• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Hoe Rooster je Groenten in de Oven?

geschreven door Heleen Quantrill 20 Reacties

 

De tijd om groenten te roosteren in de oven is weer helemaal begonnen. Geroosterde groenten geven extra smaak en een bijzondere textuur aan groenten. Zeker het uitproberen waard dus, als je eens iets anders op tafel wil zetten.

 
Maar het kan lastig zijn om te bepalen hoe lang een bepaalde groente in de oven moet. En hoe heet. Daarom heb ik vandaag een lijstje met veelvoorkomende groenten en hun tijd in de oven samengesteld. Ook heb ik achter elke groente aangegeven welke combinatie met andere groenten goed werkt qua smaak en oventijd. Op die manier maak je heel eenvoudig heerlijke ovengerechten die je geen hoofdbrekens opleveren.
Om te roosteren houd ik een oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden.
 
Verder is het zo dat de voorbereiding van de groenten ook van invloed kan zijn op het eindresultaat. Daarom ben ik uitgegaan van het op smaak brengen van de groenten met zeezout en peper en olijfolie. Dit kun je naar eigen smaak en inzicht aanbrengen.

Groente roostertijden

10 – 15 minuten
Asperge, heel
Broccoli, in stukken van 2cm gesneden
Cherrytomaatjes, gehalveerd
Courgette, in vieren en reepjes van 3 cm lang gesneden
Knoflook, in dunne plakjes gesneden
Maiskolf, heel en vezels verwijderd
Paprika, in dunne reepjes gesneden
Prei, in reepjes gesneden
 
15 – 20 minuten
Champignons, gehalveerd
Cherrytomaatjes, heel
Courgette, in de lengte in vieren gesneden en dan gehalveerd
Knoflook, in plakjes gesneden
Oesterzwammen, gehalveerd
Pastinaken, in dunne reepjes gesneden
Portabello, in repen van 1 cm dikte gesneden
Sjalot, heel of gehalveerd
Sperzieboontjes
Spruitjes, gehalveerd
Wortels, geschild en in ‘stokjes’ van 1cm doorsnee gesneden
 
20 – 30 minuten
Aubergine, in plakken van ongeveer 1,5 cm dik
Bloemkool, in roosjes van ongeveer 2 – 3 cm groot gesneden
Gewone ui, in 10 – 12 parten gesneden of plakken van 1 cm dik
Kleine worteltjes, heel
Knoflook, heel
Koolrabi, geschild en in plakken van 1,5 cm dik gesneden
Paprika, in grove stukken gesneden
Pareluitjes, heel
Pomodori tomaten, heel
Rode ui, gehalveerd
Venkelknol, in 10 – 12 parten gesneden (hart verwijderen)
Witlof, in de lengte gehalveerd
 
30 – 40 minuten
Flespompoen, geschild en zaden verwijderd, in stukken van 2 -3 cm gesneden
Knolselderij, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
Koolrabi, in plakken van 2 – 3 cm dik gesneden
Pastinaken, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
Pofaardappels, schoon geschrobd
Vastkokende aardappels, schoon geschrobd en gehalveerd
Wortels, in stukken van 2 – 3 cm gesneden
 
50 – 60 minuten
Kleine bietjes, schoon geschrobd
Pompoen, gehalveerd, zaden verwijderd
 
Groenten combineren kan heel goed en is erg lekker. Maar omdat dus niet alle roostertijden even lang zijn, moet je hier in je timing wel rekening mee houden. Begin altijd met de groente die het langst in de oven moet en houd de tijd in de gaten wanneer de volgende er bij kan. Zeg dat je groenten wilt roosteren voor een tomatensaus dan begin je met de pomodori op 30 minuten. Na 10 minuten doe je de in plakjes gesneden knoflook erbij en na 5 minuten de in dunne plakjes gesneden paprika.
 
Dit is een omslachtig voorbeeld, maar dan heb je een beeld van wat ik bedoel.
 
Verse kruiden zijn ook erg lekker om mee te laten roosteren. Kies bijvoorbeeld voor houtachtige kruiden als rozemarijn en tijm bij knolgewassen en kruiden als gedroogde oregano en basilicum voor meer Italiaanse gerechten.
 
Er zijn vast meer mensen die graag groenten roosteren en nog heerlijke suggesties weten. Deel ze dus hieronder, liefst met tijd/ methode!
 
 

 

Ook leuk om te lezen!

  • Vlees in de Oven Bereiden – Zo doe je datVlees in de Oven Bereiden – Zo doe je dat
  • Zalm uit de Oven met Linzen – Date Night ReceptZalm uit de Oven met Linzen – Date Night Recept
  • Vaatwasser en Oven SchoonmakenVaatwasser en Oven Schoonmaken
  • 7 Tips wanneer je teveel hebt gegeten hebt tijdens de Feestdagen7 Tips wanneer je teveel hebt gegeten hebt tijdens de Feestdagen
  • Spinazietaart – GlutenvrijSpinazietaart – Glutenvrij
Bijgewerkt op 25/08/20

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken, Groenten, Huis & Tuin, Recepten Tags: groentje, Hoe Rooster je Groenten in de Oven, oven

Reacties

  1. Emma zegt

    om

    Corry,

    Ik was ook heel benieuwd naar de combinaties! Zeker niet mijn sterkste punt nmlk.

    Beantwoorden
  2. Corry zegt

    om

    Hi Heleen, af en toe vind ik t ook heerlijk, gezond en makkelijk om groenten te roosteren, maar ik kan slecht zelfs combinaties maken…. Soms valt t dan qua smaak bij elkaar zo tegen, dat ik uit t veld geslagen ben….

    Ik las net jouw inleiding bij dit artikel en vooral dit stukje ‘Ook heb ik achter elke groente aangegeven welke combinatie met andere groenten goed werkt qua smaak en oventijd. Op die manier maak je heel eenvoudig heerlijke ovengerechten die je geen hoofdbrekens opleveren.’

    Maar ik zie die combinaties dus niet…. Help!

    groetjes Corry

    Beantwoorden
  3. Tonny zegt

    om

    Superhandige lijst! Dankjewel!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Graag gedaan πŸ™‚

      Beantwoorden
  4. Floortje zegt

    om

    Bedankt nu kan ik heerlijk groenten roosteren.

    Beantwoorden
  5. Vannieuwenhuyse Carine zegt

    om

    Het is ongelooflijk handig en ’t klopt!
    Nen dikken merci,
    Carine
    Anonymous,

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    super handig!!!!!!!!!!
    liefs Geertje

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    πŸ™‚ Dit berichtje moest dus niet hier staan, maar bij de Give-Away…….(-:
    Ik heb het daar ook gezet nu! Groeten en een goed weekend! Marianne

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Hallo Heleen,
    Ondertussen ben ik een dagelijkse bezoeker op jouw webstek. Ondanks ons krappe huishoudbudget, waar we met z’n zessen van eten, lukt het toch om gezond te koken. Geen witmeel, geraffineerde suikers en zoveel mogelijk E-nummer vrij. Zels de meeste groenten eten we biologisch. Tussendoortjes maak ik nu altijd zelf zodat er naar school ook gezonde voeding meegaat. Met drie pubers en een basisschoolkind in huis een hele opgave om het iedereen naar z’n zin te maken. Inspiratie is dus van harte welkom! Je andere kookboek heb ik tijden van de bieb geleend en verlengd zo lang als mogelijk was.;-) Ik ding heel erg graag mee naar jouw nieuwe boek! Met een hartelijke groet, Marianne Beumer

    Beantwoorden
  9. Creating zegt

    om

    Sluit me aan bij bovenstaande reakties. Geweldig goede en overzichtelijke lijstjes (ook die over vervangen) Super stimulerend en maakt van elke maaltijd weer een feestje. Je recepten trouwens ook hoor! Veel dank voor het voorwerk!

    Beantwoorden
  10. Carin Haasbroek zegt

    om

    Fantastisch wat een hulpmiddel net als het vorige lijstje over vervangingen. Heerlijk!

    Beantwoorden
  11. Klaske zegt

    om

    Dank je wel! Ik had vorige week ook groenten geroosterd, maar die waren enigszins zwart geblakerd πŸ™

    Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    Ik maak vaak de combinatie van aubergine en peer, met wat ik nog meer in huis heb. Samen met Italiaanse kruiden en wat olijfolie roosteren, heerlijk

    Beantwoorden
  13. Ceetje zegt

    om

    Super deze lijst! Ik wil komende winter mijn oven meer gaan gebruiken om te “koken” en ik vind geroosterde groente lekker maar geen idee van oventijden en temperatuur. Nu durf ik wel te gaan experimenteren, dank je wel Heleen! Groetjes Carla

    Beantwoorden
  14. Anonymous zegt

    om

    Ook deze lijst ga ik weer uitprinten.
    Fijn, hoor.
    Wat een voorwerk doe je toch steeds weer voor ons allen.
    Dankjewel!
    Groet, Sabine

    Beantwoorden
  15. Lot zegt

    om

    Geweldige lijsten ben je nu aan het samenstellen, erg nuttig nu ik meer groenten wil gaan eten. Ik hou niet zo van gekookte groentes, bedek ze met veel saus en aangezien ik moet afvallen moet ik daar vanaf.

    Wederom heel hartelijk dank voor deze post en die van een paar dagen geleden over vervangingen..

    Beantwoorden
    • Lot zegt

      om

      Gisteravond worteltjes, uitje en kastanjes gemaakt met wat druppeltjes honing erover, was heerlijk. Vandaag de rest en die vul ik aan met halve spruitjes. Ik hou niet van spruitjes maar aangezien het zo’n gezonde winter groente is zal ik het eens op deze manier proberen.

      Beantwoorden
    • Lot zegt

      om

      Tot mijn grote verbazing vond ik de spruitjes zo klaargemaakt goed te eten. De combinatie was lekker vooral met de kastanjes, gelukkig heb ik daar ook nog paar zakken van.

      Het grappige was dat vriend ze nauwelijks nog herkende als spruitjes, hij vond ze wel lekker!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Recept: Maak een heerlijke Pompoensoep met Venkel - Eet Goed Voel je Goed % schreef:
    om

    […] ‘Slacht’ de pompoen. Haal de schil eraf en verwijder de pitten. Als je het geduld hebt, kun je dit later uitpluizen om de pitten te bewaren. Snij de venkelknol in reepjes. Neem een pan met dikke bodem en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg hier de venkel en pompoen aan toe en roerbak het tot de groenten zacht worden. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat dit nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Met een staafmixer of blender pureer je dit tot een mooie, gladde massa ontstaat. Serveer direct, eventueel met geroosterde pitten als garnering. […]

    Beantwoorden
  2. 7 Heerlijke Feestgerechten - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] ze gekookt hebt nog kort even in de koekenpan met wat amandelsnippers en een drupje truffelolie. Of rooster broccoli in de oven met chilivlokken. Of wat denk je van een lekkere coleslaw voor een frisse twist? Die […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Β· Log in