• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Boekweit Brownies – Glutenvrij, Lactosevrij

geschreven door Heleen Quantrill 7 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken
Heerlijke Boekweit Brownies

Zin in iets lekkers voor het weekend? Ik wel! Vandaag een relatief rustige dag, dus ik besloot om mijn tijd nuttig te besteden en alvast het één en ander voor het weekend klaar te maken. Waaronder dus heerlijke boekweit brownies.

Boekweitmeel Comeback!

De laatste tijd ben ik een beetje verliefd op boekweit. Het was mijn meel à choix toen ik voor het eerst begon met glutenvrij eten. Goedkoop, voedzaam en glutenvrij. Perfect voor mij als beginnende foodie. Maar met dat de tijd verstreek ging ik experimenteren met andere melen en was amandelmeel een hele tijd mijn favoriet. Dit kwam grotendeels eigenlijk door het feit dat boekweitmeel een erg uitgesproken smaak heeft. Zeker als je simpele dingen wilt maken als een brood of pannenkoeken, dan proef je duidelijk dat het boekweit is. Die smaak is gewoon niet altijd lekker. Daarom ook stapte ik zoetjes aan over op amandelmeel, dat een iets prettiger smaak heeft (vind ik).

Maar goed, fast forward 10 jaar en het cirkeltje is weer rond in dat ik steeds vaker naar boekweitmeel grijp. Bij de Jumbo verkopen ze biologische boekweit en bij Aldi kun je het ook krijgen (niet biologisch) als je snel bent. Hier is het steeds op.

Wil je in bulk kopen (net als ik) dan kun je heel goed bij de Notenshop terecht voor hoeveelheden van 1,5 kilo voor maar €4,95 . Qua kosten is het gewoon stukken goedkoper dan amandel- of kokosmeel. Dus het enige punt dat overeind blijft, is de smaak.

Boekweit Brownies

Boekweit Brownies

Op Facebook deelde ik een recept voor Galettes oftewel Bretonse boekweitpannenkoeken die je met boekweitmeel, een ei en water maakt. Je proeft dus duidelijk die boekweitsmaak, maar in dit geval is dat juist het doel. Lekkere Franse pannenkoeken met zelfgemaakte nutella of gewoon wat plakjes geitenkaas.

Deze boekweit brownies zijn een perfect voorbeeld van hoe boekweitmeel gewoon prima werkt in glutenvrije baksels, maar dat de chocola die typische smaak dus overheerst. Resultaat: heerlijke boekweit brownies die gewoon naar brownie proeven 😉

Boekweit Brownies

Boekweit Brownies - Glutenvrij, Lactosevrij

Maak deze boekweit brownies voor het weekend om wat lekkers voor bij de koffie te hebben. Glutenvrij en lactosevrij door gebruik van kokosolie en toch echt 100% brownie!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Porties 16 porties

Ingrediënten
  

  • 250 gram boekweitmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl zeezout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel optioneel, maar komt de smaak ten goede
  • 175 gram kokosolie zacht
  • 2 eieren
  • 100 ml kokosmelk of een andere melk naar voorkeur
  • 100 gram pure chocolade in druppels of klein gehakt
  • cacaopoeder ter decoratie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een bakvorm van 24 x 24 cm in en leg een velletje bakpapier op de bodem.
  • Meng in je keukenmachine met de klopper de droge ingrediënten minus de chocoladedruppels kort door elkaar.
  • Voeg de kokosolie, eieren en melk toe en laat de keukenmachine eerst even zachtjes draaien zodat het gemengd is en daarna 2 minuten op hogere snelheid tot er een mooi en glad beslag ontstaat.
  • Roer als laatste de chocoladestukjes of -druppels door het beslag en stort het in de bakvorm. Zet in de oven.
  • Bak de brownies in 20 minuten gaar. Check met een tandenstoker of het beslag niet te nat is. Anders bak je het nog even 5 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en snijd ze in 16 stukken. Bewaar in een luchtdichte doos.
  • Tip: Bestrooi de brownies met (rauwe) cacaopoeder voor een dramatische finish!

Notities

De truc met boekweitmeel is dat je het niet te lang moet bakken. Dan droogt het uit en is het eindresultaat erg droog. Liever dus iets te kort dan te lang met boekweit. 
Deze brownies kun je niet invriezen. Ook dan worden ze erg droog. Bewaar ze liever op kamertemperatuur in een goed afsluitbare doos en eet ze binnen 4 dagen op. 
Alle ingrediënten, behalve de eieren, kun je kopen bij De Notenshop. Ik kan je hun chocoladedruppels van harte aanbevelen. Van gewoon melkchocolade tot wel 85% cacao. 

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Notencake met Chocola en BanaanGlutenvrije Notencake met Chocola en Banaan
  • Castagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van KastanjemeelCastagnaccio – Italiaanse Vruchtencake op basis van Kastanjemeel
  • Supersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte BonenSupersnelle Taco’s met Varkensreepjes en Zwarte Bonen
  • Glutenvrije Hazelnootcake met ChocoladeglazuurGlutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur
  • Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)
Bijgewerkt op 15/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: boekweit, brownies, chocola, glutenvrij

Reacties

  1. Renée zegt

    om

    Deze brownies lijken me heel lekker. Ik ga een vegan-versie maken met arrowroot en gemalen chiazaad als bindmiddelen.
    Om te voorkomen dat gerechten met boekweit uitgdrogen doe ik altijd heel fijn geraspte wortel door het deeg. Werkt prima.

    Beantwoorden
  2. Marleen zegt

    om

    Hoi!
    Is het ook mogelijk in dit recept de pure chocola te vervangen door meer cacaopoeder? Of zou ik dan nog iets smeuïgs moeten toevoegen?
    Groetjes, Marleen

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi hoi! Ja voeg dan iets kokosolie of bijvoorbeeld een halve banaan toe anders wordt het deeg te droog.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  3. Mieke zegt

    om

    Ik heb zomaar alles op voorraad in huis! Eén keer raden wat ik morgen ga doen..?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nou, hoe vond je ze??

      Beantwoorden
  4. Annemieke zegt

    om

    Jammm! Deze ga ik heel rap maken! Qua ingredienten ook vrijwel geheel basisch, iets waar ik momenteel erg op moet gaan letten. Perfecte snack voor de zoete trek dus.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ben heel benieuwd wat je er van vindt! 🙂

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in