Parelgort risotto met geroosterde biet en geitenkaas. Ja, dat klinkt best goed, of niet soms? Laatst was ik op de markt en daar vond ik bieten van verschillende kleuren. Regenboog bietjes. Ja, dan ben ik om natuurlijk. Net als regenboog wortels. Ook zoiets. Voor mij niet alleen oranje penen, neen! Rode, paarse, gele én oranje wortels. Zo ook met bietjes. Qua smaak maakt het niet heel veel uit, maar het oog wil ook wat.
Bietjes zijn Gezond!
Bietjes staan bekend om hun bloedzuiverende werking en zijn rijk aan antioxidanten. Perfect nu het weer een beetje vreemd doet. Je hebt zomaar een koutje opgelopen. Op zich zijn ze hier bij mij thuis niet heel erg fan van bietjes. Dat hebben ze van mij. Vroegah lustte ik ook geen bietjes. Rode kool weer wel. Mijn broertje daarentegen lustte geen rode kool. Maar wel… juist… bietjes. Geen idee waarom. Maar door de tijd heen ben ik bietjes wel meer gaan waarderen. Ik vind ze vooral erg lekker als ze geroosterd zijn. Dit geeft hun smaak net dat beetje extra dat je met alleen koken niet krijgt. Een beetje een karamelsmaak. Heerlijk!
Parelgort Risotto
En parelgort. Kennen jullie dat? Ik heb al eens eerder een recept met dit graan gepubliceerd. Maar sindsdien is het er een beetje bij gebleven. Maar van iemand kreeg ik een halve pot die bijna over de datum zou gaan en zij zou er toch niks mee doen. Als vogelvoer was het dan weer te duur 😉 Dus zodoende kwam ik op het idee om er een risotto mee te maken. Lekker echt herfst met bietjes dus. Ik had ook nog wat wortels liggen, van de regenboogvariant. Die heb ik tegelijkertijd in de oven gedaan om ook te roosteren.
Tip: Groenten roosteren is echt heel erg lekker. En als je ’s middags de tijd hebt, raad ik het je echt aan. Het geeft groenten een heerlijke smaak en verandering van spijs doet eten immers? Hier heb ik een artikel geschreven over groenten in de oven.
En over het oog dat ook wat wil: De kleur van deze risotto is natuurlijk ge-wel-dig. Echt een spektakelstuk! Ik bedenk me nu net dat omdat ik parelgort heb gebruikt, het eigenlijk geen ‘risotto’ meer is. Immers, er zit geen rijst in. Maar jullie snappen wel wat ik bedoel. En het principe is hetzelfde.
Om het af te maken strooi je lekker wat verse dille en zachte geitenkaas er overheen. Bietjes, dille, geitenkaas. Echt, gewoon doen. Klik hier om lekkere, Nederlandse geitenkaas te kopen!
Parelgort Risotto met Geroosterde Biet en Geitenkaas
Ingrediënten
- 500 gram bietjes
- olijfolie
- klontje boter
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 250 gram parelgort
- 850 ml bouillon heet en in een aparte pan
- handvol Parmezaanse kaas geraspt
- 100 gram zachte geitenkaas
- 1 el verse dille
- zeezout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en schil en snijd de bietjes in vieren.
- Leg de bietjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie en zout.
- Zet de bakplaat in de oven en rooster de bietjes in 1 uur gaar.
- Maak dat de bietjes roosteren, nadat ze ongeveer een half uur in de oven hebben gezeten, de risotto.
- Verhit in een pan wat olijfolie met boter en fruit de sjalotjes en knoflook hier kort in.
- Voeg de parelgort toe en roer even om.
- Schenk ongeveer 150 ml bouillon in de pan en laat dit 5 minuten pruttelen.
- Schenk daarna steeds een soeplepel vol bouillon in de pan met parelgort en roer zachtjes om totdat het vocht is opgenomen.
- Herhaal deze stap tot de bouillon op is of tot de parelgort lekker al dente is, na ongeveer 20 minuten.
- Haal de gare bietjes uit de oven en pureer een kwart in een blender.
- Roer dit samen met de Parmezaanse kaas door de risotto en breng verder op smaak met zout en peper indien nodig.
- Serveer de risotto met de overige bietjes, lekker wat geitenkaas en verse dille.
- Eet smakelijk!
Laat een reactie achter