Het is weer tijd voor een lekker broodrecept. Uiteraard zonder gluten of lactose! Dit keer heb ik een lekker meerzadenbrood gebakken. Lekker stevig, goed van smaak en vullend! Twee plakjes met beleg krijg ik net aan weg en houd me vanaf ontbijt rond negen uur, zeker tot drie uur lekker verzadigd. Een aanrader dus, als je nog op zoek bent naar een smakelijk broodje dat je binnen een kwartier in elkaar gedraaid hebt.
Glutenvrij en Lactosevrij
Sinds ik in 2008 mijn eetpatroon heb omgegooid en ik sowieso glutenvrij en grotendeels lactosevrij ben gaan eten, is er veel veranderd. Toentertijd was er bar weinig informatie over deze manier van eten en haalde ik veel recepten van blog uit Amerika. Inmiddels is deze manier van eten al zo ingeburgerd hier in Nederland dat je haast struikelt over de glutenvrije recepten. 🙂
The Broth Bar
Maar je kan deze manier van eten ook meer en meer in restaurants en café’s vinden! En dat vind ik nóg leuker, want ik ben gek op uit eten gaan 🙂 Maar ja, je krijgt dan overal het obligate mandje brood bij en als je glutenvrij wilt eten, is de keuze ineens een stuk beperkter in een ‘regulier’ restaurant. Daarom was ik zo blij met The Broth Bar in Maastricht!
Afgelopen februari zijn manlief en ik daar geweest om mijn verjaardag te vieren en ons hotel lag pal naast The Broth Bar. Uiteraard gingen we daar ook lekker eten! Het ontbijt dat we er kregen was royaal, voedzaam en prachtig kleurrijk. We hebben genoten! Er zaten o.a. twee plakjes brood bij met een beleg naar keuze. Heerlijke donkerroze zalm en een bietenhummus was mijn keuze. Het brood was een stevig meerzadenbrood in dikke plakken gesneden. Omdat er ook een kom yoghurt met ganola en een gebakken eitje bij het ontbijt zat, heb ik één plakje apart gehouden en later opgesmikkeld. Ik kón echt niet meer 😀
Glutenvrij Meerzadenbrood
Dat ontbijtJE inspireerde me om zelf weer eens een lekker broodje te bakken. Dit meerzadenbrood is weliswaar op basis van amandel- en kokosmeel (want dat is gewoon een prima basis voor dit soort broodjes), maar de toevoeging van drie verschillende zaden, geeft het die heerlijke crunch en smaak.
De truc met dit meerzadenbrood is om het op een lagere temperatuur langer te bakken. Hierdoor wordt het broodje mooi gaar zonder dat het verbrandt.
Dit is een neutrale smaak die zich prima leent voor zowel zoet als hartig beleg, maar door te spelen met de smaak van het broodje zelf, kun je het ook prima zonder beleg eten. Wat denk je bijvoorbeeld van:
Zoet
- Voeg 1 el kaneel en 1 el honing toe.
- Voeg 50 gram rozijnen en 4 dadels (in stukjes) toe.
- Wat denk je van 2 el cacao, 1 el honing en een paar el cacaonibs?
Hartig
- Voeg 1 teentje uitgeperste knoflook en 1 el Italiaanse kruiden toe.
- Voeg 2 el gemengde, gedroogde kruiden (tijm, rozemarijn, peterselie) toe.
- Voeg ½ el karwijzaad toe voor een soort van roggebroodsmaak.
- Voeg extra zout en lekker wat zwarte peper toe.
Meerzadenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij
Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 25 gram kokosmeel
- 1/2 tl bicarbonaat
- 1/2 tl xanthaangom
- 1 tl zeezout
- 50 gram chiazaad
- 50 gram gemengde zaden
- 4 eieren
- 50 ml olijfolie of avocado-olie
- 1 el appelcider azijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een klein bakblik met bakpapier. Zet apart.
- Neem een kom en roer hier alle droge ingrediënten in door elkaar.
- Kluts de eieren met de appelciderazijn en olijfolie even door elkaar en schenk dit bij de droge ingrediënten.
- Roer goed door. Het beslag zal stijf zijn.
- Proef even of het zout genoeg is. Voeg desnoods nog wat extra toe.
- Doe het beslag in de bakvorm en bak het broodje in een krap uurtje gaar en licht goudbruin.
- Laat het broodje helemaal afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.
- Snij in plakjes en vries die los van elkaar in, of bewaar het broodje in de koelkast en eet binnen 5 dagen op.
Laat een reactie achter