• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Eten op een Stokje: Varkensmedaillons met Spek en Venkel

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken
Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Manlief is voor anderhalve week naar z’n ouders toe en de oudste is bijna klaar met z’n examens. Dat betekent veel ruimte in het dagelijks schema om even wat klussen rondom het huis aan te pakken. Gelukkig doet onze knul dat graag, want vervelend vindt ‘ie maar niks. Resultaat: strak gemaaide grasveldjes, een brandschoon kippenhok en schone auto’s. Als je bedenkt dat hij daarnaast evengoed twee baantjes heeft, is dat best reden voor mij om af en toe te knappen van trots 🙂

Varkensmedaillons met Spek

En toen hij aangaf dat hij wel zin had om uitgebreid te dineren, kon ik dat natuurlijk niet weigeren. Ik had nog een varkenshaas in de vriezer liggen en gebruikte die om varkensmedaillons met spek van te maken. Lekker met gestoomde broccoli, nieuwe aardappeltjes en een frisse salade.

Duurzaam Varkensvlees

Supermarkt varkensvlees heeft van zichzelf niet heel veel smaak en de voedingswaarde is… twijfelachtig. Toch kan varkensvlees én heel lekker én best gezond zijn als je kiest voor goed varkensvlees dat duurzaam en met oog voor dierwelzijn gefokt is. Een goed voorbeeld hiervan is het Livar varken dat op traditionele en duurzame wijze in Zuid-Limburg gefokt wordt. Of het Hollands I.K.B. varken. Beide zijn goede voorbeelden van goed vlees dat weliswaar geen biologisch keurmerk heeft, maar evengoed van hoge kwaliteit is.

Nu weet ik dat sommige van mijn lezers niet heel warm worden van varkensvlees. Maar als je wel af en toe een lekker stukje vlees wilt eten, bekijk dan dit recept voor bavette rollade eens. Het spek kun je weglaten, dat maakt voor het eindresultaat weinig uit.

Varkensmedaillons met Spek en Venkel 1

Varkensvlees met Venkel

Een klassieke combinatie is varkensvlees met venkel. En omdat venkel momenteel volop in seizoen is, moet je daar natuurlijk van profiteren! Venkel is erg lekker als je het roerbakt met ui, maar rauw als een salade is het ook heel smakelijk. Omdat ik venkelzaadjes in het vlees gebruik, wil ik die smaak terug laten komen in de bijgerechten en een heerlijke fris-bittere salade er bij maken. De combinatie van rauwe venkel met rucola en een sinaasappeldressing is bijzonder smakelijk. De dressing maak je eenvoudig van sinaasappelsap van 1 sinaasappel, 1 tl mosterd en wat zout en olijfolie naar smaak.

Varkensmedaillons met Spek en Venkel

Een heerlijk stukje varkensvlees omgetoverd tot een waar feestje op een stokje!
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 1 varkenshaas van 450 gram
  • 150 gram spek
  • zout en peper
  • 1 tl venkelzaadjes
  • olijfolie
  • 125 ml witte wijn optioneel

Instructies
 

  • Kook als eerste de aardappels en zet dit apart.
  • Leg het spek naast elkaar op een stukje plasticfolie of bakpapier en leg daar de varkenshaas op.
  • Wrijf het vlees in met zout, peper en de venkelzaadjes en rol het daarna samen met het spek op. Gebruik de folie of papier om het even stevig aan te drukken.
  • Steek op acht punten een saté prikker in het vlees en snijd het vlees in acht gelijke stukken.
  • Als je grote prikkers hebt, kun je vervolgens twee medaillons op één prikker doen, maar dat hoeft niet.
  • Bestrijk het vlees met wat olijfolie en extra peper en verse venkeltoppen en bak het op hoog vuur in circa 4 – 8 minuten rondom gaar.
  • Optioneel: Voeg tijdens het bakken een glas witte wijn toe en leg de deksel even op de pan om het vlees te smoren.
  • Stoom of kook ondertussen de broccoli. Laat wat gesmolten boter en citroensap over de aardappels lopen. Serveer het samen met de medaillons op een mooi bord. Wat verse venkel er over maakt het helemaal af!

Notities

Koop Hollandse varkenshaas hier.

Ook leuk om te lezen!

  • Vlees in de Oven Bereiden – Zo doe je datVlees in de Oven Bereiden – Zo doe je dat
  • Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan Zomers!Zuurkool met Appeltjes en Braadworst, maar dan Zomers!
  • Varkensfiletlapjes met Rode Kool Stamppot en Gebakken AppeltjesVarkensfiletlapjes met Rode Kool Stamppot en Gebakken Appeltjes
  • Karbonades met Appeltjes en RozemarijnKarbonades met Appeltjes en Rozemarijn
  • Varkensvlees: Voedingswaarde & GezondheidVarkensvlees: Voedingswaarde & Gezondheid
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: varkensvlees

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in