Wat heb je nodig voor de Thaise keuken?
Een tante van mij komt uit Thailand en ieder jaar met haar verjaardag en die van mijn oom, maakt ze een heerlijk Thais buffet voor de hele familie. Inmiddels is dit al zo’n traditie dat we collectief verbolgen zijn als ze het wagen om met één van hun verjaardagen in Thailand bij haar familie op bezoek te zijn – hoe dúrft ze! 🙂
Hoewel de Indiase keuken meer mijn specialiteit is, vind ik het ook leuk om met de Thaise smaken te spelen. Maar wat heb je nou nodig om die typische Thaise smaak in je curry te krijgen? Hieronder vinden jullie mijn top 10 belangrijke ingrediënten voor de Thaise keuken.
Hoewel de Thaise keuken best complex van smaak is en bekend staat om zijn verbazingwekkende balans tussen zuur, zoet, bitter en zout, is het eigenlijk gemakkelijk om thuis te maken. Hou bij het bereiden altijd in je hoofd dat je van elk van deze vier basissmaken iets in de curry moet hebben.
1. Thaise vissaus
In het Thais bekend als nam pla, is deze smaakmaker een scherpe pekel gemaakt van gistende vis met zout. Controleer het etiket: het mag alleen ansjovis, zout en water bevatten. Het heeft meer dan 1.000 mg natrium per eetlepel, dus gebruik het spaarzaam. Ik koop goeie vissaus bij de Toko of online.
2. Curry pasta
Hoewel je het zelf kunt maken, kopen de meeste koks zelfs in Thailand premade currypasta’s. Rode en groene variëteiten zijn te vinden in goed gesorteerde supermarkten en toko’s. Beide bevatten in ieder geval laos, citroengras en koriander. Groene curry pasta is op smaak gebracht met verse groene chili en rood met gedroogde rode chili.
3. Azijn
Samen met limoenen voegt ongekruide rijstazijn zuurheid toe aan dressings. Het is essentieel in veel dipsauzen, waaronder nam jim die wordt geserveerd met gegrilde kip. Ciderazijn is een goed alternatief.
4. Kokosmelk
Mijn tante vertelde me dat kokosnoten in overvloed aanwezig zijn in Thailand en dat ze daar eigenlijk alleen maar verse kokosmelk gebruiken. Hier in Nederland groeien er geen kokosnoten aan de bomen en dus moeten we het met geïmporteerde kokosmelk doen. Ingeblikte kokosmelk is een gemakkelijke optie en overal beschikbaar in het Aziatische gedeelte van de supermarkt of bij een toko. Kies kokosmelk met zo min mogelijk ingrediënten.
5. Rijst
Kleefrijst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd in Noord- en Noordoost-Thailand. Het wordt uit de hand gegeten, als een stuk brood. Jasmijnrijst wordt in heel centraal Thailand verbouwd en is de basis voor veel maaltijden in een groot deel van het land. Kies voor volkoren rijst, bruine jasmijn of zwarte kleefrijst voor extra voedingswaarde.
6. Chili pepertjes
Verse en gedroogde chili pepers zorgen voor pit in Thais eten. Verse cayennepepers worden gebruikt in curry’s. Vurige hete Thaise “bird’s eye” chilipepers worden gebruikt in sauzen en roerbakgerechten. Bewaar verse chili tot een week in de koelkast of bewaar in de vriezer. Gebruik chili of jalapeño chili als je geen bird’s eye of cayennepeper kunt vinden. Gedroogde rode pepers worden vaak gebruikt om currypasta te maken en warmte toe te voegen aan soepen en roerbakgerechten.
7. Zwarte peper
Zwarte peperkorrels werden oorspronkelijk gebruikt in Thais eten vóór de komst van chilipepers uit Amerika in de 16e eeuw. Ze maken deel uit van traditionele marinades voor gegrilde kip en gegrild rundvlees.
8. Limoenen
Limoensap geeft een fris-zure smaak aan gegrild vlees, salades en gebakken rijst. Limoenbladeren worden vaak gebruikt in de Thaise keuken, maar als ze moeilijk te vinden zijn, gebruik dan vers geraspte limoenschil om een vergelijkbaar bloemig, citrusachtig aroma te geven aan curry’s en soepen.
9. Sjalotten en knoflook
Voor een beetje crunch en bite voeg je dun gesneden sjalotten toe aan Thaise yam (salades). Knoflook wordt fijngemaakt of fijngehakt en vervolgens als smaakmaker in hete olie gebakken samen met andere specerijen.
10. Verse kruiden
Flinke hoeveelheden verse kruiden zoals koriander, munt, Thaise basilicum en Vietnamese koriander geven die opvallende Thaise smaak toe aan alles, van salades tot curry’s tot gebakken rijst. Thaise basilicum heeft een zoete anijssmaak. Gebruik het als je het kunt vinden, anders vervang je het voor gewone basilicum.
Tip: wil jij ook een ‘foodie-reis’ naar zo’n exotisch oord maken? Vergeet dan niet je visum voor Cambodja, Vietnam of Sri Lanka! Het visum Cambodja aanvragen doe je al binnen vijf minuten en je kan er 30 dagen mee in Cambodja blijven. En als dat niet genoeg is, is het visum ook nog eens 90 dagen geldig en dan kun je wel 30 dagen lang in Cambodja doorbrengen. Genoeg tijd dus om alle recepten uit te proberen die je wilt! Bezoek je liever een ander land? Check dan de website Visumbuitenland voor meer informatie over het aanvragen en de voorwaarden van het benodigde visum.
Dit artikel werd jullie mede aangeboden door Visumbuitenland.be Mijn bevindingen en de tekst zijn geheel en al van mijzelf.
[…] is het niet moeilijk om zelf de Chinese keuken in huis te halen. Ik schreef eerder al over de Thaise en Aziatische keuken en wat ik daarvoor in huis heb. Veel van die producten kun je heel gemakkelijk […]