• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Sticky Toffee Pudding gluten- en suikervrij

geschreven door Heleen Quantrill 10 Reacties

Volgende week dinsdag gaan wij weer voor een aantal dagen naar mijn schoonfamilie in Engeland. Hoewel het per keer toch maar een paar dagen is dat we er zijn, probeer ik toch altijd bepaalde dingen te doen en te eten als we daar zijn. Met stip op nummer 1 staat Full English breakfast bij Morrisons. Op nummer 2 staat ‘Pub Grub’ met een echte pudding na. Favoriet op dat gebied is de Sticky Toffee pudding. Standaard tjokvol suiker en geraffineerde meel uiteraard, maar onweerstaanbaar lekker! Kleverig, zoet en vet. Tsja… probeer daar maar eens weerstand aan te bieden!

Nee, mij lukt dat ook niet!

Maar ik probeer het wel! Echt heus waar!

Tot ik vandaag, met regenachtig weer, verder niks te doen, weer eens op Joyofbaking zat te kijken. En daar kwam ik het recept voor Sticky Toffee pudding tegen. En toen wist ik het: Ik kan dit prima namaken zonder per se gebruik te hoeven maken van geraffineerde ingrediënten! En door het gebruik van dadels wordt de pudding kleverig, maar zijn grote hoeveelheden zoet absoluut niet nodig! Spot on!

Dit heb ik gebruikt:
200 gram amandelmeel
50 gram rijstmeel
1/4 tl zeezout
200 gram dadels
50 ml kokend water
100 ml honing of ahorn
1 el vanille extract
75 gram zachte boter
2 eieren

  1. In een ruime kom mengde ik de amandelmeel, rijstemeel en het zout door elkaar.
  2. De dadels ontpitte ik en sneed ik in kleine stukjes. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken.
  3. Hier goot ik het kokende water op om de schilletjes zacht te maken.
  4. In een andere kom roerde ik de zachte boter met de honing tot een romig geheel.
  5. Daarna roerde ik de vanille er nog door en als laatste de eieren.
  6. Lekker even klutsen tot er een zachtgele massa ontstaat.
  7. Dit roerde ik door het meel en voegde vervolgens de dadels toe.
  8. Ik pakte een springvorm van 28cm doorsnee en goot het beslag hier in.
  9. Bakken in de oven op 175 graden voor ongeveer 40 minuten of tot een mes er schoon uitkomt.

Erg lekker met wat pecannoten of walnoten, een extra scheut agave of honing en eventueel een drupje whisky voor een volwassen toetje. Je kunt ook slagroom opkoken met wat agave en vanille om een soort toffee saus te maken. Dit had ik niet voorhanden. Volg het recept hiervoor op Joyofbaking en vervang het suiker door 50% minder agave. Vraag een wiskundige om je dit uit te leggen, mocht je nu worstelen.

Onze dochter vond het ook zeer smakelijk!

Dat doet een moederhart goed!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Makreelsalade met Appel, Rucola en EiMakreelsalade met Appel, Rucola en Ei
  • Romige BroccolisoepRomige Broccolisoep
  • Walnoten Pesto + AanbiedingWalnoten Pesto + Aanbieding
  • Stoofperen uit de Slowcooker – zonder suikerStoofperen uit de Slowcooker – zonder suiker
  • Avocado ‘Cheesecake’ – Raw, Vegan en Paleo!Avocado ‘Cheesecake’ – Raw, Vegan en Paleo!
Bijgewerkt op 17/12/21

Categorie: Koek en gebak, Recepten

Reacties

  1. Eveline zegt

    om

    Wow dit klinkt echt super lekker! Geloof dat ik alles wel in huis heb hiervoor dus we duiken vanmiddag lekker de keuken in!!

    Sluit me helemaal bij een van bovenstaande reacties aan: je recepten zijn altijd gemakkelijk na te maken, niet te veel verschillende ingrediënten en weinig poespas, maar wel ontzettend lekker resultaat!

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Geen dadels, maar wel dadelstroop… Zou dat ook lukken? Misschien iets meer meel gebruiken?

    Nicole

    Beantwoorden
  3. Saïda zegt

    om

    Hoi heleen. Ik heb geen rijstmeel. Schudt jij zo even een recept met dadels en amandeel uit je mouw voor dit druilige weer?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Zie je reactie nu pas… Nou, wat denk je van rijstemeel weglaten en vervangen voor boekweitmeel? Heb je dat wel toevallig in huis? Je hebt zo’n soort meel nodig om de dadelstukjes ‘afloat’ te houden. Vandaar.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  4. Kim zegt

    om

    Dadels, amandelmeel en rijstmeel in huis gehaald; straks proberen om deze heerlijk uitziende en klinkende puddin/cake te maken. Ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Kim zegt

      om

      Nou, ik heb ‘m gemaakt hoor… hij is HEERLIJK!

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Yeah! Hij is inderdaad schofterig lekker, ik heb ook dadels weer in huis…. ik zal er ook aan moeten geloven 😉

      Beantwoorden
  5. Heleen zegt

    om

    Hey Julia,

    Dankjewel voor je lieve reactie en compliment! Ik kon het ook niet weerstaan om deze foto’s te delen!

    Groetjes
    Heleen

    Beantwoorden
  6. NatuurlijkGezond zegt

    om

    Niet alleen een moederhart, ook een blogbezoekstershart!
    Wat een schatje!
    En die pudding / taart (?) moet wel heel lekker zijn. En klinkt inderdaad niet moeilijk.
    Daarom vind ik jouw recpeten trouwens ook zo leuk: geweldige smaak, geweldige namen en toch makkelijk te maken!
    Groetjes,
    Julia

    Beantwoorden
  7. Thessa zegt

    om

    Oh Yum! Klinkt lekker!
    Ik ga het eens proberen volgende week 😀 En wat een schattige dochter heb je daar!
    Veel plezier in Engeland! (Ik ben echt een anglofiel)

    Groetjes Thessa

    PS had Jamie binnen gekregen hoor, thanx!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in