/18

Categorie: Drankjes, Recepten Tags: oerzoet, probiotica, waterkefir, Waterkefir 101

Reacties

  1. Mirjam zegt

    om

    Tip: Teveel waterkefirkorrels? Laat ze goed drogen. Zelfs na twee jaar starten de korrels gewoon weer op. Handig als je op vakantie gaat oid.
    Gr, Mirjam

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Bedankt voor je tip! Heel erg handig inderdaad 🙂

      Beantwoorden
  2. Mirjam Schoutsen zegt

    om

    Hallo Heleen,

    Voor het maken van de waterkefir ben ik gestopt met het gebruik van Oerzoet. De kefir werd er wat bruinig van en uiteindelijk leverde het ook minder kefirkorrels op. Nu gebruik ik biologische ruwe rietsuiker en de kefirkorrels verdubbelen zich elke twee dagen. Hoe is de aangroei van kefirkorrels met het gebruik van oerzoet bij jou?

    Hartelijke groet,
    Mirjam

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Mirjam,

      Zelf merkte ik daar niet zo’n verschil in om eerlijk te zijn. Maar sinds we verhuisd zijn heb ik niet makkelijk toegang meer tot oerzoet en gebruik ik (met veel plezier en succes) ook ruwe rietsuiker. Als jij daar dus beter resultaat mee hebt: gewoon mee doorgaan, immers? 🙂

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden
  3. Nathalie zegt

    om

    willem,

    Hallo Willem, ik ben op zoek naar waterkefir korrels maar woon in Frankrijk. Zou jij me kunnen helpen aan korrels, of een on line adres die betaalbaar is? We hebben een watermolen gekocht in zuid frankrijk waar we concerten en muzikale avonden organiseren en ontvangen regelmatig mensen die net als ons zoveel mogelijk zelfvoorziend willen wonen. de waterkefir zou ik heel graag (weer) beginnen maken. ‘ Ik gebruik daarbij graag jou recept, het lijkt me fantastisch!’ Mocht je een kijkje willen nemen, we hebben een fb pagina, Moulin d’Escapat. Welkom!

    Beantwoorden
  4. nikki zegt

    om

    zou ik wat kefirkorrels van je kunnen overnemen? wil het graag proberen met mijn gezin
    groetjes nikki
    willem,

    Beantwoorden
  5. willem zegt

    om

    ik heb zoveel succes met mijn waterkefir dat ik het al aan ongeveer 30 mensen heb geschonken.
    ik bied het gewoon aan op marktplaats en er zijn alleen maar positieve berichten.
    mijn recept is heel simpel,ik gebruik anderhalve liter kraanwater,vier eetl ruwe rietsuiker,een sinaasappel[door gesneden en een beetje uitgeperst voor het zuur],10 hele dunne schijfjes biologische gember en natuurlijk 4 grote scheppen korrels.
    na ongeveer 48 uur bottel ik mijn gingerale en hiervan drink ik samen met ria 1,5 liter per dag,ik puur en ria met een druppeltje siroop.
    mijn korrels groeien als kool en ik heb na twee weken telkens genoeg waterkefir om een ander gelukkig te maken.

    Beantwoorden
  6. Corien zegt

    om

    Korrels besteld bij Evelien!
    Ben heel benieuwd en vind het best spannend om te maken;-)
    Groetjes,
    Corien.

    Beantwoorden
  7. anne van meenen zegt

    om

    Ik heb al verschillende keren met succes een kefirdrank gemaakt, maar de laatste keer was de drank zo dik geworden; dat ik hem niet meer gezeefd kreeg. Ik had er wel een beetje vers geperst sinaasappelsap bijgedaan, wat ik anders niet doe. Wat is er loos?

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Ik heb ook het idee dat mijn Kefir na 48 uur al bomvol met alcohol zit.
    Ben geen kenner maar de geur van alcohol overheerst sterk en na 1 glas voel ik het ook een beetje. Ga nu proberen om na 24 uur te oogsten. Het hierboven beschreven percentage van 9% lijkt mij ook erg aannemelijk. Het lijkt best veel op wijn..

    Beantwoorden
  9. Maan zegt

    om

    Ik heb vorig jaar geëxperimenteerd met waterkefir. Het lukt gemakkelijk om een alcohol percentage van 3% te krijgen en met wat meer suiker, meer korrels en een iets langere fermentatie kwam ik met gemak op 9% alcohol. Niet iets voor kinderen, lijkt mij zo. Als je het je kids geeft koop dan een vinometer zodat je kan controleren of er niet teveel alcohol inzit.
    De kefir zet de suiker om in alcohol en koolzuur. De koolzuur wordt niet toegevoegd zoals hierboven beweerd wordt.
    1 gram suiker geeft ongeveer 0,51 gram alcohol en 0,48 gram koolzuur
    Dat de kinderen geen diksap meer willen, snap ik wel 😉

    Pas wel op met glazen potten, sluit ze niet af, de druk kan flink oplopen en de pot kan exploderen!

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Indien je weckglazen gebruikt is er geen gevaar voor “ontploffingen”. Die bokaals zijn gemaakt om onderdruk binnen te houden en sluiten gewoon niet goed af bij overdruk. Indien de druk teveel wordt opgebouwd ontsnapt die gewoon via de rubberen ring. Kan je goed horen door een licht gesis af en toe.

      Beantwoorden
  10. Cissy zegt

    om

    Heb vandaag voor de eerste keer waterkefir in de vensterbank gezet in een glazen pot. Maar er beweegt niets. Er zit suiker, citroen en abrikoos in (ik had geen vijgen). Iemand enig idee wat er mis kan zijn?

    Beantwoorden
    • Eveline zegt

      om

      denk dat als je het de tweede keer maakt, de korrels wel actiever zijn Cissy.
      Goed spoelen en op een lichte plek zetten.

      groet Eveline

      Beantwoorden
  11. Anonymous zegt

    om

    ik ben blij met deze simpelere variant.
    Ik maakte het ook altijd met gedroogd fruit en citroen voor de 48 uur fermentatie.
    Ik was al van plan om er mee te stoppen, maar je bericht komt precies op het goede moment. Ik ga de simpele manier met alleen suiker proberen!

    Mark

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Bij mij groeit de kefir niet zonder citroen! In eerste instantie deed ik ook alleen suiker en gedroogde vijgen, maar er gebeurde niets! Wel fermentatie maar geen aangroei. Nu ik er een halve limoen bij doe groeit het aan als kool!

      Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    Ik verbaas me heel erg over het feit dat deze drank aan kinderen wordt gegeven. De fermentatie van suiker vormt alcohol en dat is natuurlijk gewoon gif voor de kids. Het is niet zo dat er koolzuurgas ontstaat na de fermentatie. Koolzuurgas ontstaat doordat er koolzuur aan de drank wordt toegevoegd (CO2).

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    om

    het staat in de vensterbank, ben benieuwd of de dames ook met de waterkefir er van door gaan, net als de melkkefir 🙂

    thx voor de duidelijke uitleg.

    ratel

    Beantwoorden
  14. Anonymous zegt

    om

    Wist je dat kefirdrank licht alcoholisch is? Ik vind het om die reden niet lekker, maar ik verdraag dan ook geen alcohol.

    Groetjes, VeggieMo

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Klopt, dat is een reden dat ik het ook niet gebruik.
      Sabine

      Beantwoorden
  15. wendela zegt

    om

    mijn korrels groeiden een maand of wat geleden als kool. super ging het. de afgelopen weken groeien ze NIET en ze zijn inmiddels heel erg klein. maken nog wel ok kefir, maar ik vraag me toch af wat het is. de verwarming is uit….zou dat het zijn? het is in huis nie tminder koud, maar dur geen directe warmte van de verwarming. verder doe ik zelfde hoeveelhijd suiker en vijgen.

    Beantwoorden
  16. Eveline zegt

    om

    This comment has been removed by the author.

    Beantwoorden
  17. Diana zegt

    om

    Lijkt me leuk om het een keer te proberen. 🙂 Ben benieuwd!

    Beantwoorden
  18. Anonymous zegt

    om

    Wij deden het vroegâh altijd met suiker en citroen, zonder tweede fermetatie oid. Voor de afwisseling idd vijgen of rozijnen toevoegen. Zou wel weer een beetje kefir lusten!

    Beantwoorden
  19. Anonymous zegt

    om

    Heleen, bij de link naar “waterkefirkorrels kopen” kom ik in mijn maileditor terecht en kan ik een mail sturen aan iemand. Dat lijkt me niet de bedoeling.Ik neem aan dat het een link naar een site moet zijn?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dit klopt wel, dit is het emailadres van Eveline Brak, bij haar koop ik mijn kefirkorrels. Geef aan dat je wil bestellen en ze zal je een bericht met meer info toesturen. Ik heb dit net iets duidelijker aangegeven in het artikel.

      Beantwoorden
  20. Jacqueline-Ferry zegt

    om

    Hoi,

    Ik heb dit nooit van gehoord. Leuke verslag heb je gemaakt van recept. Het ziet goed uit. Succes verder.

    Fijne dag verder.

    Beantwoorden
  21. Lot zegt

    om

    Nee dit idee laat ik aan mij voorbijgaan. Ik heb het al diverse malen geproefd maar vind het gewoonweg niet lekker.

    Beantwoorden
  22. Marloes Leijzer zegt

    om

    Ik doe het ook altijd met vijgen en citroen en een klein beetje suiker, maar met alleen suiker klinkt een stuk gemakkelijker. Je weet zeker dat na 24-48 uur de koolydraten verdwenen zijn?

    Nu staan de korrels al weken werkloos in de koelkast, omdat ik steeds vergeet vijgen en/of citroen te kopen…

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Het zal altijd koolhydraten bevatten, ook als je het met fruit laat fermenteren. Wel is het zo dat de kefirkorrels de suikers opeten als het ware, en omzetten. Na iets langer fermenteren zul je dus een lager kh gehalte hebben.

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Zomerse Gezonde Dorstlessers schreef:
    om

    […] kennen vast allemaal wel waterkefir, Heleen heeft daar op dit blog ook over geschreven. En ook kombucha is hier wel eens aanbod […]

    Beantwoorden
  2. Gezondheidsvoordelen van Gefermenteerd Voedsel - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Probiotisch– Probiotica in je dagelijkse voedingspatroon opnemen is niet moeilijk. Melkkefir of waterkefir zijn rijk aan probiotica en vragen weinig aandacht of moeite. Klik hier om te lezen hoe je melkkefir maakt en hier hoe je waterkefir maakt. […]

    Beantwoorden
  3. 5 Manieren om meer Probiotische Voedingsmiddelen te Eten - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] te passen aan je smaak met bijvoorbeeld gember of rood fruit om zo een soort frisdrank te creëren. Lees hier meer over water kefir. Hoewel er in dit recept suiker nodig is, wordt deze suiker opgegeten door de bacteriën die dat […]

    Beantwoorden
  4. Waterkefir Recepten & Variaties - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Zoals sommigen van jullie wel zullen weten, ben ik een groot fan van probiotica. Ik consumeer het dagelijks en schrijf er graag over omdat ik aan den lijve ondervind hoe goed het voor me is. Waterkefir is een probiotisch drankje dat erg lekker smaakt en een prima vervanger voor frisdrank zou kunnen zijn. Ja, ik weet ‘t, da’s best een statement dat ik daar maak, maar echt hoor, de smaak, de koolzuur en vooral de heerlijke variaties die je op het standaard recept voor waterkefir kunt maken, zorgen er voor dat ik zoiets wilds durf te zeggen Nieuwsgierig waarom waterkefir zo gezond is? Lees in dit artikel daar meer over. […]

    Beantwoorden
  5. Kombucha - Hoe maak je het, Hoe gebruik je het? - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] om dit te blijven doen. We hebben inmiddels geëxperimenteerd met gefermenteerde groenten, yoghurt, waterkefir en zelfs kaas maken. Stuk voor stuk ontzettend leuk om te doen en vooral erg lekker om te […]

    Beantwoorden
  6. Hoe maak je Kombucha schreef:
    om

    […] trakteer ik jullie op een gastartikel van Eveline Brak. Zij maakt regelmatig waterkefir, waar ik eerder al over schreef en ook kombucha. En nou wilde ik wel heel graag weten hoe je nou kombucha maakt en hoe het smaakt […]

    Beantwoorden
  7. Zo voorkom je Verstopping op Vakantie - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Nu stel ik niet voor dat je zelfs op vakantie je eigen yoghurt gaat maken, maar bijvoorbeeld waterkefir is ontzettend probiotisch, heel eenvoudig om te maken en erg lekker! Als je in de gelegenheid bent, […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in