• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Vervangers in de Keuken

18 november 2013 geschreven door Heleen Quantrill 44 Reacties

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer als iemand mij vroeg of ze zus en zo kunnen vervangen door dit of dat, dan zou ik een aardig zakcentje opgespaard hebben 😉 Maar feit is wel dat niet iedereen altijd alle genoemde ingredienten voor een recept in huis heeft en dan graag een vervanger zou willen gebruiken. Ik probeer wel zoveel mogelijk aan te geven waar je iets kan krijgen in een recept, maar soms wil je gewoon direct met iets aan de slag! Daarom vandaag een lijst met vervangers voor het koken en bakken die toe te passen zijn op al mijn recepten en hoogstwaarschijnlijk vele anderen.

Vervangers voor Zoet

25 gram pure chocolade = 3 el cacao poeder en 1 el vet (boter of kokosolie) of 3 el carobe poeder en 2 el water voor een caffeine en vetvrije optie
200 gram suiker = 150 gram ahornsiroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 150 gram honing (voeg minder natte ingrediënten toe en verlaag de baktemperatuur met 10 graden)
200 gram suiker = 200 gram rijststroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 200 gram oerzoet/ sucanat
200 gram suiker = 200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
200 gram suiker = 1 tl vloeibare stevia (suiker geeft bulk, dus voeg bijvoorbeeld ongezoete appelmoes toe om volume te creëren)
200 gram suiker = 2 el groen stevia poeder

Vervangers voor melkproducten

250 ml melk = 250 ml plantaardige melk naar keuze
250 ml room = 40 gram boter + 210 ml melk (smelt boter, maar verhit het niet te veel)
250 ml zure room = 250 ml yoghurt (werkt beter in zoete, dan in hartige recepten, naar mijn mening)
250 ml karnemelk = 250 ml melkkefir of 250 ml melk met 1 el citroensap (kan ook met plantaardige melk)
1 el boter = 1 el kokosolie

Vervangers voor eieren

1 ei = 2 eidooiers + 1 el water (werkt goed in koekjesrecepten)
1 ei = 2 eidooiers (in custard recepten)
1 ei = 1 rijpe banaan
1 ei = 1 el appelmoes
1 eiwit = 3 el water + 1 el chiazaad (roer door elkaar en laat 10 – 15 minuten staan)
1 eiwit = 1 el gemalen lijnzaad + 2 -3 el water (roer door elkaar en kook kort totdat het een gel vormt)

Vervangers voor meel, verdikkingsmiddelen en rijsmiddelen

2 el bloem (als verdikkingsmiddel) = 1 el maïszetmeel, 1 el aardappelzetmeel, 1 el arrowroot
200 gram meel = 200 gram speltbloem of -meel, amandelmeel, boekweitmeel, rijstemeel of teffmeel
200 gram meel = ongeveer 200 gram kokosmeel + 8 eieren (dit kan per recept verschillen aangezien verschillende merken kokosmeel anders kunnen reageren, houd per 50 gram kokosmeel 2 eieren aan)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 120 ml karnemelk (voeg minder natte ingrediënten toe, werkt goed in cake recepten)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 1 el appelcider azijn of citroensap

Vervangers algemeen

200 gram tomatenblokjes uit blik = 300 gram tomaten, in stukken gesneden en ongeveer 10 minuten zachtjes gekookt
200 gram tomatensaus = 5 el tomatenpuree en 100 ml water
1 knoflookteentje = ¼ tl knoflookpoeder
1 el verse kruiden = 1 – 1,5 tl gedroogde kruiden
4 velletjes gelatine = 1 afgestreken el gelatinepoeder
500 kokosmelk = 100 gram santen + 400 ml heet water

Met deze vervangers kom je in de meeste recepten al een heel eind. Ik weet dat er nog ontzettend veel andere vervangers zijn, maar ik probeer met deze vervangers ook zoveel mogelijk met onbewerkte, echte producten te werken. Dus als jij hier nog een mooie aanvulling op weet, laat het dan hieronder weten!

PS: Gebruik maken van wat je al in huis hebt is ontzettend ‘budget’ ;-). Als jou dit nou ook aanspreekt, doe dan mee met de Give-Away van mijn nieuwste boek ‘Eet Goed voor elk Budget’! Deze Give-Away loopt tot as. vrijdag middernacht!

Bron: Joy of Baking

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Schoollunch zonder Brood – VrijdagSchoollunch zonder Brood – Vrijdag
  • Ontbijt 2.0Ontbijt 2.0
  • De Koelkast en de Vriezer Schoonmaken en BevoorradenDe Koelkast en de Vriezer Schoonmaken en Bevoorraden
  • PompoentaartPompoentaart
  • Het Genesis Dieet – een samenvattingHet Genesis Dieet – een samenvatting
Bijgewerkt op 15/07/20

Categorie: Budget, In de Keuken, Keuken 101 Tags: Vervangers in de Keuken, Vervangers voor eieren, Vervangers voor meel, Vervangers voor melkproducten, Vervangers voor Zoet

Reacties

  1. Nell zegt

    10 april 2018 om 15:06

    geweldig wat een goed idee van jou om zo’n lijst te maken, ook ik voeg hem toe aan mijn keukenla, vol goede ideetjes enz. dankjewel voor jouw tijd en dat je die voor ons over hebt…..

      Nell(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      12 april 2018 om 11:58

      <3 graag gedaan

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    6 december 2017 om 09:24

    jantien,

    Helemaal niks! Maar dit artikel gaat over vervangers, in het geval dat je een bepaald ingredient niet in huis hebt. 🙂

      Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. jantien zegt

    18 mei 2016 om 11:49

    Wat is er mis met verse knoflook?

      jantien(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Francis zegt

    28 november 2015 om 22:14

    dank voor deze lijst. Iemand enig idee hoe de verhouding Gelatine – Chiazaad is ter vervanging? Ik kan het nergens vinden….1 blaadje Gelatine is hoeveel chia???
    dank

      Francis(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Hennie Kloppenburg zegt

    23 maart 2014 om 13:14

    Ik heb een cake gebakken waarin ik de bloem heb vervangen door boekweitmeel, maar nu valt hij wel erg uit elkaar. Nog tips om dit voor een volgende keer steviger te krijgen?

      Hennie Kloppenburg(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Ann De Roose zegt

      11 juni 2015 om 00:02

      Hallo,
      Ik volgde ooit een workshop van broodbakken met biologisch meel en had hetzelfde probleem. Men adviseerde mij om een soeplepel mayonaise toe te voegen als ingrediënt. De Ingrediënten van mayonaise fungeren als meelverbeteraar en bindt het deeg beter. Ik doe dit en vind het zeer doeltreffend.

        Ann De Roose(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Iris Maier zegt

        11 juni 2015 om 15:18

        Wat een grappige tip, deze kende ik nog niet! Ik ken wel vitamine C als broodverbeteraar, maar mayonaise…? Zal een scheutje olie ook werken, of zal er ook echt ei bij moeten, denk je?

          Iris Maier(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  6. Sandra de Jong - Eilers zegt

    8 december 2013 om 17:05

    Jij werkt in je recepten veel met amandelmeel. Hier vinden we datniet zo heel lekker. Hoe zet ik dat om naar kokosmeel of rijstemeel?

      Sandra de Jong – Eilers(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Marjon Kruik zegt

    19 november 2013 om 20:24

    Meteen uitgeprint, erg handig! Dank je wel voor het delen.

    Groetjes, Marjon

      Marjon Kruik(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    19 november 2013 om 13:43

    Super, wat fijn zo’n werkbare lijst. Dank je wel. Marieke

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Anonymous zegt

    19 november 2013 om 10:45

    Wow! Dit lijstje wordt uitgeprint, vermenigvuldigd en uitgedeeld!
    Dank namens vele vrienden en bekenden!
    Smakelijke groetjes, Marja

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    19 november 2013 om 10:19

    Kijk eens aan! Dit is nu eens superhandig! Bedankt voor dit fijne lijstje, die ga ik gelijk uitprinten….

    Groetjes,

    Jolanda L.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Jeanette zegt

    19 november 2013 om 07:42

    Wow hartstikke goed idee dit!!! Uitprinten en lamineren inderdaad!!

    Ik mis nog de vervanging voor; huttenkase, slagroom, creme fraiche, monchou. Daar worstel ik ook altijd mee. Wat kan voor wat vervangen worden?

      Jeanette(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      19 november 2013 om 09:11

      Waarom wil je het vervangen? Kan je niet tegen koemelk of is het omdat je het niet altijd in huis hebt?

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      19 november 2013 om 21:43

      De vraag komt misschien niet goed over, maar ik stelde hem om te kunnen bepalen waar jij het door zou kunnen vervangen. Vandaar!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Sandra de Jong - Eilers zegt

      24 november 2013 om 20:51

      Ik worstel daar ook mee. Wij gebruiken sinds kort geen melk meer ivm intolerantie voor calcium. Dan blijft er ongeveer alleen rijstmelk en kokosmelk over. Verder nog vervangngstips?

        Sandra de Jong – Eilers(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Annemie zegt

        5 september 2017 om 13:53

        Sojamelk, aan de smaak moet je wennen
        Geitenmelk werd ook aangeraden door homeopathisch kinderarts.

          Annemie(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          12 september 2017 om 09:06

          Wij hebben veel goeie ervaringen met geitenmelk ook. De smaak vind ik zelf erg lekker.

            Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

          Beantwoorden
  12. aafke de Vries zegt

    19 november 2013 om 03:30

    kan zelf niet tegen paprika, vervang het daarom door wortel.
    werkt goed!!!

      aafke de Vries(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  13. adrielle de hoog zegt

    18 november 2013 om 15:02

    THANKS!!!!

      adrielle de hoog(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  14. Laura zegt

    18 november 2013 om 13:45

    Hier ben ik blij mee, vond het een hele puzzel om het zelf allemaal uit te zoeken, dank je wel.

      Laura(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  15. Charlotte Jungblut zegt

    18 november 2013 om 13:26

    Ge-wel-dig! Bedankt!

      Charlotte Jungblut(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  16. Schapen Wolken Dromen zegt

    18 november 2013 om 12:54

    Super!

    En de uitleg meel – kokosmeel+eieren verklaart waarom mijn brood vorige week mislukt uit de broodbakmachine kwam: Mijn speltmeel was op en dus had ik wat kokosmeel toegevoegd. Had ik geweten van die eieren…

    Nou ja, dat vergeet ik nu in ieder geval niet meer!

      Schapen Wolken Dromen(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  17. Anonymous zegt

    18 november 2013 om 11:23

    bedankt voor het fijne overzicht!!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  18. Damaris zegt

    18 november 2013 om 11:55

    Helemaal super, dit soort gegevens moet ik zo vaak googlen, nu heb ik het op een rijtje.. thanks!!

      Damaris(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  19. Adri zegt

    18 november 2013 om 10:49

    Hallo, ik ben bezig mijn voedingspatroon te veranderen, vooral nadat candida was gekonstateerd. Zo’n dieet is voor een vegetariër nog best een uitdaging. Lees nu veel over goede voeding, en deze site is geweldig!
    Nu heb ik een vraag: ik wil nu een blender aanschaffen, voor smoothies e.d., maar wat is een goeie? Wie heeft er ervaring mee? En wat is het voordeel van een slow-juicer t.o.v. een blender??? Alvast bedankt!

      Adri(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      18 november 2013 om 12:14

      Adri, zit je op Facebook? Daar wil ik deze vraag namelijk wel in de groep gooien (op mijn FB pagina van EGVG). Ik denk dat je daar namelijk wel aardig wat goeie tips en dergelijke zal krijgen.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Adri zegt

      18 november 2013 om 12:28

      Ja, ik zit op faceboek! Ik kijk uit naar de tips op je FB-pagina, dank je wel.

      groetjes,
      Adri

        Adri(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      21 november 2013 om 08:12

      Ik gebruik de philips HR 2094, deze kan ook ijsblokjes malen. Ideaal voor noten en hard fruit.
      Hij was rond 70 euro. Niet heel goedkoop maar ik gebruik hem dagelijks en vind het een enorm fijn apparaat. Bezuinig niet op een goed snijmes, plank, blender en keukenmachine, het maakt koken en bakken alleen maar leuker. Groet, Sabine

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  20. Mieke. zegt

    18 november 2013 om 11:37

    Heel fijn, bedankt. 😀
    Ik kan het misschien nog een klein beetje aanvullen.

    Agavesiroop—stevia.
    boekweitmeel—-amandelmeel.
    bakpoeder—–wijnsteenzuur.
    haverzemelen—–colonclean.

      Mieke.(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  21. storiesofacoeliac zegt

    18 november 2013 om 09:18

    Handig! Alleen amandelmeel verbrandt volgens mij wel wat sneller dan gewoon meel dus daar kort ik de baktijd altijd wat in.

      storiesofacoeliac(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  22. Anonymous zegt

    18 november 2013 om 09:17

    Fantastisch, dankjewel!

    Elske

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  23. Anonymous zegt

    18 november 2013 om 09:17

    Printen, lamineren, bewaren in keukenlade, binnenkant keukenkastdeurtje of op mangneetbord. 😀

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      18 november 2013 om 09:18

      …. groetjes, Manuela.

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  24. Annelieke zegt

    18 november 2013 om 10:01

    Dit lijstje komt nu van de printer en gaat zo mijn koelkast op.
    Ik heb zoveel recepten die ik nog om moet zetten naar gezond!
    Dit gaat het zeker veel makkelijker maken.

      Annelieke(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  25. Ans Schiphorst zegt

    18 november 2013 om 09:29

    Goh, wat uitgebreid. Dank je wel!!

      Ans Schiphorst(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  26. annie laumen zegt

    18 november 2013 om 08:56

    Super lijstje daar kun je wat mee
    Thks Heleen
    Grt Annie

      annie laumen(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  27. Anonymous zegt

    18 november 2013 om 07:05

    Geweldig zo lijstje.
    Ik hang het in mijn keuekenkastje.
    Ideaal.
    Dankjewel.
    Groet, Sabine

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      18 november 2013 om 07:49

      🙂 Graag gedaan!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  28. Lot zegt

    18 november 2013 om 07:58

    Dat is echt een geweldig handig lijstje! Dank je voor dit uitgebreide overzicht.

      Lot(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Koffie met kokosmelk en rauwe honing schreef:
    16 juli 2020 om 23:45
    Beantwoorden
  2. Zelfgemaakte Fruitrepen - Glutenvrij - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    12 november 2018 om 14:47
    Beantwoorden
  3. Worteltjestaart - Glutenvrij & Lactose vrij mogelijkheden schreef:
    28 mei 2018 om 14:29
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.