• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zomers Recept: Aardbei-Rabarbercake Glutenvrij

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken
aardbei-rabarbercake

Het is weer rabarbertijd! Als je een plant in je tuin hebt staan, zul je zien dat hij weer flink groot wordt. Rabarber is een groente en erg gezond. Toch eten we het vaak zoet, omdat het vrij zuur is als je er niks mee doet. Mengen met een zoetmiddel maskeert die smaak en zorgt ervoor dat het smakelijker is.

Rabarber = Nu in Seizoen!

In ons oude huis hadden we ook een grote rabarberplant, vlak naast de composthoop. Daar houden ze kennelijk van. Hij groeide als kool, dus dat zal wel kloppen. Ieder jaar oogstte ik voordat het juni werd. Mijn moeder vertelde me dat rabarber na juni verandert van samenstelling en meer oxaalzuur ontwikkelt (iemand hier die hier meer over kan zeggen??). Dat prompte mij in ieder geval om flink te oogsten en een groot deel in te vriezen voor later gebruik. Gewoon wassen, beetje schillen en in stukken snijden.

Aardbei-Rabarbercake

Wanneer Simon ziet dat ik rabarber in huis heb, begint hij direct over een aardbei-rabarbercake. Dit eenvoudige recept is per ongeluk ontstaan (zoals wel meer recepten die jullie hier vinden) nadat ik een mooi beslag gemaakt had, maar erachter kwam dat het fruit dat ik in gedachten had, op was.

Het voordeel van bakken met amandelmeel – los van dat het glutenvrij is – is dat het de smaken waar je het mee mengt erg goed opneemt en daardoor de volgende dag nóg lekkerder is. Ook zijn baksels met amandelmeel smeuïg en kun je ze mooi invriezen of tot een week in de koelkast bewaren. Ik weet dat kokosmeel de lieveling van bewust-glutenvrij-etend Nederland is, maar ik kan niet wennen aan de smaak en textuur. Kokosmeel vind ik perfect als bindmiddel of om een smoothie dikker te maken, maar cake of koek ervan… dan kies ik liever voor amandelmeel.

 

Aardbei-Rabarbercake

Aardbei-Rabarbercake Glutenvrij

Een vroeg zomerse combinatie van fruit en groente dat nu in seizoen is - deze aardbei-rabarbercake is erg smakelijk en ook nog eens glutenvrij!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Rabarber & Aardbeien

  • 100 gram verse aardbeien
  • 200 gram rabarber
  • 1,5 el suiker naar keuze bijv. kokosbloesemsuiker
  • 1 el maizena

Voor het deeg:

  • 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl bicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 150 gram suiker naar keuze bijv. kokosbloesemsuiker
  • 125 gram boter of kokosolie gesmolten
  • 2 eieren
  • 125 ml karnemelk of plantaardige melk met 1 el citroensap
  • ½ tl vanillepoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en en vet een rond cakeblik van 24 cm in. Leg een rond stukje bakpapier op de bodem en zet apart.
  • Snijd de rabarber in kleine stukjes en meng die met 1,5 el suiker in een kom. Snijd de aardbeien klein en meng die in een andere kom met de maizena en zet beiden apart.
  • Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten voor het deeg. Kluts in een mengbeker de eieren met de karnemelk (of plantaardige melk met citroensap) en gesmolten boter of kokosolie.
  • Schenk dit bij het meel en roer goed door elkaar tot er een redelijk stevig beslag ontstaat.
  • Stort het beslag in de taartvorm en tik hem een aantal keer op het aanrecht om de bubbels er uit te krijgen.
  • Verdeel de aardbeien en rabarber hier over en druk iets toe.
  • Bak de cake 30 minuten en check of hij niet te snel bruin wordt. Zo ja, doe er dan een stukje aluminiumfolie overheen en bak nog 20 minuten. Check of een tandenstoker er schoon uit komt. Zo niet, bak dan nog 10 minuten.
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  • Lekker met volle yoghurt of een bolletje (zelfgemaakt) roomijs!

Notities

Hier koop je de volgende ingrediënten:
Vanillestokjes om vanillepoeder van te maken. 
Fijn zeezout dat goed oplost in je baksels.
Natrium bicarbonaat, om je baksels nog meer 'lucht' te geven.
Rietsuiker, iets minder geraffineerd dan witte suiker. Spaarzaam gebruiken!
 

Ook leuk om te lezen!

  • Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)
  • Glutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip ReceptGlutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip Recept
  • Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –
  • Gastrecept: Koolhydraatarme PizzaGastrecept: Koolhydraatarme Pizza
  • Meerzadenbrood – Glutenvrij, LactosevrijMeerzadenbrood – Glutenvrij, Lactosevrij
Bijgewerkt op 9/05/22

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: aardbei, amandelmeel, rabarber

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in