• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

5 Manieren om meer Probiotische Voedingsmiddelen te Eten

geschreven door Heleen Quantrill 9 Reacties

Probiotische VoedingsmiddelenHet menselijk lichaam heeft meer bacteriële cellen dan menselijke cellen en het overgrote merendeel bevindt zich in je darmen. En meer en meer onderzoek laat de link zien tussen een gezonde darmflora en gezondheid in het algemeen. Helaas is het moderne dieet arm aan probiotische voedingsmiddelen en rijk aan suiker en bewerkte oliën die de darmflora negatief beïnvloeden.

Een gezonde darmflora is cruciaal voor veel zaken als je immuunsysteem, hormoonstelsel en zenuwstelsel. Je darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd. Alles wat daar in gebeurd, is van invloed op de rest van het lichaam.

Door meer probiotische voedingsmiddelen aan je dagelijkse kost toe te voegen, geef je je darmflora steeds een boost zodat het meer en meer optimaal kan functioneren. Lees hier meer over het lekkende darm syndroom om specifiek over darmgezondheid te lezen.

Hieronder vind je 5 heerlijke manieren om heel eenvoudig dagelijks probiotica aan je dieet toe te voegen:

Maak Zuurkool

Maak je eigen zuurkool! Gefermenteerde witte en rode kool is bijzonder rijk aan probiotica en je kan het zowel warm als koud eten. Als je nog nooit zelf zuurkool hebt gemaakt, dan heb je echt iets gemist! Zelfgemaakte zuurkool is knapperig, fris en hartig tegelijk. En echt niet ingewikkeld om te maken. En erg lekker bij salade, een stuk goed vlees of worst, of warm als stamppot met noten. De zuurkool hoef je dan niet eindeloos te koken. Kort even verwarmen en daarna prakken met aardappels is dan al voldoende. Een basisrecept vind je in het boek ‘Over Rot’ van Meneer Wateetons. Deze maakt zuurkool op basis van een kruidenpekel en is erg lekker zowel koud als warm. Je kan de witte kool ook vervangen door rode kool trouwens!

…of Kvass

Bieten kvass is een Russisch drankje op basis van gefermenteerde bieten. Het boek ‘Nourishing Traditions’ stelt dat:

“Kvass bekend staat om zijn zuiverende en digestive eigenschappen. Bieten zijn zeer rijk aan voedingswaardes. Drink 1 glas in de ochtend en voor het slapen gaan als een prima tonic om het bloed te zuiveren, de stoelgang te stimuleren, vertering te ondersteunen, het bloed alkalisch te houden, de lever en nieren te zuiveren en vele andere dingen.”

Nu houd ik me verre van iets een wondermiddel te noemen. Net als bij appelcider azijn of ‘superfoods’ gebeurt. Maar feit is wel dat de combinatie van zuiverende bietjes en het probiotische ferment erg goed zijn voor den mensch. Een basisrecept vind je hier. Ik raad je wel aan om er wat verse gember doorheen te raspen en het eventueel te mengen met wat vers sinaasappelsap voor de smaak. Pure bieten kvass smaakt heel erg naar rauwe bietjes. Ja luister, het is gezond! 😉

Water Kefir

Dit is een favoriet bij volwassenen en kinderen. Logisch, want water kefir is erg makkelijk om te maken en tijdens de tweede ferment erg leuk aan te passen aan je smaak met bijvoorbeeld gember of rood fruit om zo een soort frisdrank te creëren. Lees hier meer over water kefir. Hoewel er in dit recept suiker nodig is, wordt deze suiker opgegeten door de bacteriën die dat vervolgens omzetten in probiotica. Zeker als je het langer dan 24 uur laat staan, proef je dat het duidelijk minder zoet en meer prikkelend zuur is. Dit is dus het product van die omzetting.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde theedrank op basis van biologische zwarte thee en suiker. Dit fermenteer je op een donkere plaats waar er zich een ‘scoby’ vormt en het drankje probiotisch wordt. Goed gefermenteerde kombucha is ook niet zoet meer en kun je ook een twee keer fermenteren nadat je de scoby hebt verwijderd, door er daarna bijvoorbeeld vruchtensap of verse gember aan toe te voegen. Erg lekker! Wij hebben er bijna altijd wel een kan van in de koelkast staan. De scoby wordt zeer gewaardeerd door de honden 😉 Dus er gaat niks verloren! Klik hier om een artikel te lezen over hoe je kombucha maakt.

Yoghurt

Ja een inkoppertje. Maar als je lactose kunt verdragen, is yoghurt natuurlijk een heel eenvoudige manier om meer probiotica te nuttigen. ’s Ochtends bij het ontbijt, verwerkt in een dressing of uitgelekt en met zout en kruiden gemengd voor een heerlijke kruidenkaas. Dit kan ook met melkkefir. Net wat je zelf het lekkerst vindt. Yoghurt is milder van smaak en dikker. Melkkefir is perfect voor smoothies bijvoorbeeld, maar heeft duidelijk een zuurdere, prikkelende smaak. Die smaak vinden wij erg plezierig, maar de kinderen kiezen liever voor yoghurt. Lees meer over melkkefir hier.

Verder lezen/ kijken over Probiotsche Voedingsmiddelen

Het boek ‘Over Rot’ raad ik jullie sowieso aan als je meer wilt weten over fermenteren en probiotische voedingsmiddelen. Het is ontzettend leuk geschreven en echt een pil. Je bent er uren mee zoet (of zuur, ha ha!). Ook het boek ‘Nourishing Traditions‘ is een goeie op dit gebied.  Op Netflix vind je een vierluik van Michael Pollan genaamd ‘Cooked’. In vier afleveringen legt hij uit wat de basisprincipes achter ons voedsel en manier van bereiden zijn. Ik meen dat aflevering drie of vier (weet niet zeker) over fermentatie gaat. Bijzonder leerzaam en erg mooi om te zien. Is Engels lezen voor jou geen probleem? Dan is de info-hoek van Cultures for Health een aanrader. Daar vind je ontzettend veel info over verschillende manieren van fermenteren en wat je allemaal kunt fermenteren.

En jij? Eet jij regelmatig probiotische voedingsmiddelen? En welke zou jij wel eens willen proberen te maken? Deel het hieronder!

Ook leuk om te lezen!

  • Gezondheidsvoordelen van Gefermenteerd VoedselGezondheidsvoordelen van Gefermenteerd Voedsel
  • Winactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en BabyWinactie Bonusan! Een mooi pakket t.w.v €100,- voor Mama en Baby
  • 5 Redenen waarom je Probiotica misschien niet werkt5 Redenen waarom je Probiotica misschien niet werkt
  • Waarom Vies Gezond isWaarom Vies Gezond is
  • Prebiotisch Ontbijt: Glutenvrije Muesli met Frambozen, Kokos en YoghurtPrebiotisch Ontbijt: Glutenvrije Muesli met Frambozen, Kokos en Yoghurt
Bijgewerkt op 9/12/21

Categorie: Gezondheid Algemeen Tags: fermenteren, probiotica

Reacties

  1. EllaInfop zegt

    om

    Cannabisolie – Krachtige immuunversterker – http://shakpotokes.com/fd5d/////

    Beantwoorden
  2. FionaRhinG zegt

    om

    Alkozeron – ’s werelds beste remedie om alcoholisme te bestrijden – http://shakpotokes.com/fd5b/////

    Beantwoorden
  3. Dorien zegt

    om

    Helpt heel erg bij prikkelbare darm!

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Dagelijks Onderhoud voor een Gezonde Darmflora schreef:
    om

    […] Overigens zijn veel zelfgemaakte gefermenteerde voedingsmiddelen erg gezond voor je darmen. Ik heb een favoriete top 5 waar o.a. ook waterkefir in voorkomt. Dat lezen jullie hier. […]

    Beantwoorden
  2. Immuunsysteem Versterken in 8 stappen | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] bacteriën in je darmen in balans te houden en je immuunsysteem op die manier een boost te geven. Door dagelijks voedsel te eten dat rijk is aan probiotica, ondersteun je dus je immuunsysteem op een redelijk eenvoudige manier. Kefir, kombucha, yoghurt, […]

    Beantwoorden
  3. 3 Boeken voor een Gezonde Spijsvertering schreef:
    om

    […] een doe-boek, een kookboek eigenlijk, want het staat vol met recepten om te fermenteren. En omdat gefermenteerde voeding een belangrijk onderdeel vormt van het GAPS-dieet, heb ik dit boek hier ook opgenomen. Gewoon […]

    Beantwoorden
  4. Beste Probiotica voor Darmflora van Baby - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Gefermenteerd voedsel – Yoghurt, gefermenteerde groenten en waterkefir zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen en een ge-wel-dige bron van probiotica. Ze zijn niet moeilijk zelf te maken en kunnen heel eenvoudig in het dagelijks eetpatroon opgenomen worden. […]

    Beantwoorden
  5. Bio-Kult - Introductie - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] schrijf ik over probiotica en het belang van een gezonde darmflora. Ik ben van mening dat een goede gezondheid grotendeels in […]

    Beantwoorden
  6. Waterkefir Recepten & Variaties - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] sommigen van jullie wel zullen weten, ben ik een groot fan van probiotica. Ik consumeer het dagelijks en schrijf er graag over omdat ik aan den lijve ondervind hoe goed het voor me is. Waterkefir is […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in