Zoals sommigen van jullie wel zullen weten, ben ik een groot fan van probiotica. Ik consumeer het dagelijks en schrijf er graag over omdat ik aan den lijve ondervind hoe goed het voor me is. Waterkefir is een probiotisch drankje dat erg lekker smaakt en een prima vervanger voor frisdrank zou kunnen zijn. Ja, ik weet ‘t, da’s best een statement dat ik daar maak, maar echt hoor, de smaak, de koolzuur en vooral de heerlijke variaties die je op het standaard recept voor waterkefir kunt maken, zorgen er voor dat ik zoiets wilds durf te zeggen 😉 Nieuwsgierig waarom waterkefir zo gezond is? Lees in dit artikel daar meer over.
Waar koop je Waterkefir korrels?
Even rondvragen op het internet en je vindt vaak wel iemand die waterkefir korrels heeft. Het groeit namelijk ontzettend goed en hard. Een overschot is daarmee zomaar ontstaan. Hoewel dit natuurlijk erg leuk is en soms krijg je die korrels gratis, is mijn ervaring hiermee een beetje ‘hit and miss’. De eerste keer kreeg ik een mooi zakje korrels toegestuurd die het prima deden. Een tweede keer waren de korrels niet goed ingepakt en kon ik ze niet gebruiken. Plus, het is niet altijd duidelijk hoe lang de korrels achterin iemands koelkast hebben gestaan voordat ze bij jou door de brievenbus rollen. Je mag hier dus best kritisch in zijn!
Online kun je ook heel goed waterkefir korrels kopen. De kwaliteit hiervan is gegarandeerd, je hebt een klantenservice achter de hand mocht het toch niet goed gaan en je hebt de korrels sneller in huis. De gedroogde waterkefir korrels van Cultures for Health, nu te krijgen bij Yoghurt.nl zijn echt prima kwaliteit en gaan haast oneindig mee. Als je dus geen gedoe wilt, raad ik je deze van harte aan. Het voordeel van dit soort waterkefir korrels is dat je direct kunt beginnen met opstarten. Ze bevatten namelijk alles wat je nodig hebt, om de waterkefir te rehydrateren. Alleen water toevoegen! Daarna kun je het recept zoals hieronder beschreven staat, volgen.
Hoe maak je Waterkefir?
Van een vorig artikel heb je hieronder de instructies:
Waterkefir Basisrecept
Ingrediënten
- Waterkefir korrels 3 el
- 25 gram ongeraffineerde suiker geen honing
- 1 liter water
Instructies
- Los het suiker in een kopje heet water op en schenk dit in een schone, glazen pot of fles met de rest van het water.
- Wacht tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur. Het water mag niet meer warm zijn.
- Voeg de waterkefir korrels toe.
- Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
- Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
- Schenk na die tijd de waterkefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
- Herhaal de bovenstaande stappen hierna om continu waterkefir te produceren.
- Om de waterkefir prikkelend te maken voeg je in de afgezeefde waterkefir vruchtensap of vers fruit toe.
- Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 - 3 dagen staan.
- Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!
Notities
Waterkefir Variaties
Je kunt vanaf stap zes dus gaan spelen met de smaak. De combinatie van het koolzuur en een lekkere smaak geven dus het idee dat je frisdrank aan het drinken bent! Heerlijke combinaties zijn:
- 125 ml druivensap of appelsap
- 25 gram rozijnen of een paar gedroogde pruimen (geeft een soort Dr. Pepper smaak)
- 100 gram vers fruit als mango, bessen, etc. (geen citrus of ananas, die produceren vreemde draden in de waterkefir die niet lekker zijn)
- 1 tl vanille extract en 3 – 4 gedroogde pruimen (geeft een ouderwetse gazeuze smaak)
- een klein stukje verse gember en 25 ml appelsap
- verse aardbeien en een scheutje limoensap vlak voordat je het opdient
Maak jij waterkefir? Welke smaakvariant vind jij erg lekker?
Ik doe altijd een halve citroen(biologisch) bij d eerste fermentatie en ik heb nog nooit last gehad van draden.
Aafke(Quote) (Reageer)
Wilma</strong
Dit is maar heel weinig 0.02% wat ik begreep
Annelies(Quote) (Reageer)
Wat een heerlijke drank! Wat ik mij afvraag; zit er geen alcohol in? Kefir zet de suiker om in koolzuur en alcohol toch?
Wilma(Quote) (Reageer)
Ik doe voor de 2e fermentatie braam en munt blaadjes. Ook erg lekker
Annelies(Quote) (Reageer)
Klinkt erg goed. Bedankt voor de tip!
Heleen Quantrill(Quote) (Reageer)
Hoi,
Spoel je best elke keer de kefir af na gebruik of niet? Ik heb namelijk wat van die kleine pitjes van de vijgen ertussen zitten.
Groetjes
Nik(Quote) (Reageer)
goeden dag waar haalt u de spullen flessen met grote hals en zo
marcel(Quote) (Reageer)
Hallo, bij de boer kopen we melk in glazen flessen die ik vervolgens hergebruik. Of in de kringloopwinkel koop ik weckpotten. Beiden maak ik schoon in de vaatwasser voor gebruik.
Groeten!
Heleen Quantrill(Quote) (Reageer)
Ikea heeft veel verschillende soorten en maten
Annelies(Quote) (Reageer)
Ik maak melkkefir van ongezoete sojamelk. Dat is juist cholesterol verlagend.
Lia(Quote) (Reageer)
Ik drink al jaren water kefir, maar ik zag dat er in melkkefir best een hoge cholesterol waarde in zit. Maar van waterkefir kan ik niets vinden. Ik kan mij voorstellen dat daar minder in zit. Wat een leuke site heb je.
Met vriendelijke groet ,
Petra Haver
Petrahaver(Quote) (Reageer)
Hoi Petra,
Dankjewel! 🙂 In waterkefir zit geen cholesterol omdat dit met water gemaakt is inderdaad. Melkkefir zal cholesterol bevatten vanwege dus de melk waar het mee bereid wordt. Als dit echt een punt van aandacht is voor je, is waterkefir dus een prima alternatief!
Groetjes,
Heleen
Heleen Quantrill(Quote) (Reageer)