• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Auberginesoep – Vegan

geschreven door Heleen Quantrill 11 Reacties

Auberginesoep

Dit recept voor auberginesoep kreeg ik van een nieuwe vriendin die net als ik actief bezig is met gezonde voeding. Zij kan helaas helemaal geen dierlijke eiwitten verdragen en is daarom 100% vegan. Dit resulteert wel in heerlijke groenteschotels, want kruiden en specerijen gebruikt ze graag. Toen ze me deze soep gisteren liet proeven, was hij al koud, maar dat deed niet af aan de smaak! Ik moest en zou ook auberginesoep maken. Want het is zo eenvoudig.

Aubergine is een ondergewaardeerde groente hier in Nederland. Veel mensen weten niet wat ze er mee moeten doen en de smaak is iets te vreemd wellicht. Jammer, want aubergine is een prachtgroente! Het is rijk aan vitamine B3, C en K, calcium, jodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, selenium en zink. Het verhoogt HDL cholesterol, helpt bij suiker-vetverbranding en brengt het stressrespons tot rust. Anders gezegd: je wordt er rustiger van. Dus als je veel last hebt van stress en/ of de daaraan gerelateerde klachten, is het een goed idee om aubergine iets vaker in je menu op te nemen!

Mijn ervaring is dat als ik een nieuwe groente wil introduceren thuis, ik er eerst soep van moet maken. Echtgenoot en kinderen zijn gek op soep ongeacht waar het van gemaakt wordt. Daarom was ik ook zo blij met dit idee voor auberginesoep, omdat ik zo wat meer variatie in de dagelijkse kost kan aanbrengen!

Auberginesoep voor 4 personen

  • 2 biologische aubergines in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 el currypasta
  • 1/2 liter biologische groentebouillon (als je niet per se vegetarisch wilt, kun je ook vleesbouillon gebruiken)
  • Snuf Keltisch zeezout (optioneel)
  • Staafmixer

Neem een pan met een dikke bodem en fruit hier de uisnippers in de olijfolie tot ze glazig worden. Roer hier de knoflook kort doorheen tot deze begint te geuren.
Voeg dan de currypasta toe en roer het even om. Als het te droog wordt, doe je er nog wat olijfolie bij. Zodra de specerijen beginnen te geuren doe je aubergine er bij. Goed omroeren, je wilt dat alle blokjes min of meer bedekt zijn met de curry.
Schenk de bouillon er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen of tot de aubergine net aan zacht geworden is.
Zet er vervolgens een staafmixer in om er een mooie puree van te maken. Als het te dik is voor je smaak, kun je nog wat bouillon toevoegen. Let wel, dit is een dikke soep!
Proef even of het naar je smaak is en doe er eventueel nog wat zout bij.
Serveer direct.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Winters Recept: Aardperensoep met Hazelnoten en PaddenstoelenWinters Recept: Aardperensoep met Hazelnoten en Paddenstoelen
  • Vrijdag Visdag: Waterkerssoep met Gerookte ZalmVrijdag Visdag: Waterkerssoep met Gerookte Zalm
  • Indiase Mulligatawny SoepIndiase Mulligatawny Soep
  • Kokos Curry soep met Zalm en AmandelKokos Curry soep met Zalm en Amandel
  • Groene Basilicum en Courgette SoepGroene Basilicum en Courgette Soep
Bijgewerkt op 3/10/15

Categorie: Groenten, Recepten, Soepen Tags: aubergine, soep

Reacties

  1. Sacha zegt

    om

    Hoi Heleen,

    ik lees vaker dat je in je gerechten een beetje / 1 el bijv. Curry (van Patak’s) gebruikt.
    Wat doe je met de rest? Gaat het zo snel op bij je of vries je het in? Ik vind het zonde om dingen weg te gooien.

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    Vandaag heb ik je aubergine soep gemaakt en deze is erg lekker geworden! ik heb hem wel naar smaak een beetje opgevleurd en er een maaltijd soep van gemaakt. Ik heb er gebakken tofu roerbakblokjes van de AH bijgedaan en rijst. Na het opscheppen heb ik er een beetje koriander overheen gedaan, wat druppeltjes limoensap en keltisch zout.

    Ik heb gele curry pasta gebruikt van het merk Mae Ploy. Deze is heel puur zonder gekke ingredienten. Je kan deze pasta kopen bij de toko. Let op: ondanks dat dit een gele curry is en daarmee de mildste is het wel Thais mild en niet Hollands mild!

    Heleen bedankt voor deze soep.

    Beantwoorden
  3. Eveline zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Ik heb deze soep al een aantal keer gemaakt en hij is iedere keer weer heerlijk!!
    Een favorietje van mij inmiddels 🙂

    Beantwoorden
  4. Saïda zegt

    om

    Hoi Heleen, watvoor soort currypasta heb je hiervoor gebruikt? Maak je dat zelf? Gr. Saïda (ja ja ik lees gestaag de hele blog door, nog een paar maanden te gaan… 😉 En vonden je kinderen dit lekker?

    Beantwoorden
    • Saïda zegt

      om

      Hoi hoi,
      Nog even om te checken; ik heb je een mail gestuurd op voedingstherapie@gmail.com. Lees je deze account nog? Fijne avond verder!

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hey Saida!

      Ik gebruik de currypasta van Patak’s al een aantal jaar en heb nog niet een ander merk gevonden dat me beter bevalt! En de kinderen vinden dit heerlijk! Ik heb het zelfs aan vriendjes kunnen geven en die aten het ook met veel smaak op. Even wennen aan de kleur en verplicht proeven. Vaak komen ze er dan wel achter dat het best lekker is!

      En succes met het doorspitten! 😉 Per dag 1 extra artikel en je bent met een jaar klaar!

      Geintje 😉
      Heleen

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nee sorry, die gebruik ik nauwelijks nog. Als je mij via het contactformulier op mijn blog een bericht stuurt, komt het wel goed aan!

      Groetjes!

      Beantwoorden
  5. Eef zegt

    om

    Het klinkt heerlijk! Van de week maar eens aubergines meenemen!
    Denk wel dat ik de soep in mijn eentje zal moeten verorberen, mr S. gruwelt al bij het woord ‘aubergine’ 😉

    Beantwoorden
  6. Heleen zegt

    om

    Dat kan heel goed. Aubergine valt onder de nachtschade familie waar o.a. ook aardappel, tomaat, paprika en pepers bij horen. Niet iedereen kan hier tegen idd. Ben jij toevallig ook allergisch/ gevoelig voor die groenten?

    Beantwoorden
  7. Jedidja zegt

    om

    Helaas ben ik allergisch voor aubergine. Maar de anderen hier niet.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Alles Aubergine - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] weerstand aan bieden en vroeg direct om vier aubergines. Ik heb nog twee in de koelkast liggen, die gaan vandaag op in de soep. Met de andere zal ik wat nieuwe dingen […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in