• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vlees in de Oven Bereiden – Zo doe je dat

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

vlees in de oven

Om je te helpen iedere keer perfect vlees in de de oven te bereiden, heb ik een overzicht gemaakt van alle meest favoriete stukken vlees zoals kalkoen, eend, gans, kip, rund, varken en lam. Op die manier lukt het jou keer op keer om het vlees op de juiste manier te bereiden en een heerlijk pronkstuk op tafel te zetten met feestdagen of op andere speciale dagen.

1.Kwaliteit van het Vlees

Voordat je begint zijn er een paar dingen die je moet overwegen. Allereerst de kwaliteit van het vlees. Koop altijd de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. Als je, net als wij, niet een enorm budget hebt voor vlees, kies dan voor een kleiner stuk vlees van betere kwaliteit dan veel vlees van twijfelachtige afkomt. Als je een goeie slager in de buurt hebt, ga daar dan eens langs en wees niet bang om door te vragen over waar het vlees vandaan komt. Zelf bestel ik online bij Beef&Steak omdat zij transparant zijn hierover en al mijn vragen vlot en vriendelijk beantwoorden. Mocht je dus niet veel wijzer worden bij een slager, dan weet je dat er een online alternatief is waar je prima terecht kunt.

2. Vlees moet op Kamertemperatuur zijn

Het tweede is dat je voordat je vlees in de oven wilt bereiden, je het de kans moet geven om op kamertemperatuur te komen. Afhankelijk van hoe groot het stuk vlees is, haal je het één tot twee uur van te voren uit de koelkast. De tijden op het overzicht gaan allemaal uit van vlees op kamertemperatuur, dus hou dat in je achterhoofd. Evenzo belangrijk is de tijd na de oven. Het vlees laten rusten garandeert een heerlijk sappig eindresultaat en zou dus nooit overgeslagen moeten worden.

3. Oventemperatuur

Als derde punt wil ik het even over de oventemperatuur hebben. Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaalde temperatuur voor een elektrische, gas of heteluchtoven is. Dit maakt uiteraard verschil, maar zelfs tussen elektrische ovens zit nog wel eens verschil. Check daarom op voorhand altijd even of de oven de gewenste temperatuur heeft of dat je de oven bij moet stellen. Een losse oventhermometer is dan heel erg handig.

4. Gezond verstand

En als laatste doe ik een beroep op jullie nuchtere verstand. Vaar niet blind op het overzicht dat ik je geef, maar blijf alert en besef dat zelfs dingen als afmeting en materiaal van de braadslee van invloed zijn op het eindresultaat. Maar ook of je groenten en/ of extra vocht toevoegt is bepalend. Ik heb hier wat extra informatie over gegeven in het overzicht, maar wees je hier dus bewust van.

Vlees bereiden in de Oven

Soort VleesWelk deel?GewichtOventemperatuurBereidingstijdRusttijdExtra Informatie
KalkoenHele vogel4-5 kilo180º/ Gasstand 42,5 uur + 30 minuten extra per extra kilo gewicht1,5 - 2 uur afhankelijk van gewichtCheck de inwendige temperatuur met een vleesthermometer in het dikste deel van de poot. Die moet 65º - 70º zijn.
GansHele vogel4-5 kilo180º/ Gasstand 43,5 uur30 minutenLow en slow is best voor gans. Een poot moet makkelijk loskomen, dan is de hij gaar.
EendHele vogel2-3 kilo180º/ Gasstand 42 uur30 minutenEend mag wat roze zijn van binnen, vlees moet makkelijk van het bot loskomen.
KipHele vogel1-1,5 kilo180º/ Gasstand 41,5 uur + 30 minuten extra voor elke hele kilo extra aan gewicht30 minutenSteek een mes in het dikke gedeelte van de poot om te zien of het sap helder is. Dan is de kip gaar.
RundRosbief1 kilo100º/ Gasstand 12,5 uur15 minutenInterne temperatuur moet 50º zijn voor een mooi roze resultaat.
LamLamsbout2 kilo200º/ Gasstand 6 daarna 175º/ Gasstand 51,5 - 2 uur15 minutenEerste halve uur op 200º, daarna op 175º totdat de interne temperatuur 68-70º is.
VarkenHammetje1,25 - 1,75 kilo175º/ Gasstand 53 uurHet vlees moet van het bot vallen, dan is het gaar.

Waar te koop?

  • Kalkoen
  • Gans
  • Eend
  • Kip
  • Rosbief
  • Lamsbout
  • Hammetje

Ook leuk om te lezen!

  • Eten op een Stokje: Varkensmedaillons met Spek en VenkelEten op een Stokje: Varkensmedaillons met Spek en Venkel
  • Stevige Runderstoofpot met Bier voor Winderige DagenStevige Runderstoofpot met Bier voor Winderige Dagen
  • Voedingswaarde van RundvleesVoedingswaarde van Rundvlees
  • Zalm uit de Oven met Linzen – Date Night ReceptZalm uit de Oven met Linzen – Date Night Recept
  • Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan Zomers!Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan Zomers!
Bijgewerkt op 29/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: gevogelte, lamsvlees, oven, rundvlees, varkensvlees, vlees in de oven

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in