• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Mijn Kippenbouillon Basisrecept

geschreven door Heleen Quantrill 5 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken
Kippenbouillon

Een goed begin is het halve werk. Dit basisrecept voor heerlijke en gezonde kippenbouillon is hét recept waar ik al jaren gebruik van maak. Ik maak bijna wekelijks een pan van deze Joodse penicilline en ik heb altijd wel een paar bakken soep in de vriezer liggen, klaar voor gebruik.

Oorsprong recept Kippenbouillon

Dit recept heb ik ooit eens gehaald uit het boek Nourishing Traditions van Sally Fallon. Ik verwijs wel vaker naar dit boek, omdat het hele voedzame en lekkere recepten bevat. Maar veel van die recepten zijn erg bewerkelijk en daarom niet heel geschikt voor een druk gezin. Evengoed is het wel de moeite waard om dit boek in huis te hebben. Voor basisrecepten zoals bijvoorbeeld kippenbouillon, is het echt mijn ‘go-to’ kookboek. Meukvrij en gewoon goed van smaak.

Antibioticavrije Kip

Als basis – de kip – gebruik ik antibioticavrije kip van Beef&Steak. Die braad ik eerst in de oven en dan eten we er smakelijk van met z’n allen. Daarna gebruik ik het karkas en vul ik het aan met diverse groenten en kruiden om er de rest van de dag heerlijke kippenbouillon van te trekken.

Deze kippenbouillon is een perfecte basis voor andere soep, stoofschotels of sauzen. Ik vries hem daarom nooit in hele grote hoeveelheden in. Maximaal 1 liter, maar ik heb meer halve liters in de vriezers liggen. Dit ontdooit sneller en in een pan met Bolognesesaus heb ik echt geen hele liter kippenbouillon nodig, een halve volstaat prima. Let hier dus op wanneer je bouillon invriest: wat zijn handige hoeveelheden voor jou om achter de hand te hebben? En zoals altijd: zorg dat datgene dat je invriest voorzien is van duidelijke labels!

kippenbouillon
kippenbouillon

Basisrecept Kippenbouillon

Krachtige kippenbouillon die lekker lang heeft kunnen trekken. De perfecte basis!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 3 uur
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 2 liter

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip, kaalgeplukt
  • 2,5 liter water
  • 1 el Keltisch zeezout
  • 1 tl peperkorrels
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 2 uien, gepeld
  • 2 winterpenen, geschild
  • 2 stengels bleekselderij, liefst biologisch
  • 1 tl gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn of peterselie

Instructies
 

  • Doe het karkas in de pan met het water en voeg zout, peper en kruiden toe.
  • Hak de knoflook grof, vierendeel de uien en snijd de wortels en bleekselderij in grove stukken.
  • Doe dit alles ook in de pan, zet de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodra het kookt, zet eventueel op een kleiner pitje en laat de kippenbouillon 3 uur lang zachtjes garen. Langer mag ook. De smaak wordt voller naarmate je het langer laat trekken.
  • Zet een vergiet op een andere pan en schenk de bouillon voorzichtig over. De groenten en het karkas blijven achter in het vergiet. Je kunt de groenten eten en eventueel het karkas verder afplukken. De bouillon is nu klaar.

Ook leuk om te lezen!

  • Verwarmende Kippensoep met Gember en KurkumaVerwarmende Kippensoep met Gember en Kurkuma
  • Thaise Kippensoep – Tom Kha KaiThaise Kippensoep – Tom Kha Kai
  • De Voordelen van Kippenbouillon – In een zakjeDe Voordelen van Kippenbouillon – In een zakje
  • Indiase Mulligatawny SoepIndiase Mulligatawny Soep
  • Kokos Curry soep met Zalm en AmandelKokos Curry soep met Zalm en Amandel
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Soepen, Vlees & Gevogelte Tags: kippenbouillon, kippensoep

Trackbacks

  1. Natuurlijke Remedies Koorts bij Kinderen | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] – Zelfgemaakt uiteraard al dan niet met wat groenten er in. Vooral lekker als het ergste voorbij lijkt en het kind weer wat […]

    Beantwoorden
  2. Kippensoep met Gember en Kurkuma | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] tijmthee (prettig voor de luchtwegen) en de pot honing staat er naast. Wat ik ook graag maak, is kippensoep. Langzaam getrokken kippenbouillon is bijzonder heilzaam en voedzaam, maar toch licht verteerbaar. […]

    Beantwoorden
  3. Kip uit de Oven met Mandarijnen en Appels - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] het karkas dat ik direct verwerk tot soep of invries voor later. Check hier mijn recept voor een lekkere basisbouillon. Als ik het in andere recepten heb over kippenbouillon, dan gebruik ik zelf dus mijn eigen […]

    Beantwoorden
  4. Immuunsysteem verhogen schreef:
    om

    […] Bouillon van BottenDe vetten en mineralen die in traditioneel bereide bouillon zitten, doen ook veel goeds in de darmen en dus voor de darmflora. Kippensoep wordt niet voor niets […]

    Beantwoorden
  5. 10 Dingen die je met Bouillon kunt maken! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] niet zo lang geleden deelde ik mijn basisrecept voor kippenbouillon. Dat werd hoog tijd, want ik roep al jaaaaren dat bouillon erg goed is voor de mens en een perfecte […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in