Om je te helpen iedere keer perfect vlees in de de oven te bereiden, heb ik een overzicht gemaakt van alle meest favoriete stukken vlees zoals kalkoen, eend, gans, kip, rund, varken en lam. Op die manier lukt het jou keer op keer om het vlees op de juiste manier te bereiden en een heerlijk pronkstuk op tafel te zetten met feestdagen of op andere speciale dagen.
1.Kwaliteit van het Vlees
Voordat je begint zijn er een paar dingen die je moet overwegen. Allereerst de kwaliteit van het vlees. Koop altijd de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. Als je, net als wij, niet een enorm budget hebt voor vlees, kies dan voor een kleiner stuk vlees van betere kwaliteit dan veel vlees van twijfelachtige afkomt. Als je een goeie slager in de buurt hebt, ga daar dan eens langs en wees niet bang om door te vragen over waar het vlees vandaan komt. Zelf bestel ik online bij Beef&Steak omdat zij transparant zijn hierover en al mijn vragen vlot en vriendelijk beantwoorden. Mocht je dus niet veel wijzer worden bij een slager, dan weet je dat er een online alternatief is waar je prima terecht kunt.
2. Vlees moet op Kamertemperatuur zijn
Het tweede is dat je voordat je vlees in de oven wilt bereiden, je het de kans moet geven om op kamertemperatuur te komen. Afhankelijk van hoe groot het stuk vlees is, haal je het één tot twee uur van te voren uit de koelkast. De tijden op het overzicht gaan allemaal uit van vlees op kamertemperatuur, dus hou dat in je achterhoofd. Evenzo belangrijk is de tijd na de oven. Het vlees laten rusten garandeert een heerlijk sappig eindresultaat en zou dus nooit overgeslagen moeten worden.
3. Oventemperatuur
Als derde punt wil ik het even over de oventemperatuur hebben. Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaalde temperatuur voor een elektrische, gas of heteluchtoven is. Dit maakt uiteraard verschil, maar zelfs tussen elektrische ovens zit nog wel eens verschil. Check daarom op voorhand altijd even of de oven de gewenste temperatuur heeft of dat je de oven bij moet stellen. Een losse oventhermometer is dan heel erg handig.
4. Gezond verstand
En als laatste doe ik een beroep op jullie nuchtere verstand. Vaar niet blind op het overzicht dat ik je geef, maar blijf alert en besef dat zelfs dingen als afmeting en materiaal van de braadslee van invloed zijn op het eindresultaat. Maar ook of je groenten en/ of extra vocht toevoegt is bepalend. Ik heb hier wat extra informatie over gegeven in het overzicht, maar wees je hier dus bewust van.
Vlees bereiden in de Oven
Soort Vlees | Welk deel? | Gewicht | Oventemperatuur | Bereidingstijd | Rusttijd | Extra Informatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Kalkoen | Hele vogel | 4-5 kilo | 180º/ Gasstand 4 | 2,5 uur + 30 minuten extra per extra kilo gewicht | 1,5 - 2 uur afhankelijk van gewicht | Check de inwendige temperatuur met een vleesthermometer in het dikste deel van de poot. Die moet 65º - 70º zijn. |
Gans | Hele vogel | 4-5 kilo | 180º/ Gasstand 4 | 3,5 uur | 30 minuten | Low en slow is best voor gans. Een poot moet makkelijk loskomen, dan is de hij gaar. |
Eend | Hele vogel | 2-3 kilo | 180º/ Gasstand 4 | 2 uur | 30 minuten | Eend mag wat roze zijn van binnen, vlees moet makkelijk van het bot loskomen. |
Kip | Hele vogel | 1-1,5 kilo | 180º/ Gasstand 4 | 1,5 uur + 30 minuten extra voor elke hele kilo extra aan gewicht | 30 minuten | Steek een mes in het dikke gedeelte van de poot om te zien of het sap helder is. Dan is de kip gaar. |
Rund | Rosbief | 1 kilo | 100º/ Gasstand 1 | 2,5 uur | 15 minuten | Interne temperatuur moet 50º zijn voor een mooi roze resultaat. |
Lam | Lamsbout | 2 kilo | 200º/ Gasstand 6 daarna 175º/ Gasstand 5 | 1,5 - 2 uur | 15 minuten | Eerste halve uur op 200º, daarna op 175º totdat de interne temperatuur 68-70º is. |
Varken | Hammetje | 1,25 - 1,75 kilo | 175º/ Gasstand 5 | 3 uur | Het vlees moet van het bot vallen, dan is het gaar. |
Laat een reactie achter