Zoals sommigen van jullie wel zullen weten, ben ik een groot fan van probiotica. Ik consumeer het dagelijks en schrijf er graag over omdat ik aan den lijve ondervind hoe goed het voor me is. Waterkefir is een probiotisch drankje dat erg lekker smaakt en een prima vervanger voor frisdrank zou kunnen zijn. Ja, ik weet ’t, da’s best een statement dat ik daar maak, maar echt hoor, de smaak, de koolzuur en vooral de heerlijke variaties die je op het standaard recept voor waterkefir kunt maken, zorgen er voor dat ik zoiets wilds durf te zeggen 😉 Nieuwsgierig waarom waterkefir zo gezond is? Lees in dit artikel daar meer over.
Waar koop je Waterkefir korrels?
Even rondvragen op het internet en je vindt vaak wel iemand die waterkefir korrels heeft. Het groeit namelijk ontzettend goed en hard. Een overschot is daarmee zomaar ontstaan. Hoewel dit natuurlijk erg leuk is en soms krijg je die korrels gratis, is mijn ervaring hiermee een beetje ‘hit and miss’. De eerste keer kreeg ik een mooi zakje korrels toegestuurd die het prima deden. Een tweede keer waren de korrels niet goed ingepakt en kon ik ze niet gebruiken. Plus, het is niet altijd duidelijk hoe lang de korrels achterin iemands koelkast hebben gestaan voordat ze bij jou door de brievenbus rollen. Je mag hier dus best kritisch in zijn!
Online kun je ook heel goed waterkefir korrels kopen. De kwaliteit hiervan is gegarandeerd, je hebt een klantenservice achter de hand mocht het toch niet goed gaan en je hebt de korrels sneller in huis. De gedroogde waterkefir korrels van Cultures for Health, nu te krijgen bij Yoghurt.nl zijn echt prima kwaliteit en gaan haast oneindig mee. Als je dus geen gedoe wilt, raad ik je deze van harte aan. Het voordeel van dit soort waterkefir korrels is dat je direct kunt beginnen met opstarten. Ze bevatten namelijk alles wat je nodig hebt, om de waterkefir te rehydrateren. Alleen water toevoegen! Daarna kun je het recept zoals hieronder beschreven staat, volgen.
Waterkefir Benodigdheden
Naast goeie kwaliteit waterkefir korrels heb je het volgende nodig:
- Glazen potten, minstens twee, met klepdeksel zodat ze tegen de druk bestand zijn
- Plastic zeef om de korrels over de schenken
- Kaasdoek om de potten af te dekken
Hoe maak je Waterkefir?
Van een vorig artikel heb je hieronder de instructies:
Waterkefir Basisrecept
Ingrediënten
- Waterkefir korrels 3 el
- 25 gram ongeraffineerde suiker geen honing
- 1 liter water
Instructies
- Los het suiker in een kopje heet water op en schenk dit in een schone, glazen pot of fles met de rest van het water.
- Wacht tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur. Het water mag niet meer warm zijn.
- Voeg de waterkefir korrels toe.
- Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
- Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
- Schenk na die tijd de waterkefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
- Herhaal de bovenstaande stappen hierna om continu waterkefir te produceren.
- Om de waterkefir prikkelend te maken voeg je in de afgezeefde waterkefir vruchtensap of vers fruit toe.
- Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 3 dagen staan.
- Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!
Notities
Waterkefir Variaties
Je kunt vanaf stap zes dus gaan spelen met de smaak. De combinatie van het koolzuur en een lekkere smaak geven dus het idee dat je frisdrank aan het drinken bent! Heerlijke combinaties zijn:
- 125 ml druivensap of appelsap
- 25 gram rozijnen of een paar gedroogde pruimen (geeft een soort Dr. Pepper smaak)
- 100 gram vers fruit als mango, bessen, etc. (geen citrus of ananas, die produceren vreemde draden in de waterkefir die niet lekker zijn)
- 1 tl vanille extract en 3 – 4 gedroogde pruimen (geeft een ouderwetse gazeuze smaak)
- een klein stukje verse gember en 25 ml appelsap
- verse aardbeien en een scheutje limoensap vlak voordat je het opdient
Maak jij waterkefir? Welke smaakvariant vind jij erg lekker?
Daniella zegt
Bevat waterkefir calorieën van de suiker ?
Annelies zegt
Goedemorgen,
De suiker word ‘opgegeten’ door de korrels. Wat overblijft is nihil
Manon zegt
Kan kefir ook te lang staan waardoor de bacteriën dood gaan? Zo heb ik mijn waterkefir laatst een week later fermenteren voor consumtie.
Liz zegt
Wij maken hier om de drie a vier dagen waterkefir volgens het recept van mijn schoonouders:
100 gr actieve waterkefirkorrels
60 gr rietsuiker
1 liter water
2 gedroogde ongezwavelde abrikozen
1 gedroogde vijg
We laten dit zeker twee dagen fermenteren.
Ander fruit kan gevaarlijk zijn voor de kefirkorrels maar onze korrels worden super blij van de abrikozen en de vijg. Mijn vriend heeft al maanden geen last meer van zijn (normaal vrij heftige) eczeem. We gaan nu zeker met deze nieuwe variaties experimenteren!
Ineke van der Zwaag zegt
Goedemorgen,
Ik heb gehoord dat de weckpotten en glazen flessen alleen met water omgespoeld mogen worden en niet met afwasmiddel in aanraking mogen komen. Misschien even navragen of dat oke is.
Groetjes Ineke
Annelies zegt
Ik was de pot met een aparte afwasborstel en water.
De flessen met afwasmiddel en heel goed naspoelen
Yvonne zegt
Hoelang kun ju waterkefir bewaren en doe je het dan in de koelkast?
Manou zegt
Hi,
Super leuk ik ben hier nu net mee begonnen. Ik ben een beetje bang dat ik te weinig suiker erin heb zitten. Is dat ook mogelijk? Zo ja hoe merk je dat? Is er ook een iets waaraan je kunt zien dat het bijna alle suiker heeft gefermenteerd?
Mvg
Heleen Quantrill zegt
Hoi Manou,
Dat kun je proeven! Zodra alle suiker opgegeten en gefermenteerd is, proeft de waterkefir fris-zuur. Gewoon een lepeltje gebruiken om te proeven. Is het nog erg zoet, dan kun je het laten staan. Smaakt het haast naar azijn, dan kun je het nog wel drinken hoor, maar dan is echt alle suiker op en heeft het iets te lang gestaan.
Succes!
Annie Bartholomee zegt
hele interessante site, ik wil meer weten van je overige recepten. Heb je ook een hint over eetbare wilde bloemen
Lotte zegt
Ik lees in verschillende recepten dat het belangrijk is om de kefir in een glazen fles/pot te laten fermenteren, kan het niet in een plastic fles? Ik heb waterkefir ook wel eens in een plastic fles bij de biowinkel gekocht… zou die willen hergebruiken voor mijn eigen maakseltje.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Lotte,
Plastic gaat reageren met de kefir en kan de probiotica ‘dood slaan’ als het ware. Glas is neutraal en zal geen enkel effect hebben op de kefir korrels. Vandaar. De kefir uit de winkel is niet altijd geschikt om mee door te kweken. Zeker in het geval van waterkefir zou ik zeggen: koop een paar korrels (kijk op marktplaats bijvoorbeeld of op FB) en ga daar mee aan de slag. Niet duur en altijd succes gegarandeerd 🙂
Groetjes!
Sia zegt
Ik gebruik alleen maar plastic flessen, dit heeft geen enkel negatief effect. Glazen flessen zijn levensgevaarlijk, die kunnen ontploffen. Dan heb je glas in duizend stukken die je kamer rondvliegen *het is gebeurd, gelukkig lagen ze te slapen boven.
Doe not use glass.
Marjan zegt
Ik draai regelmatig de dop er even af om te ‘luchten’. Dat neemt de druk weg.
Riëtte zegt
Hoi Petra,
Ik ben sinds kort zowel met waterkefir als melkkefir begonnen en ben ook mega enthousiast. Sinds mijn 16e ben ik schildklier “patiënt” en sinds mijn 27e ontwikkelde ik een hartspierziekte. Uiteindelijk bleek dit alles het gevolg van een auto-immuunziekte genaamd systemische sclerodermie. Dit overkomt me terwijl ik gezond leefde, niet dronk, niet rookte, super gezond at en veel sportte. 1.65 en 53 kilo. Uiteindelijk kun je zelf een hoop doen om je immuunsysteem te prikkelen en ik nen dus oa hiermee begonnen. Mijn allergrootste winst is dat ik door de probiotica inname weer gewoon naar het toilet kan. Ik gebruik morfinepleisters wegens de ondragelijke pijn in mijn hele skelet, maar het bekende gevolg is obstipatie. Automatisch krijg je dan van de arts van die vieze meuk voorgeschreven ter bevordering van de stoelgang. Erg slecht spul vol met nog slechtere hulpstoffen. Ik ben zó ontzettend blij dat ik die nu kan schrappen en de kefir als gezonde vervanger heb ontdekt. Daarnaast is mijn hele maag-/darmstelsel veel rustiger. Veel minder maagpijn en geen opgeblazen gevoel meer. Ook minder dat “zin in iets” gevoel. Het doet echt veel heb ik het idee ook al zal niet alles bewezen zijn.
Ik heb voor jou nog een vraag over de suiker en over de 2e fermentatie.
– welke suikers zijn nu precies ongeraffineerd? Ik gebruik biologische rietsuiker. Is dat goed of ken jij een betere keuze?
– nadat jij de 1e fermentatie gezeefd hebt, zet jij je fles met fruit oid dan meteen in de koeling of laat je de fles die 2e 24 uur nog buuten de koeling? En pas na die 24 uur in de koeling om te drinken. Ik heb namelijk het idee dat het tijdens die 2e fermentatie buiten de koeling meer bruisend word. Heb jij hier ervaring mee?
Groetjes Riëtte
Aafke zegt
Ik doe altijd een halve citroen(biologisch) bij d eerste fermentatie en ik heb nog nooit last gehad van draden.
Annelies zegt
Wilma</strong
Dit is maar heel weinig 0.02% wat ik begreep
Wilma zegt
Wat een heerlijke drank! Wat ik mij afvraag; zit er geen alcohol in? Kefir zet de suiker om in koolzuur en alcohol toch?
Annelies zegt
Ik doe voor de 2e fermentatie braam en munt blaadjes. Ook erg lekker
Heleen Quantrill zegt
Klinkt erg goed. Bedankt voor de tip!
Nik zegt
Hoi,
Spoel je best elke keer de kefir af na gebruik of niet? Ik heb namelijk wat van die kleine pitjes van de vijgen ertussen zitten.
Groetjes
marcel zegt
goeden dag waar haalt u de spullen flessen met grote hals en zo
Heleen Quantrill zegt
Hallo, bij de boer kopen we melk in glazen flessen die ik vervolgens hergebruik. Of in de kringloopwinkel koop ik weckpotten. Beiden maak ik schoon in de vaatwasser voor gebruik.
Groeten!
Ineke van der Zwaag zegt
Goedemorgen,
Ik heb gehoord dat de weckpotten en glazen flessen alleen met water omgespoeld mogen worden en niet met afwasmiddel in aanraking mogen komen. Misschien even navragen of dat oke is.
Groetjes Ineke
Annelies zegt
Ikea heeft veel verschillende soorten en maten
Lia zegt
Ik maak melkkefir van ongezoete sojamelk. Dat is juist cholesterol verlagend.
Petrahaver zegt
Ik drink al jaren water kefir, maar ik zag dat er in melkkefir best een hoge cholesterol waarde in zit. Maar van waterkefir kan ik niets vinden. Ik kan mij voorstellen dat daar minder in zit. Wat een leuke site heb je.
Met vriendelijke groet ,
Petra Haver
Heleen Quantrill zegt
Hoi Petra,
Dankjewel! 🙂 In waterkefir zit geen cholesterol omdat dit met water gemaakt is inderdaad. Melkkefir zal cholesterol bevatten vanwege dus de melk waar het mee bereid wordt. Als dit echt een punt van aandacht is voor je, is waterkefir dus een prima alternatief!
Groetjes,
Heleen