• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken
Hazelnootcake met Chocoladeglazuur

Een heerlijke, smeuïge glutenvrije hazelnootcake met een rijke chocoladeglazuur. Deze notencake staat binnen 10 minuten in de oven en dan hoef je maar één kom af te wassen. Perfect voor een snelle doordeweekse cake of om mee te nemen naar een feestje.

Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur

De combinatie van hazelnoten en chocolade is natuurlijk altijd goed. Het is zo’n klassieke combinatie dat ik nog niet iemand heb gevonden die er voor bedankte 🙂 Het oorspronkelijke recept was van mijn moeder die een soortgelijk recept uit een oude Allerhande had geknipt. Die knipsels bewaarde ze in een plastic mapje dat ik nu in mijn bezit heb. Samen met een flinke hoeveelheid handgeschreven recepten, is dit mapje dus een erg waardevol bezit geworden. Ik zat er laatst weer eens doorheen te bladeren en vond dit recept. De hoofdingrediënten: bloem en suiker. Tsja, daar wilde ik wel mijn eigen draai aan geven.

Tips voor Vervangers tijdens het Bakken

En mijn ervaring is dat je veel recepten om kunt toveren naar glutenvrij en minder suiker als je de verhoudingen maar goed in de gaten houdt en begrijpt wat bepaalde ingrediënten in een recept doen. Regulier bloem of meel bevat gluten, dit is bepalend voor de structuur van een baksel. Wanneer je glutenvrij bakt, zal het daardoor kruimeliger zijn. Door bijvoorbeeld xanthaangom toe te voegen, boots je die structuur na.

En witte suiker smelt tijdens het bakken en karameliseert en geeft cakes en koekjes dat prettige knapperige mondgevoel. Je kunt witte suiker vervangen door bijvoorbeeld rietsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet. Maar als je het vervangt door bijvoorbeeld rijststroop, dadels of stevia, krijg je dus een heel ander eindresultaat. Dit is niet altijd erg, maar houd dit dus in je achterhoofd wanneer je suiker in een recept gaat vervangen door dadels of wel suiker toevoegt, maar de hoeveelheid halveert. Nogmaals: is niet erg, maar het eindresultaat is dan gewoon anders.

Klik hier voor meer tips over vervangers in de keuken.

Hazelnootcake en Koffie

Ik vind deze hazelnootcake echt heerlijk om te serveren bij een kop koffie of een beker chocolademelk. Het weer is guur op het moment, dus die citroencake of aardbeien scones moeten nog maar even wachten 🙂

Hazelnootcake met Chocoladeglazuur

Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur

Een smakelijke hazelnootcake die binnen 10 minuten in de oven staat.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Gang Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 14 plakjes

Equipment

  • 1 cakeblik van 25 x 11 cm

Ingrediënten
  

  • 300 gram glutenvrij bakmeel
  • 125 gram gemalen hazelnoten
  • 150 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 2 tl bicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 240 ml melk naar keuze
  • 1 el appelcider azijn
  • 2 eieren
  • 75 ml olijfolie
  • 200 gram pure chocola (min. 70% cacao) in 2 x 100 gram verdeeld
  • 1 tl kokosolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in en bekleed met bakpapier. Zet apart
  • Neem een ruime kom en meng hier alle droge ingrediënten in.
  • Neem een mengbeker en kluts hier de eieren met het melk, azijn en de olijfolie in.
  • Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer even goed door maar houd het beslag luchtig.
  • Schenk de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel 100 gram chocolade in stukjes hier over. Schenk de rest van het beslag in de vorm en klop het blik een aantal keer op het aanrecht om luchtbelletjes uit het beslag te krijgen.
  • Zet de cake in de oven en bak in 50 – 60 minuten gaar. Check met een tandenstoker of hij gaar is. Zo niet, laat dan steeds 5 minuten langer staan.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Smelt de chocolade met de kokosolie au-bain-Marie en smeer dit over de afgekoelde cake. Maak af met wat gehakte hazelnoten als je dat leuk vindt.
  • Geniet er van!

Notities

Koop hier je:
  • Bicarbonaat
  • Cacaopoeder
  • Fijn Himalayazout
  • Olijfolie
  • Xanthaangom

Tips en trucs

  • Ik gebruik mijn eigen glutenvrije meelmix voor dit soort recepten, maar ik heb ook goeie ervaringen met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Schär en die van de AH.
  • Je kunt deze cake ook prima met regulier meel maken. Kies dan wel voor bloem, spelt of tarwe, omdat volkoren meel deze cake vrij zwaar maakt.
  • Gemalen hazelnoten kun je bij de Lidl kopen, of zelf maken van hazelnoten die je droog roostert en daarna fijn maalt in de keukenmachine.
  • Hoewel de cake toch echt wel 50 minuten in de oven moet, moet hij ook niet te lang in de oven want dan droogt hij uit.
  • Invriezen kan heel goed. Laat de glazuur achterwege en pak de afgekoelde cake goed in in plasticfolie en doe hem daarna in een vriezerdoos of een ziploc zak. De cake blijft zo een maand goed.
  • Je kunt ook cupcakes maken met dit recept! Bak ze dan 25 minuten al met al.

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Notencake met Chocola en BanaanGlutenvrije Notencake met Chocola en Banaan
  • Snowball Tangerine Dream Kerst Dessert voor de feestdagenSnowball Tangerine Dream Kerst Dessert voor de feestdagen
  • Boekweit Brownies – Glutenvrij, LactosevrijBoekweit Brownies – Glutenvrij, Lactosevrij
  • Intens Donkere Chocolade Pecan KoekjesIntens Donkere Chocolade Pecan Koekjes
  • Winnaar Give-Away Ergomax Multi voor VrouwenWinnaar Give-Away Ergomax Multi voor Vrouwen
Bijgewerkt op 4/04/22

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: chocola, glutenvrije cake, hazelnootcake

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in