• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Ontbijt-Koek

geschreven door Heleen Quantrill 8 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

ontbijt-koekDeze week ben ik bezig met de Eet je Kast leeg Uitdaging (je kunt nog meedoen, hoor!) en onderdeel daarvan is dat ik een aantal zakjes die open waren en potten die bijna leeg waren, op wilde maken. Ik vond onder andere rozijnen, zonnebloempitten en een restje speltmeel. Dat moest allemaal op! Maar ik wilde er geen mierzoete affaire van maken. Zodoende ontstond dit ontbijt-koek.

Voor wie vandaag voor het eerst (na lange tijd?) weer eens komt neuzen op de blog: De Eet je Kast leeg Uitdaging gaat erom kritisch te kijken naar de voorraad die je hebt in je vriezer, voorraadkast en eventueel koelkast. Ongemerkt kunnen er dingen blijven liggen die eigenlijk op moeten of al over de datum zijn. Door hier grondig doorheen te gaan en de komende maand zoveel mogelijk in de voorraad te duiken en zo min mogelijk boodschappen te doen, creëer je niet alleen ruimte, maar ook inzicht in hoe lang je met je voorraad kunt doen en wat je nu werkelijk gebruikt. En je kunt nog meedoen! De Uitdading loopt de hele maand tot en met 1 februari.

Ontbijt-Koek

Ochtenden bij ons zijn altijd veel te kort en beginnen veel te vroeg. De kinderen slapen uit zichzelf tot half negen ’s ochtends door, dus om ze elke schooldag om half acht wakker te moeten maken en op gang te krijgen is een heel gedoe. Door makkelijke ontbijtjes klaar te hebben, kunnen we snel aan tafel om even bij te komen van het wakker worden.

Deze ontbijt-koek vult flink vanwege de hoeveelheid gedroogd fruit en noten dat er in zit. Vanwege de spelt is het erg smakelijk. Maar let wel op dat je het in de koelkast bewaard, spelt baksels drogen snel uit! Maar als het droog is, betekent het niet dat het al op z’n retour is. Deze koek bewaar ik ongeveer vier dagen in de koelkast en vanaf dag twee of drie smeer ik er wat boter of wat kokosolie op om het weer smeuïg te maken.

Je kunt het ook invriezen. Pak goed luchtdicht in. Het blijft zo’n vier maanden goed in de vriezer.

Ontbijt-Koek

Ontbijt-Koek

Heleen Quantrill
Deze ontbijt-koek is een kruising tussen mueslibrood en havermoutkoekjes. Een goed begin van de dag!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Ontbijt
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram havermout
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • 50 gram rozijnen
  • 10 dadels ontpit
  • 100 gram gehakte walnoten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram chocolade chips of gehakte pure chocola min. 70% cacao
  • 50 gram gedroogde cranberries

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ruime kom en doe hier het meel, de havermout, bicarbonaat, zout en kaneel in en roer even om.
  • In de kom van een keukenmachine met een stevige klopper klop je boter even op zodat deze luchtig wordt.
  • Voeg vervolgens de eieren en vanille toe en kluts even door elkaar.
  • Voeg terwijl de machine rustig draait het meelmengsel toe totdat al het meel is opgenomen.
  • Roer daarna het gedroogde fruit, noten en pitten erdoor met een spatel.
  • Neem een vierkant bakblik en doe hier een velletje bakpapier in.
  • Verdeel het beslag hierin en zet in de oven.
  • Bak de ontbijt koek in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen.

Notities

Je kunt het gedroogde fruit, noten en pitten aanpassen aan eigen smaak en wat je in je kast vindt. Denk bijvoorbeeld aan kokosnoot, hazelnoten, pompoenpitten of gedroogde moerbeien.
Als na 30 minuten de koek nog niet helemaal gaar is, maar al wel bruin, leg dan een velletje aluminiumfolie bovenop de koek en bak nog 10 minuten.

Heb je geen knap bakblik in huis? Geen nood! Verdeel dit beslag in hoopjes op je bakplaat met bakpapier en je hebt heerlijke ontbijt-koekjes!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang een menuplan en een inventaris voor je vriezer en voorraadkast helemaal gratis om zelf aan de slag te gaan je voorraad eens goed onder handen te nemen!

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrij Ontbijtkoek recept + Een leuke Introductie!Glutenvrij Ontbijtkoek recept + Een leuke Introductie!
  • Karamel Appel HavermoutpapKaramel Appel Havermoutpap
  • Havermout SmoothiesHavermout Smoothies
  • Banaan Havermout Blender PannenkoekenBanaan Havermout Blender Pannenkoeken
  • Bramen Limoen SmoothieBramen Limoen Smoothie
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Ontbijt, Recepten Tags: Havermout, ontbijtkoek, spelt

Reacties

  1. Anneke zegt

    om

    Kan je de boter door kokosolie vervangen?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jazeker! Gewoon 1 op 1 vervangen.

      Beantwoorden
  2. rita zegt

    om

    heerlijke koek! Dit recept is een blijvertje.

    groetjes Rita

    Beantwoorden
  3. Elseline zegt

    om

    Elseline,

    Of boekwetmeel?

    Beantwoorden
  4. Elseline zegt

    om

    Kan ik de speltmeel vervangen door amandelmeel?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dat kan! Het wordt dan wel iets minder samenhangend.

      Beantwoorden
  5. Esther zegt

    om

    Ziet er lekker uit. En minus de chocolade heb ik alles in mijn voorraad.

    Beantwoorden
  6. Marga zegt

    om

    Lijkt me een heerlijke koek, zodra ik hem gemaakt heb laat ik weten of ie ons smaakte.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in