Degenen die mij op Facebook volgen zagen gisteren een flinke stapel rabarber stengels liggen. We hebben één rabarber plant in onze achtertuin en deze doet het bijzonder goed. Zozeer dat ik ‘m volgend jaar moet gaan splitsen! Meestal oogsten we eind juni, dit jaar waren we wat later.
Maar dan rijst de vraag: Wat te doen met al die rabarber? Om te beginnen vries je eerst een deel in. Heel simpel door de rabarber te wassen en te drogen en dan in stukken in diepvrieszakken te doen. Goed labelen en klaar. Het blijft zo een jaar goed in de vriezer ben ik inmiddels achter.
Vervolgens kook je er natuurlijk heerlijke moes van! Een lekker en simpel recept volgt binnenkort!
Smaakcombinatie
Maar wat ook erg lekker is, is de combinatie van rabarber met amandel. Deze plaatcake combineert die smaken erg goed. Er zit bijvoorbeeld een heerlijke frangipane in. Dit is een luchtige, zoete amandelpasta die alles wat je meebakt omarmt en daar deels de smaak van overneemt. Frangipane is een soort van spijs, alleen losser en er zit boter (of kokosolie) in. Vaak wordt spijs als basis gebruikt voor frangipane, maar in dit recept maak ik het zelf. Heel moeilijk is het niet en je kunt beter beheersen hoeveel zoet er in gaat.
Vorige maand was ik vanwege de Quooker challenge in de keuken van Robèrt van Beukhoven en hij merkte ook op dat als het om suiker toevoegen gaat, men vaak prima met de helft sowieso minder toe kan. Het brengt de smaak van de andere gebruikte ingrediënten veel meer naar boven. Onbewust heb ik dit altijd al toegepast, dus het was leuk om een soort bevestiging van dat vermoeden te krijgen van iemand die er zijn vak van gemaakt heeft!
Terug naar het recept. Er zitten wel wat handelingen in dit recept. Het is niet het gebruikelijke ‘mik in een kom, mengen en bakken’ recept zoals je er hier veel van zult zien! Neem er even de tijd voor, voorbereiding is toch wel een half uur. Maar dan heb je een heerlijke plaatcake die zowel als dessert als lekkertje bij de koffie goed past!
Rabarber en Frangipane Plaatcake
Rabarber en Frangipane Plaatcake
Ingrediënten
- Voor de bodem:
- 100 gram amandelmeel
- 2 el arrowroot poeder of een soortgelijk bindmiddel
- 2 el honing of kokosbloesemsuiker
- 1/8 tl zeezout
- 2 el zachte boter
- Voor de frangipane:
- 110 gram amandelmeel
- 1 el arrowroot poeder
- 1/4 tl zeezout
- 75 gram honing of kokosbloesemsuiker
- 70 gram harde boter
- 1 ei
- 1/2 tl goeie kwaliteit amandel extract
- Voor de topping:
- 2 stengels rabarber
- 1 el citroensap
- Amandelrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Neem een vierkant bakblik van ongeveer 20 x 20 cm en leg hier alvast een velletje bakpapier in.
- Zet even aan de kant en begin nu met de bodem.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en meng dit tot er een grof kruimeldeeg ontstaat.
- Druk het deeg in de bakvorm en verdeel met vochtige handen zodat ook de hoekjes gevuld zijn.
- Maar nu de frangipane.
- Doe de droge ingrediënten voor de frangipane in een keukenmachine met messen en maal tot het heel fijne 'stof' is geworden.
- Voeg nu de boter en het ei toe en maal tot je een smeuïge pasta hebt.
- Verdeel deze pasta over de bodem.
- Snijd vervolgens de rabarber in stukken van ongeveer 2 - 3 cm en hussel die even om in het citroensap.
- Verdeel de rabarber over de frangipane en bestrooi met amandelschaafsel.
- Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar of tot de bovenkant terugveert als je er op drukt.
- Laat volledig afkoelen en snijd dan pas in stukken.
Notities
[…] jullie het recept voor de Rabarber Frangipane plaatcake gezien, vorige week? Ook al gemaakt? Lekker, hè? We hadden een flinke hoeveelheid rabarber dit […]