• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Hoe maak je Dadelstroop?

geschreven door Heleen Quantrill 39 Reacties

Hoe maak je Dadelstroop?

In de wereld van alternatieve zoetmiddelen wordt dadelstroop over het algemeen weinig ingezet en dat vind ik jammer! Zelf ben ik erg gek op dadels en hun karamelachtige zoete smaak is perfect in koekjes, pudding en cake. Maar wist je dat je zelf ook dadelstroop kan maken? Op die manier hoef je niet meer dure ahornsiroop of honing in te zetten als je een vloeibaar zoetmiddel moet gebruiken. Plus het is een stuk goedkoper, omdat je niet per se de dure Medjool dadels nodig hebt. De kleine, gedroogde dadels (minus de glucose-fructosestroop, let daar wel op!) zijn perfect voor dit recept en heel budget-vriendelijk.

Een ander voordeel van het gebruik van dadels en zelfgemaakte dadelstroop is dat je de hele vrucht gebruikt om een recept te zoeten. Net als het gebruik van bananen en appels of zelfgemaakte appelmoes om een taart of dessert zoet te maken, zijn dadels erg geschikt omdat je niet alleen de zoete smaak hebt, maar ook de vezels, vitaminen en mineralen die er in een vrucht zitten. Hierdoor wordt het beter opgenomen in je lichaam en heb je veel minder tot geen last van bloedsuikerschommelingen.

Dit recept is ook nog eens heel eenvoudig om te maken, het kost nauwelijks tijd en bestaat uit slechts twee ingrediënten: dadels en water. Mijn advies is dus: haal gauw een zooitje gedroogde dadels zonder glucose-fructosestroop of andere toevoegingen, maak dit recept en ontdek zelf hoe lekker en eenvoudig dit is.

Dadelstroop
500 ml

250 gram ontpitte dadels
300 ml heet water

  1. Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten)
  2. Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat.
  3. Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel.

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken:

  • Om appelstukjes in te dippen.
  • Over de havermoutpap
  • In smoothies
  • Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker
  • In thee of koffie
  • Als zoetmiddel tijdens het bakken
  • In de yoghurt
  • In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken

Je kan dadelstroop ook kant en klaar in de natuurvoedingswinkel kopen. Maar afhankelijk van waar je de dadels gekocht hebt, kost deze dadelstroop ongeveer een kwart van de prijs van dadelstroop in de winkel. En omdat je hier maar een kwartiertje mee bezig bent, heb je het waarschijnlijk sneller ‘in huis’ dan wanneer je zou kopen 😉

Wie werkt er nog meer graag met dadelstroop? Maak jij het zelf? Wat doe jij er nog meer mee? Deel het hieronder!

Ook leuk om te lezen!

  • Budget Dag 105: Laatste Loodjes of…?Budget Dag 105: Laatste Loodjes of…?
  • Graanvrije Appeltaart & Een Nieuwe Look!Graanvrije Appeltaart & Een Nieuwe Look!
  • Sinaasappel helemaal gebruiken – Zó benut je de hele Vrucht optimaal!Sinaasappel helemaal gebruiken – Zó benut je de hele Vrucht optimaal!
  • Heerlijk kruidige champignonsoep – GlutenvrijHeerlijk kruidige champignonsoep – Glutenvrij
  • Vrijdag Visdag: 12-uurtje van Koud gerookte Zalm op Glutenvrije Focaccia en AvocadoVrijdag Visdag: 12-uurtje van Koud gerookte Zalm op Glutenvrije Focaccia en Avocado
Bijgewerkt op 15/06/20

Categorie: Budget, Recepten, Sauzen en dips Tags: Hoe maak je Dadelstroop?

Reacties

  1. Annemiek Keeman zegt

    om

    Hi, ik heb geen blender, zou dit ook met de staafmixer gaan ?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Annemiek,

      Nee, met een staafmixer blijft de dadelpuree in het mondstuk van de mixer zitten. Een blender roert de pasta als het ware rond waardoor het sneller en efficienter tot een stroop gemaald kan worden.

      Beantwoorden
  2. Annie zegt

    om

    Nel,

    Is even verhitten wellicht een oplossing?
    Dat zal vermoed ik ook gebeuren met dadelstroop, die in de winkel te koop is.

    Beantwoorden
  3. Yavanna zegt

    om

    Zou je dit ook mee verse dadels kunnen doen.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jazeker!

      Beantwoorden
  4. Nel zegt

    om

    Ik maak regelmatig zelf dadelstroop. Het smaakt goed maar het grote nadeel t.o.v. kant en klare dadelstroop is dat de zelfgemaakte binnen een paar dagen gist en dus niet meer te gebruiken is.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Bewaar je het in de koelkast? Maak anders kleinere hoeveelheden die sneller op gaan.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  5. Arlette zegt

    om

    Dadelstroop kun je ook gebruiken in een recept voor gezonde caloriearme ontbijtkoek! Volgens mij uit de krant gehaald….

    250 gr volkorenmeel
    200 ml magere melk
    1 ei
    100 ml dadelstroop
    2 theelepels 5-spicepoeder
    3 theelepels koek/speculaaskruiden
    1 theelepel zout
    8 gram bakpoeder

    “Natte” ingredienten mixen, vervolgens alle droge ingredienten erbij en in een ingevet cakeblik 45 minuten bakken in de oven op 165 graden.

    Heerlijk, niet erg zoet maar heel smaakvol, alleen nog even puzzelen om de koek wat luchtiger te krijgen want nu is een dun plakje genoeg of zou dat de bedoeling zijn?

    Beantwoorden
    • Marie-José zegt

      om

      Ipv melk , karnemelk met backinsoda…. Word ie luchtiger van

      Beantwoorden
  6. Nicolette zegt

    om

    Vandaag wil ik zelf hazelnoot chocolade maken en ik zocht naar een suikervervanger, gevonden dus dadelsiroop. De mejoul dadels zijn nu verkrijgbaar bij de lidl. Het recept van de chocolade kun je vinden op www. Mesaverdeblog.nl

    Beantwoorden
  7. tante marie zegt

    om

    Kirsten van Dijk,

    invriezen?

    Beantwoorden
    • Annet zegt

      om

      Ik heb het uitgeprobeerd en invriezen gaat prima.

      Beantwoorden
  8. Saskia zegt

    om

    Zou dit ook met abrikozen kunnen?

    Beantwoorden
  9. Johannes G,D, zegt

    om

    Hallo …, Ik wist (tot nu toe) niet eens dat zo iets als Dadelstroop bestond maar je kon er op wachten.
    Nu heb ik het over dadels, maar ik vind vijgen ook wel erg lekker zou daar ook iets mee gedaan kunnen worden? B.V. in recepten of zo? Ik kijk er naar uit.

    Beantwoorden
    • Iris Maier zegt

      om

      Ik ben Heleen niet en ken ook het recept niet voor het zelfmaken van dadelstroop, ik heb er tenminste geen ervaring mee. Als ik het zo lees, lijkt me wel dat zoiets ook met vijgen mogelijk moet zijn. Ik zou zeggen, probeer het uit en laat het ons weten wat je bevindingen zijn! Ik ben wel benieuwd 🙂

      Beantwoorden
  10. lianne zegt

    om

    Ik deed op stage altijd dadelstroop op een broodje met jori pindakaas – super lekker!!!

    Beantwoorden
  11. mirjam zegt

    om

    Bedankt, vind het zo’n zonde om honing in mijn baksels te gebruiken. Andere suikers kan ik niet hebben dus dit is super. Nogmaals bedankt!

    Beantwoorden
  12. henrike zegt

    om

    ik vind het trouwens ook echt veel lekkerder dan de ‘echte’ dadelstroop uit de winkel!
    dank je voor dit recept!

    Beantwoorden
  13. N8w8 zegt

    om

    Waaah je hebt mijn gedachten gelezen haha! Ik stond van de week met n potje in mijn hand en heb m teruggezet met t idee om t recept maar te zoeken en ….. Voila!!! Jij werpt t in mijn schoot eh… Email! Dank je wel!
    Groetjes
    Deirdre

    Beantwoorden
  14. thepaleoqueen zegt

    om

    Dit recept ziet er heerlijk uit, bedankt voor de tip!! Ik gebruik veel dadels in mijn eigen recepten om te zoeten zoals heerlijke kleffe brownies, maar in stroopvorm is het nog makkelijker te verwerken lijkt me!
    Ik denk dat ik het recept ook eens ga proberen met vijgen en mijn eigen vijgenstroop maken..Mmmmm lijkt me ook superlekker.

    Beantwoorden
  15. Kirsten van Dijk zegt

    om

    Ik ga deze nu maken! Ik ben maar alleen, dus ben bang dat ik deze hoeveelheid niet binnen 2 weken op krijg.. Dus eerst maar eens proberen het door de helft te doen (-; Lege potjes genoeg!

    Beantwoorden
  16. healthyflavours zegt

    om

    Hey! dit ken ik nog niet en wat ziet het er lekker uit! Snel eens proberen. Bedankt voor het posten van het recept!

    Beantwoorden
  17. Bianca zegt

    om

    Vraagje blender de schil van de dadel ook mee?

    Beantwoorden
  18. Caroline zegt

    om

    Hallo Heleen,

    Goed dat je me er even aan herinnert dat je dadelstroop ter vervanging van vloeibare zoetigheid kunt gebruiken. De laatste tijd loste ik het op door stevia te gebruiken en aan te vullen met water. Hoewel ik bij een aantal rawfood recepten dadelstroop gebruik (zelfgemaakte, staat ook in het recept), was ik er niet op gekomen dat dit ook bij andere recepten toe te passen is. En dat terwijl ik gek ben op het gebruik van dadels als zoetmiddel! Mijn bloedsuikerspiegel is erg gevoelig en met dadels gaat het prima. Soms gebruik ik minder dadels dan er in een recept genoemd worden.

    Mieke, het water heb je er bij nodig om stroop te krijgen, dus mee blenderen. Levert ook nog extra smaak en voedingswaarde op

    Beantwoorden
  19. Mieke. zegt

    om

    Moet je het water afgieten of mee blenderen?

    Beantwoorden
  20. Ilse zegt

    om

    Zou dit ook werken met pruimen? Of zijn pruimen helemaal niet oke?
    Groetjes Ilse

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Bedankt voor het recept, ik heb het gemaakt met twee derde dadels en een derde gedroogde pruimen (omdat ik niet genoeg dadels in huis had). Ik had ze een hele nacht laten weken en het is een perfecte spread geworden. Nog veel mooier dan ik verwacht had. Heel lekker op notenrozijnenbrood 🙂
      Groetjes, Yvonne

      Beantwoorden
  21. Anonymous zegt

    om

    Wat een makkelijk recept Heleen! Bedankt voor het delen. Waar koop jij je dadels trouwens het liefst? Ik zag ze nl. bij de aldi ook liggen, maar heb ze nog niet meegenomen omdat ik de kwaliteit niet weet. Groetjes, Marjan

    Beantwoorden
    • henrike zegt

      om

      daar zit suiker in geloof ik moet je maar eens lezen, of er zit zwaveldioxide (ofzo) in

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Bedankt voor je reactie Henrike! Ik zoek even verder. groetjes, Marjan

      Beantwoorden
  22. gerhildemaakt zegt

    om

    Ik heb mij eens een pot aangeschaft (wist niet dat je het zo gemakkelijk zelf kon maker, dank voor de tip) om te gebruiken bij het bakken, maar vond niet echt recepten. Heb jij recepten of tips over hoe je de dadelstroop best gebruikt bij bakken?

    Beantwoorden
  23. Femke zegt

    om

    Ben het gelijk aan het maken, dol op dadels en gebruik het vaak in koek en gebak.. super bedankt voor dit recept!!

    Beantwoorden
  24. Anonymous zegt

    om

    Super zeg, dit recept. Ik had pas een paar potjes bij een natuurwinkel gekocht.
    Maar het is snel op en behoorlijk prijzig. Ik vind het net zo fijn werken als honing.
    De kaneelbroodjes van deze site maak ik ook met de dadelstroop, en ook kruidcake.
    Groeten, Janneke

    Beantwoorden
  25. Anonymous zegt

    om

    Hoe lang kun je dit dan bewaren, deze stroop?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik heb nu een pot in de koelkast staan en ik denk dat dit wel een paar weken goed blijft. Dadels blijven over het algemeen langer goed, dus ik vermoed dat dit in ieder geval twee weken lang te gebruiken is. Ik denk niet dat het in te vriezen is. Ben bang dat het dan erg waterig wordt bij ontdooien.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
      • Lineke zegt

        om

        Wel de dadels zelf zijn in te vriezen, dus hoef je niet perse een hele grote hoeveelheid te maken

        Beantwoorden
  26. Yvonne zegt

    om

    Goede vraag. Het lijkt me erg lekker en idd een goed suiker alternatief. Ik vind dadels zo al heerlijk om te eten. Heb er nooit bij stil gestaan dat het zo makkelijk tot een stroop te maken is. Bedankt!

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Simpele Chia Zaad Pudding - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] pan. Hak ze grof en strooi dit over de puddinkjes voordat je ze serveert. Banaan en Caramel: Als je dadelstroop in de koelkast hebt staan, roer je een eetlepel per portie samen met een paar plakjes banaan door […]

    Beantwoorden
  2. Worteltjestaart - Glutenvrij & Lactose vrij mogelijkheden schreef:
    om

    […] 60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie 2 rijpe bananen, geprakt 60 ml appeldiksap of 50 ml dadelstroop 5 grote eieren 300 gram wortels, geraspt 100 gram rozijnen 100 gram walnoten, […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in