• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Burrito Bowl

3 oktober 2015 geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Burrito BowlZondag’s eten we ouderwets: stoofvlees of kip uit de oven met twee soorten groenten en toetje toe. Maandag, woensdag en vrijdag eten we meestal iets van curry, stamppot of iets met salade. Dinsdag en donderdag vast Simon dus dan eten de kinderen en ik wat er nog over is in de koelkast, soms resulteert dit in ontbijt als avondeten. Lekker makkelijk dus en een perfect moment om de kliekjes en half gesneden groenten op te maken. Nasi of soep is dan ook favoriet omdat het een makkelijke manier is om overgebleven groenten te verwerken. En dan de zaterdag… Zaterdag is, net als bij wel meer mensen, een klus- en rommeldag. Als er geen klussen liggen (zeldzaam) vinden onze handen evengoed wel wat te doen en gaan we naar de stort, bezoeken we een tuincentrum of wandelen we met de honden. Overdag eten we dan uit het vuistje, gebakken ei op zuurdesembrood, soep of een gebakken visje als mijn neef ons weer voorziet.

Maar ’s avonds maken we er een feestje van! Dat is onze tijd. Lekker ontspannen eten, samen film kijken of spelletje spelen. Wij hebben geen festiviteit nodig om te steengrillen of om pizza te maken. Het feit dat het zaterdagavond is, is genoeg reden! Vaak heb ik vrijdag’s de boodschappenbuit binnen, dus hakken we er lekker in rond als het ware 😉

Een nieuw concept wat ik laatst geïntroduceerd heb, is de zogenaamde Burrito Bowl. In plaats van de burrito’s in de keuken al helemaal klaar te maken en dan op schoot in de bank op te eten, verdeel ik de verschillende componenten van de burrito in schalen en zet deze op tafel. Iedereen pakt waar hij of zij zin in heeft en hoeveel hij of zij lust. Sociaal voordeel hiervan is, dat we langer aan tafel blijven hangen en goed bij kunnen praten. Plus, ik kan zo een beetje in de gaten houden hoeveel de kinderen voor zichzelf opscheppen. Zo kan ik dit een beetje als richtlijn aanhouden gedurende de week. Vereiste is wel dat ze van alles wat proberen, tenzij het erg scherp is (waar vaders erg van houdt).

De Burrito Bowl is ook favoriet bij ons thuis omdat de smaken over het algemeen niet complex zijn zoals bij een curry, maar ook niet ‘saai’ zoals bij een gewone stamppot. En het ziet er mooi uit! Felle kleuren, mooi opgediend op de tafel. Een lust voor het oog! Ik ben er wel wat meer mee bezig, maar mijn gespuis is al wat ouder en kunnen prima helpen. En die participatie zorgt er ook weer voor dat ze meer willen eten en nieuwe dingen willen proeven. Win-win!

Qua ingredienten is het redelijk eenvoudig om klaar te maken. Dit is wat ik meestal serveer:

Rijst: Gekookte rijst, omgeroerd met citroensap en verse koriander. Liever Paleo? Rasp dan een halve bloemkool in een keukenmachine met messen tot je ‘rijst’ hebt. Bak de bloemkoolrijst op in een ruime pan met wat ghee of olijfolie en zout en peper. De bloemkoolrijst is met ongeveer 10 minuten gaar. Niet bij weglopen en blijven roeren.

Vlees: Geroosterde kip in blokjes gesneden of rul gebakken gehakt met Tex Mex kruiden

Bonen: Zwarte bonen die ik in bulk in de slow cooker bereid en invries. Kook de gedroogde zwarte bonen in ruim water met ui en zout tot de bonen gaar zijn. Dit kan zowel in de slow cooker als in een pan.

Groente: Rauwkost als komkommer en paprika is altijd favoriet. Maar sla, wortels en tomaatjes zijn hier ook lekker bij.

Salsa: Je kunt salsa kopen in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder. Een snelle mango salsa met paprika, koriander en rode ui heb je binnen vijf minuten gemaakt. Een tomatensalsa maak je in de keukenmachine: Verse tomaten, een rode ui, teentje knoflook, koriander, citroensap en Tex Mex kruiden pulseer je in de keukenmachine tot het grof gehakt is. Serveer beiden in een mooie kom.

Guacamole: Guacamole wordt gemaakt van avocado en tomaat. Ik zal jullie zeggen dat ik die combinatie niet lekker vindt. Ik maak guacamole door 1 avocado te prakken met citroensap, beetje zout en Tex Mex kruiden. Beetje verse koriander en klaar. Zo blijft de guacamole lekker stevig, want op het moment dat je er tomaat bij doet, wordt het waterig en daar hou ik niet van. Als jij dat wel lekker vindt, snijd je er een tomaat door zonder de zaadjes.

Geraspte kaas of zure room: Net wat er voor handen is. Soms doen we ook zonder.

Geen tortilla’s: Die hebben we niet nodig. Door alles in een kom of op een bord te leggen komt het ook wel op. En door de rijst en bonen liggen er voldoende koolhydraat keuzes op tafel. Brood voegt daar mijns inziens niets meer aan toe.

Het is altijd een feestje wanneer ik zoiets op tafel zet. En een bijkomend voordeel: Kliekjes de volgende dag! Serveer met extra sla en je hebt een heerlijke, goed gevulde salade!

Fijn weekend iedereen!

Ook leuk om te lezen!

  • Zo haal je 3 Maaltijden uit 1 (ouderwets lekkere) Hele KipZo haal je 3 Maaltijden uit 1 (ouderwets lekkere) Hele Kip
  • Zo krijg je voldoende vezels binnen – 8 TipsZo krijg je voldoende vezels binnen – 8 Tips
  • Gegrilde Kip TandooriGegrilde Kip Tandoori
  • Avocado Toast – Weekend Ontbijt!Avocado Toast – Weekend Ontbijt!
  • Ras-el-Hanout Kip OvenschotelRas-el-Hanout Kip Ovenschotel
Bijgewerkt op 3/10/15

Categorie: Avondeten, In de Keuken, Recepten Tags: avocado, bonen, kip, mexicaans

Trackbacks

  1. Wat zijn Gezonde Eiwitbronnen? - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    18 mei 2020 om 10:00
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.