• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Dit is een gastartikel van Lynda van Leef Puur Natuur. Veel leesplezier!

Groentes minder voedzaamGroentes zijn een geweldige bron van vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels. Helaas maken we onze groentes vaak minder voedzaam door ze verkeerd te bewaren of verkeerd te bereiden. In dit artikel lees je daarom over 6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken.

1: Je groentes koken

Als je groentes kookt, komen er veel voedingsstoffen, zoals vitamine B en C, in het water terecht. Als je dit water ook binnenkrijgt, zoals bij een soep of saus, maakt dit weinig uit. Als je het kookvocht echter weggooit, gaan de voedingsstoffen verloren. Roerbakken of stomen is daarom een beter idee.

2: Geen vet bij je salade eten

Veel voedingsstoffen worden beter door je lichaam opgenomen als je ze combineert met vet. Een dressing met gezonde vetten is daarom onmisbaar als je optimaal wilt profiteren van de voedingsstoffen in je salade. Olijfolie en kokosolie zijn hier goede voorbeelden van.

Als je niet van saladedressing met olie houdt, kan je ook vetten aan je salade toevoegen door er pitten, zaden, noten, zalm of avocado doorheen te doen.

3: Je sla verkeerd bewaren

De meeste groentes blijven het beste als je ze ongesneden bewaart. Sla is echter een uitzondering. Als je slablaadjes scheurt, wordt de productie van beschermende fytonutriënten gestimuleerd. Scheur je slablaadjes daarom alvast voor je de sla in de koelkast legt. De sla blijft zo nog een paar dagen goed.

Om de sla zo lang mogelijk goed te houden, kan je hem trouwens het beste samen met een keukenpapiertje in een luchtdichte zak bewaren.

4: Het kookvocht van je bonen weggooien

Bonen en linzen zijn zeer voedzaam, maar tijdens het koken worden veel van de voedingsstoffen opgenomen in het kookvocht. Om te voorkomen dat je waardevolle voedingsstoffen weggooit, kan je de bonen of linzen daarom beter in een zo klein mogelijke hoeveelheid water koken. Het water zal tijdens het koken grotendeels worden opgenomen of verdampen, waardoor je weinig of helemaal geen water hoeft weg te gooien.

5: Denken dat rauw altijd gezonder is

Veel groentes zijn rauw gezonder, maar er zijn ook groentes die na verhitting juist voedzamer worden. Het verhitten maakt de celwanden namelijk zachter, waardoor je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen. Voorbeelden hiervan zijn worteltjes en tomaten.

6: Je knoflook niet laten rusten

Knoflook is rijk aan antioxidanten en heeft een antibacteriële, antivirale en antischimmel werking. Je profiteert hier het meest van als je de knoflook na het snijden, pletten of persen even laat rusten. Zodra het weefsel van knoflook beschadigd raakt, wordt namelijk de vorming van de zeer krachtige antioxidant allicine geactiveerd.

Laat knoflook na het snijden daarom zo’n 10 minuten rusten voordat je het verhit. De knoflook langer laten liggen is geen goed idee: na een uur neemt de werking van allicine alweer af. Voor het optimale resultaat gebruik je een knoflookpers. Dit activeert de vorming van allicine beter dan snijden of pletten.

Ook leuk om te lezen!

  • 5 Tips Voor Meer Gezonde Variatie in de Winter5 Tips Voor Meer Gezonde Variatie in de Winter
  • Dit zijn de 5 beste kleuren voor op je bordDit zijn de 5 beste kleuren voor op je bord
  • Halloumi Salade met Champignons en GroentenHalloumi Salade met Champignons en Groenten
  • Gepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en KnoflookGepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en Knoflook
  • Zo krijg je voldoende vezels binnen – 8 TipsZo krijg je voldoende vezels binnen – 8 Tips
Bijgewerkt op 26/04/17

Categorie: Gezondheid Algemeen Tags: groenten, knoflook, vet, voedzaam

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in