Nog eentje, een recept met rabarber, om het af te leren… Ik ben er zo gek op en ik hoop jij ook!
Ik kom ook zo vreselijk veel heerlijke recepten tegen, die ik dan allemaal wel zou willen maken of waarmee ik een beetje wil gaan experimenteren. Gelukkig heb ik een voorraadje rabarber ingevroren, want de langste dag is al geweest en dan schijn je beter de rabarber niet meer te kunnen plukken in verband met het hogere gehalte aan oxaalzuur.
Nu zal een week meer of minder niet veel uitmaken en bovendien was met het koude voorjaar alles laat, dus jij kunt vast ook nog met een gerust hart van deze overheerlijke rabarbertaart genieten, ook al is het al voorbij de 21e juni!
Eén van de recepten die ik al een tijdje geleden had opgeslagen was deze heerlijke ‘cheese’ cake van Dayenne’s Foodblog. Oei, wat leek me die lekker! Zoals meestal, kan ik me alleen niet aan een recept houden en dus heb ik er het een en ander aan veranderd en het resultaat mocht er zijn. Ik maakte ‘m gister en vandaag was hij al op, oké, ik heb een beetje uitgedeeld, dan gaat het natuurlijk wat harder, maar ook die mensen vonden de taart echt super lekker.
Het is, wat Dayenne op haar blog ook schrijft, met recht een voedende taart die wel degelijk ook goed vult, want machtig is hij wel met al die noten en kokosmelk. En omdat ik gelatine gebruikte in plaats van agar agar (ik laat geen kans voorbij om ergens gelatine in te verstoppen), is hij misschien nog wel meer verzadigend geworden!
Omdat ik Macadamia Noten in huis had en ik daar al een tijdje eens iets van wilde maken, heb ik die gebruikt in plaats van de cashewnoten voor de zogenaamde cheese laag. Normaal worden daar meestal inderdaad cashewnoten voor gebruikt, maar ik houd wel van een beetje experimenteren in de keuken. Ze leken me in ieder geval zacht genoeg van smaak daarvoor en dat pakte ook inderdaad heel goed uit.
Op de site van Gezondenotenkopen.nl staat dat de macadamia noot een hele vette noot is en heel gezond schijnt te zijn door de juiste verhoudingen van verschillende omega vetzuren.
Omdat hij in een bolster zit met een harde schil en ook nog eens een vlies om zich heen heeft, is het wel een bewerkelijke noot om te produceren en daarom wat duurder dan andere noten. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de aanwezige voedingsstoffen, want behalve vetzuren in de juiste verhoudingen, bevat hij ook nog eens mineralen als kalium, magnesium, mangaan, fosfor, calcium en zink en versterken de aanwezige fytonutriënten de werking van antioxidanten.
Rabarber 'Cheese' Cake met Macadamia Noten - Zonder Zuivel of Granen
Ingrediënten
voor de Bodem
- 150 gr. amandelmeel
- 10 Medjool dadels
- 100 gr. geraspte kokos
- 2 el. kokosolie
- rasp van een halve citroenschil
- evt. paar el. kokosmelk
Voor de 'cheese'
- 300 gr. macadamia noten ongebrand en ongezouten en enkele uren geweekt in water met wat zout!
- 150 ml. kokosmelk
- 4 à 5 el. gesmolten kokosolie
- 1 à 2 el. honing
- 2 tl. vanille extract
- snuf Keltisch zeezout
Voor de Rabarber topping
- +/- 450 gr. rabarber
- 80 gr. honing meer of minder naar smaak
- 1/4 tl. kaneel
- 1/4 tl. kardemom
- 1 el vanille extract
- snuf Keltisch zeezout
- 1 el. citroensap
- 4 el. sinaasappelsap
- 2 el. gelatine poeder
Instructies
De Bodem
- Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier.
- Doe het amandelmeel samen met de ontpitte dadels, de kokosrasp, de rasp van de citroenschil en het zout in een keukenmachine en maal alles goed door elkaar terwijl je de kokosolie er langzaam bijgiet.
- Het moet een mooie, beetje plakkerige deeg bal worden, als het nog wat droog is, kun je er eventueel wat een klein beetje kokosmelk bijgieten.
- Druk het deeg in de vorm met vochtige handen en verdeel gelijkmatig over de hele bodem.
De 'Cheese' laag
- Doe de geweekte macadamia noten in de keukenmachine samen met de andere ingrediënten voor de 'cheese' laag in de keukenmachine en mix dit tot een gladde massa.
- Schep de massa op de bodem en verdeel weer gelijkmatig.
De Topping
- Was de rabarber schoon en snijd 'm in stukken en doe deze met aanhangend water, de kruiden, het vanille extract en een snuf zout in een pan met dikke bodem.
- Kook de rabarber gaar in ongeveer 20 minuten, terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen.
- Mix met een staafmixer de rabarber tot een gladde massa.
- Als de rabarber bijna gaar is, laat je de gelatine alvast wellen in het sinaasappelsap met citroensap.
- Roer de gewelde gelatine met het citroen- en sinaasappelsap bij de hete rabarber en roer tot de gelatine helemaal is opgelost.
- Laat het mengsel afkoelen tot zo'n 40 graden en roer er de honing naar smaak door.
- Giet het rabarbermengsel op de taart, laat verder afkoelen tot kamertemperatuur en laat vervolgens enkele uren opstijven in de koelkast of korter in de vriezer.
- Volgens Dayenne is de perfecte temperatuur om hem te serveren tussen die van de vriezer en de koelkast in. Ik kon het niet uitproberen, want mijn vriezers puilen te erg uit, daar paste geen taart meer in....
Danielle zegt
ben geen fan van kokos (understatement, yukh), wat zou ik ipv kokosolie, kokosmelk en kokosrasp kunnen gebruiken? kokosolie-> roomboter?
Laurentina zegt
ik zocht eigenlijk in de receptenindex naar het woord Rabarber, ik kwam bij deze heerlijke Cheece cake terecht ,na even de ingrediënten gecheckt, te hebben ,vraag ik me toch af waar de cheece nu is?? ik begrijp dat je de geweekte macadamia s ermee bedoelt 😛 maar ik ga hem toch echt een keer maken hoor
Iris Maier zegt
Ha ha, ja cheese tussen aanhalingstekens dus 🙂 Laat je weten wat je ervan vond, als je hem hebt gemaakt?