• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Geroosterde Knoflooksoep

geschreven door Heleen Quantrill 10 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Knoflooksoep

Oh Jongens, ik kon niet wachten tot ik dit artikel kon schrijven! Knoflook is mijn favoriete kruid in de keuken, ik gebruik het in bijna al mijn hartige kookkunsten en sinds een paar maanden heb ik geroosterde knoflook ontdekt. Puur bij toeval. Ik had wat kippenpoten om te roosteren in de oven en ik deed er zo wat losse tenen knoflook bij, ongepeld, zo hup, in de braadslee. Flink wat olijfolie, boter, zout en peper erbij en roosteren maar! Het resultaat was verrukkelijk! Ik zou het eigenlijk als avondeten serveren, maar we hebben die avond meen ik gehaktballen gegeten. Waarom? Omdat ik om vier uur ’s middags die twee kippenpoten met knoflook helemaal scheep heb gemaakt.

Ja, echt waar..!

Geroosterde Knoflook

Knoflooksoep

De zoete knoflooksmaak komt door het roosteren naar boven en die smaak, nou, daar kan niks tegenop! De teentjes die overbleven na mijn vreetbui het verorberen opeten van de kip, kneep ik uit in een potje en serveerde ik later die avond op een sneetje geroosterd zuurdesembrood. Zo lekker, misschien dat ik zelfs een beetje gehuild heb.

Of niet, je kan het ook overdrijven natuurlijk! 😉

Sindsdien rooster ik geregeld een hele bol knoflook in de oven en bewaar ik de teentjes in een potje in de koelkast. Ik roer het door vanalles: door de jus als die bijna klaar is, door pastasaus, door een kaasfondue en zelfs gewoon als dressing met olijfolie door de sla. Omdat het roosteren ervoor zorgt dat die scherpe knoflookgeur en -smaak verdwijnen, kun je het veel vaker inzetten.

Knoflooksoep

En toen kwam ik een recept voor knoflooksoep tegen. Je begrijpt, ik kon niet wachten om dat eens uit te proberen!

Knoflook is ook erg gezond. Het wordt voornamelijk in verband gebracht met het hart en het zuiveren van het bloed. Je kunt zelfs capsules kopen met knoflook, voornamelijk voor dat doeleinde! Maar knoflook kun je ook goed inzetten als je een candida-infectie hebt of last hebt van parasieten in de darmen. Beiden kunnen totaal niet tegen knoflook namelijk! Gebruik dan ook ui en kurkuma om de schimmelwerende en anti-parasitaire eigenschappen te versterken.

Moet ik nog meer redenen aandragen waarom je NU deze knoflooksoep moet gaan maken? Nee? Mooi, dan hier het recept.

Knoflooksoep

Geroosterde Knoflooksoep

Heleen Quantrill
Een smaakvolle soep van gezonde knoflook.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 1 aardappel
  • Halve bloemkool in stukken gesneden
  • 1 bol knoflook + 2 teentjes extra
  • Olijfolie
  • Vegetarische bouillonpoeder bijv. Marigold
  • Bieslook
  • Zwarte peper
  • Optioneel: Droge witte wijn

Instructies
 

  • Warm de oven voor op 220 graden (houd 200 graden aan bij een elektrische oven).
  • Snijd ondertussen de onderkant van de bol knoflook eraf om zo de knoflooktenen deels bloot te leggen. Laat de rest van de schilletjes gewoon zitten.
  • Zet de bol knoflook met de open onderkant in een pyrex bakschaal met een laagje olijfolie.
  • Zet de bakschaal in de oven.
  • Laat de knoflook zo 45 minuten roosteren.
  • De knoflook is klaar, als hij zo zacht is dat je een teentje zonder al te veel moeite uit zijn schilletje kunt knijpen.
  • Maak vervolgens een basissoep van twee middelgrote, grof gesneden uien, de geschilde aardappel, de bloemkoolroosjes en twee tenen knoflook.
  • Breng deze ingrediënten in één liter water aan de kook en laat 25 minuten op een laag pitje trekken.
  • Knijp de geroosterde knoflooktenen uit en doe deze bij de soep.
  • Pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Maak de soep af met een eetlepel bouillonpoeder, gesnipperde bieslook, peper en een scheutje droge witte wijn.

 

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? 1 Oktober verschijnt de eerste, vernieuwde nieuwsbrief met daarin leuke tips, artikelen en recepten die niet op de blog komen en hele mooie aanbiedingen van onze adverteerders alleen voor de nieuwsbrieflezers! Dus waar wacht je nog op? Schrijf je gauw in!

Ook leuk om te lezen!

  • Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}
  • Gepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en KnoflookGepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en Knoflook
  • Zelfgemaakte Balti CurrypastaZelfgemaakte Balti Currypasta
  • Knoflook – Een Eeuwenoud MedicijnKnoflook – Een Eeuwenoud Medicijn
  • Geroosterde Biet en Rozemarijn Hummus voorgerechtGeroosterde Biet en Rozemarijn Hummus voorgerecht
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Recepten, Soepen Tags: knoflook, Knoflooksoep

Reacties

  1. Megan zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    Ik ben nieuwe knoflook gaan kopen en heb het ’s middags nog eens geprobeerd. Dit keer stond de oven lager en heb ik het schaaltje afgedekt met aluminiumfolie. Dat werkte beter alhoewel de onderkant van de bol toch weer lichtelijk bruin was na 3 kwartier. De volgende keer snijd ik de bol aan de bovenkant open i.p.v. de onderkant. Dat snijdt makkelijker en je knijpt de knoflook er makkelijker uit.
    De soep was lekker 😉

    Beantwoorden
  2. Megan zegt

    om

    Hallo Heleen, ik heb net de knoflook geroosterd maar de teentjes zijn allemaal zwart geworden aan de onderkant en buitenkant. Wat moet ik de volgende keer anders doen? Oven lager (hij was nu 200 graden op de heteluchtstand), minder olijfolie gebruiken of korter roosteren?

    Groetjes Megan

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      O wat jammer zeg! Ja, probeer het de volgende keer op een lagere stand of wikkel in aluminiumfolie.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
  3. Siska de Vries zegt

    om

    Mieke,
    Ik vond de mond geur enorm meevallen na het eten van knoflooksoep, heb ook eens zo’n soort soep gemaakt, tijdens feestje en iedereen wilde het recept!

    Beantwoorden
  4. Laura zegt

    om

    Hoi Heleen,
    Klinkt goed! Ik ben gek op knoflook 🙂 ga ik zeker eens proberen!

    groetjes laura

    Beantwoorden
  5. Petra zegt

    om

    hallo Heleen,
    Klinkt heerlijk! Ik ga hem nu maken, want had knoflooksoep al lang op t verlanglijstje staan. Ben benieuwd! Fijn dat je het weer deelt.

    Bij het roosteren in de oven moet de opengesneden kant dan naar boven of naar onderen?

    Bedankt!
    Groetjes,
    Petra

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hey Petra,

      Naar beneden. Maar ik kreeg net wat feedback op FB. Als je een elektrische oven hebt, raad ik aan om de temperatuur iets lager te zetten. Ik zal het direct aanpassen in het recept.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
  6. Mieke zegt

    om

    Even en vraagje, je zegt dat de knoflook de scherpe smaak verliest maar hoe zit het met de mondgeur na het eten van deze knoflook? Is die ook minder?

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Spijsvertering tijdens de Feestdagen - 7 Tips | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Prebiotica zijn de voedingsbodem voor probiotica, de gunstige bacteriën in de darmen. Prebiotica zit veel in ons voedsel en met name in aardperen, gekookte en afgekoelde aardappelen en rijst, bananen en smaakmakers als knoflook, ui en prei. Door hier regelmatig wat van te eten, zorg je voor een prima basis voor je darmflora. Dus wil je lekker eten? Maak dan eens aardperensoep of smakelijke geroosterde knoflooksoep! […]

    Beantwoorden
  2. 25 Smaakmakers zonder Pakjes of Zakjes - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] knoflook. Klik hier voor het recept. Geroosterde knoflook is mild-zoet van smaak en heerlijk door wat mayonaise als dip of bij kip uit […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in