• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Simpele Chia Zaad Pudding

geschreven door Heleen Quantrill 16 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Chia zaad pudding2Ik ben gek op Chia zaad en gebruik het regelmatig. Chia zaad is erg gezond want gram voor gram bevat het meer calcium dan melk en meer antioxidanten dan bosbessen. De claim dat chia zaad meer omega-3 bevat dan zalm, daar kan ik echter niks mee, want het is een ander type omega-3 en het is voor mensen erg moeilijk om dit om te zetten in een bruikbare vorm. Maar dit terzijde. Chia zaad is verre van ongezond en het is een erg leuk product om in de keuken te hebben.

Chia Zaad Pudding

De textuur is wat apart want chia zaad wordt gel-achtig als het in vocht staat. Het bindt dus wat. Deze eigenschap is erg handig om leuke puddinkjes van te maken die je als gezond ontbijt of toetje kunt serveren. Als je een Magic Bullet of blender hebt, maak je deze puddinkjes in minder dan tien minuten en heb je een lekkere voorraad in je koelkast staan!

Verdeel de pudding over kleine, afsluitbare potjes en je kunt ze zelfs meegeven naar school of naar werk. Ik verzamel altijd mooie, goed schoon te maken glazen potten zoals bijvoorbeeld de jampotten van Bonne Maman of de potten van Monki. Deze zijn mooi wijd en hebben geen randjes waar je met je lepel niet bij kan. De labels weken er ook mooi af.

Zelf vind ik het erg lekker om chia zaad pudding te serveren met vers fruit en gehakte noten. Meestal maak ik chia pudding van yoghurt en dit vind ik al zoet genoeg. De toevoeging van fruit maakt het een gezond en suikervrij ontbijt, toetje of zelfs tussendoortje!

Variaties

Het mooie van dit recept is dat er oneindig veel variaties mogelijk zijn. In mijn artikel van afgelopen maandag vroeg ik jullie al of en waarom je een recept zou aanpassen. Ik besef dat er zoveel mensen en dus zoveel smaken en voorkeuren zijn. Ik hou dan ook van recepten die variabel en aan te passen zijn.  Hieronder geef ik mijn basis vanille-yoghurt chia pudding, maar er zijn veel meer variaties mogelijk. En als je het toch te flauw vindt, staat het je vrij om de smaakmakers naar eigen inzicht te verhogen.

Chia zaad pudding1Wat denk je hier van:
Mango en Kokos: Voeg het vruchtvlees van 1 mango toe en gebruik kokosmelk in plaats van amandelmelk in het basisrecept
Chocola: Voeg 3 el cacao en een eetlepel zoet naar keuze, of een paar druppels stevia toe aan het basisrecept.
PB&J: Kennen jullie de Amerikaanse klassieker Peanut Butter & Jelly al? Vast wel! Onze kinderen zijn er gek op en ik gebruik notenpasta in plaats van pindakaas. Werkt en smaakt evengoed! Voeg drie eetlepels notenpasta (of pindakaas) en twee eetlepels jam naar keuze toe aan het basisrecept.
Rood fruit: Een handvol (bevroren) rood fruit mee pureren of heel gelaten in het basisrecept is ook erg lekker.
Noot en Ahorn: Nog een klassieker qua smaak. Voeg 2 el ahornsiroop toe aan het basisrecept en rooster vlak voor het serveren 100 gram noten in een droge pan. Hak ze grof en strooi dit over de puddinkjes voordat je ze serveert.
Banaan en Caramel: Als je dadelstroop in de koelkast hebt staan, roer je een eetlepel per portie samen met een paar plakjes banaan door het basisrecept, vlak voordat je het serveert.

Koop dat mooie blauwe onderbord hier!

Gemalen vs. Heel

Je kunt chia zaad pudding op twee manieren maken: Door de zaadjes heel te laten of door ze te blenderen. Als je ze heel laat, krijgt de pudding een lekkere crunch, maar voor sommigen is dit niet aangenaam. Je kunt er dan voor kiezen om een blender of magic bullet te gebruiken.De pudding wordt dan wel grijzer. Helemaal als je ook iets roods als rood fruit of rode diksap gebruikt. Om het er toch smakelijk uit te laten zien, kun je wat cacao toevoegen om de kleur te maskeren.

chia zaad pudding

Simpele Chia Zaad Pudding

Heleen Quantrill
Een heerlijk recept om Chia Zaad Pudding te maken. Een gezond dessert of ontbijt rijk aan calcium en antioxidanten dat je binnen vijf minuten klaar hebt. Dit is het basisrecept, variaties vind je hierboven.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 5 min
Totale tijd 5 min
Gang Dessert, Ontbijt
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 ml yoghurt
  • 50 gram chiazaad
  • ½ tl vanillezaadjes of 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • Optioneel: 25 gram zoetmiddel naar keuze

Instructies
 

  • In de blender: Doe alle ingredienten in de blender en maal even goed door. Verdeel het mengsel over vier kommetjes en zet in de koelkast.
  • Met de hand: Roer alle ingredienten goed door elkaar en verdeel over vier kommetjes. Zet in de koelkast.
  • Laat de chia zaad puddinkjes minstens vier uur opstijven. Of maak dit 's avonds om de volgende ochtend als ontbijt te eten.

Hoe gebruik jij chia zaad? Deel je suggesties hieronder!

Ook leuk om te lezen!

  • Uitdaging: Etiketten lezen, 5 handige tipsUitdaging: Etiketten lezen, 5 handige tips
  • Is Soja Gezond? De voors en tegens op een rijtjeIs Soja Gezond? De voors en tegens op een rijtje
  • Quinoa VoorjaarssaladeQuinoa Voorjaarssalade
  • Wat te doen bij Brandend Maagzuur? Tips & Informatie!Wat te doen bij Brandend Maagzuur? Tips & Informatie!
  • Gastrecept: Koolhydraatarme PizzaGastrecept: Koolhydraatarme Pizza
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Desserts, Ontbijt, Recepten Tags: chia zaad

Reacties

  1. Jasmijn zegt

    om

    Dit ga ik zeker doen. Eindelijk een bestemming voor mijn voorraad potten in de kast ☺️Hoe lang kan ik het bewaren in de koelkast?
    Ik hoop dat mijn jongens het lusten

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nou, ik maak genoeg voor een vier dagen en dat gaat prima. Geen fruit ofzo toevoegen.

      Beantwoorden
      • Anna zegt

        om

        Kan je deze pudding ook in de vriezer bewaren? En hoe lang zou je dit dan kunnen bewaren?

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Nee helaas niet, dan wordt t snot als je het ontdooit. Je kan het wel zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Maak kleinere porties als je denkt dat het anders niet opgaat 🙂

          Beantwoorden
  2. Paula zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    Dank voor je snelle antwoord !
    Als je een eet lepel van iets gebruikt is dit dan een volle eetlepel of een afgestreken eetlepel?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik gebruik zo’n lepelring om consistent te zijn en met chiazaad zul je merken dat er op zo’n lepel nooit een kopje ontstaat. Gewoon scheppen, even wachten tot het ‘overschot’ terugvalt en dat aanhouden als eetlepel.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  3. Paula zegt

    om

    Als je pudding wil maken van chiazaad met amandelmelk, wat is dan de verhouding ?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Paula,

      Hou gewoon dezelfde verhouding aan, wat voor melk je gebruikt maakt niet uit.

      Beantwoorden
  4. Ilse zegt

    om

    Je spreekt van kokosmelk ipv amandelmelk, maar in het basisrecept wordt er niet gesproken van melk? Zie ik iets over het hoofd?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nee hoor. Het basisrecept maak ik met yoghurt, maar in het artikel geef ik wat alternatieven aan voor diegene die geen melk kan verdragen. Kokos- en amandelmelk zijn dan ook heerlijk namelijk!

      Beantwoorden
  5. Marijke zegt

    om

    Even een kleine toevoeging/kanttekening. Alhoewel Chia zaad erg gezond is heeft het een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Geen chiazaad eten als je medicatie voor bloedstolling en/of bloeddruk gebruikt. Ook bij vochtafdrijvende medicatie geen chiazaad gebruiken.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Bedankt voor deze aanvulling! Goed om te weten.

      Beantwoorden
  6. adrielle zegt

    om

    Wat fijn dat jej weer terug bent! Chiazaad stond na lange tijd weer op mijn boodschappenlijstje. Heb je nog een zuivelvrij alternatief voor yoghurt? Werkt amandelmelk?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hey Adrielle! Ja hoor, amandelmelk en zelfs kokosmelk werkt goed.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
    • Eva zegt

      om

      bij de Ekoplaza wordt sinds kort kokosyoghurt verkocht. Prijzig, maar wel overheerlijk.

      Beantwoorden
      • adrielle zegt

        om

        dank je voor de tips!

        Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in