• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Pepernoten 2.0 Glutenvrij, Lactosevrij

20 november 2012 geschreven door Heleen Quantrill 26 Comments

Pepernoten-2.0

Er staat al een recept voor pepernoten op mijn blog, maar nieuwe jaar, nieuwe kansen! Dus dit recept is iets aangepast. Ik maak liever geen gebruik meer van agave omdat het toch teveel bewerkt is. Tegenwoordig ben ik erg blij met kokosbloesemsuiker, palmsuiker en melasse. Diepe, rijke smaak die vooral in deze tijd van het jaar de baksels extra smaak geven. Heerlijk!

Melasse is eigenlijk een afvalproduct van suikerproductie, maar bevat juist alle mineralen en enzymen die er van nature in suikerhoudende planten en dergelijke zitten. Het heeft een donkere, krachtige smaak. Als je hier niet zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.

Pepernoten 2.0 zonder gluten of lactose


Ongeveer 200 gram pepernoten (meer als je niet steeds je handen schoon slikt)

150 gram amandelmeel
2 el speculaaskruiden of koekkruiden
60 gram melassesuiker of andere ongeraffineerde suiker naar keuze
2 el kokosolie
1 eitje
Snuf Keltisch zeezout

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten in een kom en maak met je handen kleine balletjes.
  3. Bak de pepernoten in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Laat nog zeker een half uur in de oven staan nadat die uitgezet is. Zo garen de pepernoten na en wordt de buitenkant lekker knapperig. 
  4. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijven ze wel een week smakelijk. 

Tip: Alle ingrediënten (behalve het ei) zijn te koop bij De Notenshop!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Wat ging er mis? 9 Tips voor Betere BakselsWat ging er mis? 9 Tips voor Betere Baksels
  • Decadente chocoladecake – GlutenvrijDecadente chocoladecake – Glutenvrij
  • Citroenkoek zonder Graan of LactoseCitroenkoek zonder Graan of Lactose
  • Lactose Vrije Sinterklaas LekkersLactose Vrije Sinterklaas Lekkers
  • Monster Cookie Dough dipMonster Cookie Dough dip
Bijgewerkt op 16/10/18

Filed Under: Recepten, Zoete lekkernijen Tagged With: amandelmeel, glutenvrij, pepernoten, sinterklaas

Reacties

  1. Judith zegt

    19 november 2014 at 14:17

    Ik heb een klacht: ze zijn veel te lekker!! Het recept mag best verdubbeld worden!

      Judith(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. melissa meiners zegt

    3 november 2014 at 15:18

    ik heb zojuist het recept gevolgd maar er ontstond bij mij geen deeg. het was erg kruimelig. ik kon er dan ook echt geen balletjes van maken. heb er nog een eitje en een beetje melk bij gedaan, toen lukte het wel. nu maar afwachten hoe ze uit de oven komen!

      melissa meiners(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Sacha zegt

    1 december 2013 at 14:36

    Ik snap niet hoe jij hebt kunnen testen dat ze een week lang goed zijn. Ik denk nl niet dat dat hier gaat lukken. Ze zijn super lekker (en vullen best wel). Nooit meer fabrieks pepernoten.

      Sacha(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Karin zegt

    16 november 2013 at 21:07

    Ik begrijp niet waarom je zegt dat dit een suikervrij recept is! Alleen maar omdat er geen gewone suiker in zit? Maar ook ahorn, agave, melasse, palm- en kokosbloesemsuiker zijn suiker! Ze leveren net zoveel energie en beinvloeden ook je bloedsuikerspiegel. Het zijn misschien minder bewerkte vormen van suiker, maar niettemin suiker.

      Karin(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    5 november 2013 at 11:31

    Honing kan inderdaad echt prima! ze zijn heerlijk!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    4 november 2013 at 08:24

    Kan ik ook simpelweg alleen kaneel gebruiken i.p.v. koek- of speculaaskruiden? Ik ben benieuwd!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    24 november 2012 at 16:03

    Wat een zaligheid! Oppassen dat ik ze niet in een keer opeet. Ik heb de melassesuiker vervangen door 40 gr. palmsuiker en een paar drupjes stevia.
    Groetjes, Cyrina

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    20 november 2012 at 20:12

    Ik heb ze net gemaakt maar dan met 80 gram honing ipv suiker. Ze smaken erg goed!

    Groeten, Linda

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Anonymous zegt

    20 november 2012 at 18:56

    Ik maak zelf bij het bakken gebruik van ahorn of agavesiroop

    Gr. Susanne Adema

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    20 november 2012 at 13:21

    Kun je de suiker ook door honing vervangen?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Margriet Bol zegt

    20 november 2012 at 09:44

    Weet jij hoeveel gram kokosbloesemsuiker ik nodig heb om 10 gram gewone suiker te vervangen?
    En tot welke temperatuur ik deze kan verhitten bij het bakken?

      Margriet Bol(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Margriet Bol zegt

      20 november 2012 at 09:45

      Oja, vergeet ik je nog complimneten te geven voor je nieuwste kookboek.

        Margriet Bol(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      20 november 2012 at 09:53

      Hey Margriet,

      Dankjewel voor je complimenten! Vind ik leuk om te horen 😉

      En ik vind kokosbloesemsuiker minder zoet dan reguliere suiker, maar vervang het wel 1 op 1, ook omdat het voor mij niet meer zo zoet hoeft. En als je met amandelmeel bakt, raad ik sowieso aan nooit hoger dan 180 te bakken. Als je meel gebruikt en het daarom langer en heter zou moeten bakken, zou ik palmsuiker gebruiken, wat minder kostbaar om op te bakken.

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Margriet Bol zegt

      20 november 2012 at 11:12

      Dank je wel voor je snelle antwoord.

        Margriet Bol(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  12. wilma zegt

    20 november 2012 at 07:52

    lekker!

      wilma(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  13. Annelieke zegt

    20 november 2012 at 08:50

    Ziet er lekker uit hoor.
    Is die melassesuiker in stroop vorm of in suikervorm? (ik kan dit trouwens bij gekruid ook niet online vinden)

      Annelieke(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      20 november 2012 at 08:55

      Nee klopt, kokosbloesem- en palmsuiker wel. En dit komt in suikervorm, maar is ook in stroopvorm te krijgen. Ik heb dit bij natuurvoedingswinkels gezien.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  14. Wendy zegt

    20 november 2012 at 07:49

    Dank je wel Heleen, hier gaan mijn kids erg blij mee zijn!! Ik ga deze week ook de pizza uitproberen uit je kookboek, ik kan mijn dochter geen groter plezier doen!!

      Wendy(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  15. Annemieke zegt

    20 november 2012 at 07:18

    Inderdaad een leuk recept! Dank!
    Een opmerking: ‘Als je hier zo heel erg van houdt, want het is een specifieke smaak, raad ik je aan om palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken.’

    moet denk ik worden: Als je hier NIET zo heel erg van houdt…

    Groetjes en fijne dag!

      Annemieke(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      20 november 2012 at 07:22

      Bedankt! Ik heb het aangepast.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  16. anniek zegt

    20 november 2012 at 07:04

    Lekker! zou je het amandelmeel ook kunnen vervangen door speltmeel?
    groetjes Anniek

      anniek(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      20 november 2012 at 10:39

      dat zou ik ook graag willen weten,hou niet zo van amandelmeel..:-(
      Groetjes Sylvia

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      9 oktober 2013 at 17:55

      ja, ik ook 😉

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Wieteke zegt

      4 december 2013 at 20:59

      Pepernoten met speltmeel zijn ook lekker, maar daarvoor staan ook andere recepten op internet… zelfs 1 met speltmeel en palmsuiker… mhh

        Wieteke(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

greenpan banner kortingscode

Partners

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2019 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

This site uses cookies: Find out more.