• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Parelgort Abrikoos en Rozijnen Pudding

5 februari 2016 geschreven door Heleen Quantrill 1 Comment

Parelgort PuddingLaatst heb ik weer een bestelling gedaan bij Gekruid (sorry, Pit& Pit maar ik kan niet wennen aan die naam!) en daar o.a. mijn voorraad bonen, linzen en kokos aangevuld. Althans, dat was mijn intentie. Gewoon heel eenvoudig, naar de webshop, bestellen wat ik écht nodig heb en weer vertrekken… Helaas ging het vrijwel direct al mis. Ik bestel meestal direct ook voor m’n ouders en die hadden ook nog wel wat dingen die ze graag wilden hebben. Uiteindelijk heb ik ruim een uur doorgebracht op Gekruid en toen de doos de volgende dag aankwam, stelde de postbezorger voor het voor me in de gang neer te zetten. En nou ben ik niet een fragiel meisje…

Even voor het visuele aspect 😉

Hoe dan  ook. Ik had onder andere parelgort besteld. Parelgort is gepelde en geslepen gerst. Vroeger werd het gebruikt zoals we tegenwoordig rijst en pasta gebruiken. Sommigen van jullie zullen het waarschijnlijk nog kennen van gortepap of watergruwel. Vooral dat laatste vond ik niet bepaald smakelijk. De textuur was wat vreemd en ja, waterig.

Maar van een tante had ik een stapel kookboeken met Joodse recepten gekregen om eens door te neuzen en eventueel wat van uit te proberen. En daar stond ook dit recept in. Heel eenvoudig met maar vijf ingrediënten en grotendeels klaar te maken in de oven. Omdat verandering van spijs doet eten, ben ik afgelopen weekend hier direct mee aan de slag gegaan.

Officieel zou je parelgort eerst 12 uur moeten weken. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze stap heb overgeslagen. Niet uit luiheid, zoals wel eens het geval is bij mij, maar meer omdat ik het over het hoofd heb gezien. Ik heb de parelgort gekookt en daarna afgebakken in de oven. En het smaakte heerlijk!

Als je geen parelgort in huis hebt, kun je ook een andere volle korrel gebruiken en zelfs rijst, vermoed ik. Pas de kooktijd van het graan daarop aan. De oventijd zal hetzelfde blijven.

Parelgort Abrikoos en Rozijnen Pudding
 
Save Print
voorbereiden
30 min
kooktijd
40 min
totale tijd
1 uur 10 min
 
Voedzame parelgort pudding met gedroogd fruit en honing. Lekker als toetje, maar ook erg goed als ontbijt met wat yoghurt.
auteur: Heleen Quantrill
type recept: Ontbijt, dessert
porties: 8
Ingrediënten
  • 250 gram parelgort
  • 500 - 600 ml water
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram honing
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneel
Werkwijze
  1. Kook de gort in het water in ongeveer 30 minuten beetgaar.
  2. Giet eventueel af en zet apart.
  3. Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
  4. Week de abrikozen en rozijnen in heet water en laat 10 minuten staan.
  5. Giet het fruit af.
  6. Roer nu de gort, het fruit, specerijen en de honing door elkaar en stort het in een glazen ovenschaal.
  7. Doe wat klontjes boter op de pudding en zet het geheel in de oven.
  8. Bak de gort pudding in 40 minuten gaar.
  9. Serveer warm of koud. Lekker met yoghurt!
3.4.3177

 

Ook leuk om te lezen!

  • Abrikozen Tarte Tatin – GlutenvrijAbrikozen Tarte Tatin – Glutenvrij
  • Marokkaanse Kip Tajine met AbrikozenMarokkaanse Kip Tajine met Abrikozen
  • Amandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en VanilleAmandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en Vanille
  • Simpele Chia Zaad PuddingSimpele Chia Zaad Pudding
  • Kokosmeel OvenpannenkoekKokosmeel Ovenpannenkoek
Bijgewerkt op 1/04/17

Filed Under: Desserts, Ontbijt, Recepten Tagged With: abrikozen, parelgort

Reacties

  1. Nikki zegt

    8 februari 2016 at 11:04

    Hihi ik noem het ook altijd nog gekruid!

      Nikki(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Ontvang een gratis e-boek

Partners

greenpan banner kortingscode

Tags

amandelmeel antioxidanten appel banaan budget chocola Chocolade citroen collageen courgette curry dadels eieren fermenteren geitenkaas gember give away glutenvrij groenten Havermout kaneel kangen water Kerst keuken kip knoflook kokos kokosmeel kokosmelk kokosolie kurkuma melkkefir muesli ontbijt pompoen probiotica quinoa rabarber salade smoothie soep spinazie walnoten winactie yoghurt

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

This site uses cookies: Find out more.