• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Bloemkoolrijst en Gemarineerde Kip

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Bloemkoolrijst met KipGisteren heb ik iets nieuws gedaan. Ik heb bloemkoolrijst gemaakt! Al tijden loop ik er tegenaan te hikken, helemaal omdat bloemkool graag gegeten wordt hier, maar op de een of andere manier kwam het er maar nooit van. Tot gisteren. De bloemkool die ik nog had moest op. Ik zat te denken of ik er misschien een puree van zou maken of gewoon de roosjes koken. Maar toen ik nog een pakje heerlijk kippenvlees in de vriezer vond, wist ik wat ik wilde doen: bloemkoolrijst maken! Lekker met gemarineerde kipstukjes.

Fervente foodies zullen inmiddels bekend zijn met dit fenomeen, maar voor wie net als ik er altijd maar een beetje achteraan hobbelen even kort een uitleg wat bloemkoolrijst is.

Bloemkoolrijst is een bloemkool die in een keukenmachine met messen fijn gemalen is en daarna 10 minuten in de oven is geroosterd zodat het mooi droog is. Je kunt het in de magnetron doen of kort koken, maar volgens mij word dat een natte bende die je dan eerst weer moet uitknijpen. Geen zin in!

De bloemkool ‘rijst’ die je dan hebt, vervangt dus rijst. Laag in koolhydraten, hoog in voedingswaarde en net zo lekker. Plus, je zit dus groente te eten waar je anders zetmeel zou eten. Win-win-win-win… win… win-win… Of zoiets…

Bloemkoolrijst Tips

De makkelijkste manier om het vervolgens tot een gerecht te verwerken, is naar mijn mening door het kort te roerbakken met een beetje kokosolie. Je kunt het dan zo, op smaak gebracht met wat zout, serveren. Maar je kunt er ook een smaakje aan geven.

  1. Voeg komijnzaad toe als je een heerlijk (Midden-) Oosters of Mexicaans gerecht maakt. Rooster wat komijnzaadjes kort in een hete pan tot ze geuren. Voeg ze daarna toe aan de bloemkoolrijst.
  2. Breng kleur op de tafel door een halve theelepel kurkuma toe te voegen aan de bloemkoolrijst. Kurkuma is niet alleen heel gezond, het heeft een helder gele kleur en geeft een diepe smaak.
  3. Ook lekker is door het sap van een halve limoen en een handje verse koriander door de bloemkoolrijst te roeren voordat je het serveert.
  4. Of fruit eerst een uitje en een teentje knoflook voordat je de bloemkoolrijst roerbakt!

Uiteraard hoef je het niet per se in plaats van rijst te serveren. De neutrale smaak van bloemkool leent zich in een heel scala aan smaken. Gisteren maakte ik een marinade van vissaus, sojasaus, sesamolie, knoflook en uitjes voor de kip. De bloemkoolrijst roerbakte ik met knoflook, chilivlokken en roerde ik na de tijd om met sesamolie. Een heerlijke combi die al met al binnen 15 minuten op tafel stond.

Je kunt bloemkoolrijst prima invriezen. Maak een grote voorraad door direct twee of drie bloemkolen te raspen en in de oven te roosteren. Als het afgekoeld is, verdeel je het over stevige ziploc zakken en druk je het in de vriezer.

Bloemkoolrijst met Kip

Bloemkoolrijst en Gemarineerde Kip

Heleen Quantrill
Gezonde rijst van bloemkool, geserveerd met pittige, gemarineerde kip.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 50 min
Gang Avondeten
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 Bloemkool
  • 600 gram kipfilet
  • 60 ml sojasaus ik gebruik Kikkoman
  • 2 el vissaus
  • 2 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 klein uitje gesnipperd
  • 1 tl chilivlokken optioneel
  • 1 el oerzoet optioneel

Instructies
 

  • Maak de bloemkoolrijst zoals hierboven beschreven.
  • Zet apart.
  • Maak de marinade door alle ingredienten in een kom te doen en te klutsen.
  • Snijd de kip in blokjes en voeg deze toe.
  • Roer de kip door de marinade en laat een half uur staan.
  • Roerbak de kip in kokosolie tot het gaar is.
  • Roerbak ook de bloemkoolrijst in een aparte pan met wat kokosolie en eventueel wat extra's naar smaak (zie ook hierboven).
  • Serveer direct met rauwkost of gestoomde broccoli.

Notities

Je kunt extra groenten toevoegen door een kwart witte kool te raspen en een bakje champignons fijn te snijden en dit mee te bakken met de kip. Voeg dan eventueel wat extra zout toe voor de smaak.

Wil je nog een voordeel? Ik checkte net even bij de kids wat ze van het eten vonden. Hun reactie: “Jammie!!” 😉

Maak jij wel eens bloemkoolrijst? Hoe maak je het dan? Of is dit voor het eerst dat je er van hoort en zou je nu overwegen om het toch te proberen? Deel het hieroner!

Ook leuk om te lezen!

  • Kip uit de Oven met Citroen en RozijnenKip uit de Oven met Citroen en Rozijnen
  • Ras-el-Hanout Kip OvenschotelRas-el-Hanout Kip Ovenschotel
  • Tex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of ZakjesTex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of Zakjes
  • Kip uit de Oven met Mandarijnen en AppelsKip uit de Oven met Mandarijnen en Appels
  • Glutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip ReceptGlutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip Recept
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Avondeten, Recepten Tags: bloemkool, bloemkoolrijst, kip

Reacties

  1. rita zegt

    om

    mmh.ga ik ook eens proberen.
    Ben benieuwd of het ook echt op rijst lijkt/ smaakt…

    |heb pas gelezen dat je beter aardappels kan eten, omdat om rijst te verbouwen liters, ja liters water nodig is….erg milieu belastend…

    Beantwoorden
  2. Linda van Venrooij zegt

    om

    Hoi!
    Welke vissaus gebruik jij?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      De vissaus bij http://www.pi-pit.com vandaan. Als je daar ‘vissaus’ intypt komt’ie direct op. Deze heb ik ook een keer voor m’n Thaise tante gekocht en die vond ‘m erg lekker, dus ja, dan wil ik ‘m ook!

      Groetjes!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Basisvoorraad Kruiden en Specerijen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] een potje kerriekruiden in de kast staan. Lekker in een omelet, door de zelfgemaakte nasi (ook met bloemkoolrijst!) en door het befaamde gevulde […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in