• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vervangers in de Keuken

geschreven door Heleen Quantrill 45 Reacties

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer als iemand mij vroeg of ze zus en zo kunnen vervangen door dit of dat, dan zou ik een aardig zakcentje opgespaard hebben 😉 Maar feit is wel dat niet iedereen altijd alle genoemde ingredienten voor een recept in huis heeft en dan graag een vervanger zou willen gebruiken. Ik probeer wel zoveel mogelijk aan te geven waar je iets kan krijgen in een recept, maar soms wil je gewoon direct met iets aan de slag! Daarom vandaag een lijst met vervangers voor het koken en bakken die toe te passen zijn op al mijn recepten en hoogstwaarschijnlijk vele anderen.

Vervangers voor Zoet

25 gram pure chocolade = 3 el cacao poeder en 1 el vet (boter of kokosolie) of 3 el carobe poeder en 2 el water voor een caffeine en vetvrije optie
200 gram suiker = 150 gram ahornsiroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 150 gram honing (voeg minder natte ingrediënten toe en verlaag de baktemperatuur met 10 graden)
200 gram suiker = 200 gram rijststroop (voeg minder natte ingrediënten toe)
200 gram suiker = 200 gram oerzoet/ sucanat
200 gram suiker = 200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
200 gram suiker = 1 tl vloeibare stevia (suiker geeft bulk, dus voeg bijvoorbeeld ongezoete appelmoes toe om volume te creëren)
200 gram suiker = 2 el groen stevia poeder

Vervangers voor melkproducten

250 ml melk = 250 ml plantaardige melk naar keuze
250 ml room = 40 gram boter + 210 ml melk (smelt boter, maar verhit het niet te veel)
250 ml zure room = 250 ml yoghurt (werkt beter in zoete, dan in hartige recepten, naar mijn mening)
250 ml karnemelk = 250 ml melkkefir of 250 ml melk met 1 el citroensap (kan ook met plantaardige melk)
1 el boter = 1 el kokosolie

Vervangers voor eieren

1 ei = 2 eidooiers + 1 el water (werkt goed in koekjesrecepten)
1 ei = 2 eidooiers (in custard recepten)
1 ei = 1 rijpe banaan
1 ei = 1 el appelmoes
1 eiwit = 3 el water + 1 el chiazaad (roer door elkaar en laat 10 – 15 minuten staan)
1 eiwit = 1 el gemalen lijnzaad + 2 -3 el water (roer door elkaar en kook kort totdat het een gel vormt)

Vervangers voor meel, verdikkingsmiddelen en rijsmiddelen

2 el bloem (als verdikkingsmiddel) = 1 el maïszetmeel, 1 el aardappelzetmeel, 1 el arrowroot
200 gram meel = 200 gram speltbloem of -meel, amandelmeel, boekweitmeel, rijstemeel of teffmeel
200 gram meel = ongeveer 200 gram kokosmeel + 8 eieren (dit kan per recept verschillen aangezien verschillende merken kokosmeel anders kunnen reageren, houd per 50 gram kokosmeel 2 eieren aan)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 120 ml karnemelk (voeg minder natte ingrediënten toe, werkt goed in cake recepten)
1 tl bakpoeder = ¼ tl bicarbonaat + 1 el appelcider azijn of citroensap

Vervangers algemeen

200 gram tomatenblokjes uit blik = 300 gram tomaten, in stukken gesneden en ongeveer 10 minuten zachtjes gekookt
200 gram tomatensaus = 5 el tomatenpuree en 100 ml water
1 knoflookteentje = ¼ tl knoflookpoeder
1 el verse kruiden = 1 – 1,5 tl gedroogde kruiden
4 velletjes gelatine = 1 afgestreken el gelatinepoeder
500 kokosmelk = 100 gram santen + 400 ml heet water

Met deze vervangers kom je in de meeste recepten al een heel eind. Ik weet dat er nog ontzettend veel andere vervangers zijn, maar ik probeer met deze vervangers ook zoveel mogelijk met onbewerkte, echte producten te werken. Dus als jij hier nog een mooie aanvulling op weet, laat het dan hieronder weten!

PS: Gebruik maken van wat je al in huis hebt is ontzettend ‘budget’ ;-). Als jou dit nou ook aanspreekt, doe dan mee met de Give-Away van mijn nieuwste boek ‘Eet Goed voor elk Budget’! Deze Give-Away loopt tot as. vrijdag middernacht!

Bron: Joy of Baking

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Kokosmeel VanillekoekjesKokosmeel Vanillekoekjes
  • Broccoli Aardappel Ovenschotel met Rode ui en KaasgratinBroccoli Aardappel Ovenschotel met Rode ui en Kaasgratin
  • Kip Tikka Masala Recept – Super Makkelijk en LactosevrijKip Tikka Masala Recept – Super Makkelijk en Lactosevrij
  • Tex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of ZakjesTex-Mex Fajita Kipsalade zonder Pakjes of Zakjes
  • Eiwitrijke Notenpasta Wafels (Glutenvrij, Lactosevrij)Eiwitrijke Notenpasta Wafels (Glutenvrij, Lactosevrij)
Bijgewerkt op 15/07/20

Categorie: Budget, Een Natuurlijk Schone Keuken, Huis & Tuin Tags: Vervangers in de Keuken, Vervangers voor eieren, Vervangers voor meel, Vervangers voor melkproducten, Vervangers voor Zoet

Reacties

  1. Nell zegt

    om

    geweldig wat een goed idee van jou om zo’n lijst te maken, ook ik voeg hem toe aan mijn keukenla, vol goede ideetjes enz. dankjewel voor jouw tijd en dat je die voor ons over hebt…..

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      <3 graag gedaan

      Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    om

    jantien,

    Helemaal niks! Maar dit artikel gaat over vervangers, in het geval dat je een bepaald ingredient niet in huis hebt. 🙂

    Beantwoorden
  3. jantien zegt

    om

    Wat is er mis met verse knoflook?

    Beantwoorden
  4. Francis zegt

    om

    dank voor deze lijst. Iemand enig idee hoe de verhouding Gelatine – Chiazaad is ter vervanging? Ik kan het nergens vinden….1 blaadje Gelatine is hoeveel chia???
    dank

    Beantwoorden
  5. Hennie Kloppenburg zegt

    om

    Ik heb een cake gebakken waarin ik de bloem heb vervangen door boekweitmeel, maar nu valt hij wel erg uit elkaar. Nog tips om dit voor een volgende keer steviger te krijgen?

    Beantwoorden
    • Ann De Roose zegt

      om

      Hallo,
      Ik volgde ooit een workshop van broodbakken met biologisch meel en had hetzelfde probleem. Men adviseerde mij om een soeplepel mayonaise toe te voegen als ingrediënt. De Ingrediënten van mayonaise fungeren als meelverbeteraar en bindt het deeg beter. Ik doe dit en vind het zeer doeltreffend.

      Beantwoorden
      • Iris Maier zegt

        om

        Wat een grappige tip, deze kende ik nog niet! Ik ken wel vitamine C als broodverbeteraar, maar mayonaise…? Zal een scheutje olie ook werken, of zal er ook echt ei bij moeten, denk je?

        Beantwoorden
  6. Sandra de Jong - Eilers zegt

    om

    Jij werkt in je recepten veel met amandelmeel. Hier vinden we datniet zo heel lekker. Hoe zet ik dat om naar kokosmeel of rijstemeel?

    Beantwoorden
  7. Marjon Kruik zegt

    om

    Meteen uitgeprint, erg handig! Dank je wel voor het delen.

    Groetjes, Marjon

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Super, wat fijn zo’n werkbare lijst. Dank je wel. Marieke

    Beantwoorden
  9. Anonymous zegt

    om

    Wow! Dit lijstje wordt uitgeprint, vermenigvuldigd en uitgedeeld!
    Dank namens vele vrienden en bekenden!
    Smakelijke groetjes, Marja

    Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    om

    Kijk eens aan! Dit is nu eens superhandig! Bedankt voor dit fijne lijstje, die ga ik gelijk uitprinten….

    Groetjes,

    Jolanda L.

    Beantwoorden
  11. Jeanette zegt

    om

    Wow hartstikke goed idee dit!!! Uitprinten en lamineren inderdaad!!

    Ik mis nog de vervanging voor; huttenkase, slagroom, creme fraiche, monchou. Daar worstel ik ook altijd mee. Wat kan voor wat vervangen worden?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Waarom wil je het vervangen? Kan je niet tegen koemelk of is het omdat je het niet altijd in huis hebt?

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      De vraag komt misschien niet goed over, maar ik stelde hem om te kunnen bepalen waar jij het door zou kunnen vervangen. Vandaar!

      Beantwoorden
    • Sandra de Jong - Eilers zegt

      om

      Ik worstel daar ook mee. Wij gebruiken sinds kort geen melk meer ivm intolerantie voor calcium. Dan blijft er ongeveer alleen rijstmelk en kokosmelk over. Verder nog vervangngstips?

      Beantwoorden
      • Annemie zegt

        om

        Sojamelk, aan de smaak moet je wennen
        Geitenmelk werd ook aangeraden door homeopathisch kinderarts.

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Wij hebben veel goeie ervaringen met geitenmelk ook. De smaak vind ik zelf erg lekker.

          Beantwoorden
  12. aafke de Vries zegt

    om

    kan zelf niet tegen paprika, vervang het daarom door wortel.
    werkt goed!!!

    Beantwoorden
  13. adrielle de hoog zegt

    om

    THANKS!!!!

    Beantwoorden
  14. Laura zegt

    om

    Hier ben ik blij mee, vond het een hele puzzel om het zelf allemaal uit te zoeken, dank je wel.

    Beantwoorden
  15. Charlotte Jungblut zegt

    om

    Ge-wel-dig! Bedankt!

    Beantwoorden
  16. Schapen Wolken Dromen zegt

    om

    Super!

    En de uitleg meel – kokosmeel+eieren verklaart waarom mijn brood vorige week mislukt uit de broodbakmachine kwam: Mijn speltmeel was op en dus had ik wat kokosmeel toegevoegd. Had ik geweten van die eieren…

    Nou ja, dat vergeet ik nu in ieder geval niet meer!

    Beantwoorden
  17. Anonymous zegt

    om

    bedankt voor het fijne overzicht!!

    Beantwoorden
  18. Damaris zegt

    om

    Helemaal super, dit soort gegevens moet ik zo vaak googlen, nu heb ik het op een rijtje.. thanks!!

    Beantwoorden
  19. Adri zegt

    om

    Hallo, ik ben bezig mijn voedingspatroon te veranderen, vooral nadat candida was gekonstateerd. Zo’n dieet is voor een vegetariër nog best een uitdaging. Lees nu veel over goede voeding, en deze site is geweldig!
    Nu heb ik een vraag: ik wil nu een blender aanschaffen, voor smoothies e.d., maar wat is een goeie? Wie heeft er ervaring mee? En wat is het voordeel van een slow-juicer t.o.v. een blender??? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Adri, zit je op Facebook? Daar wil ik deze vraag namelijk wel in de groep gooien (op mijn FB pagina van EGVG). Ik denk dat je daar namelijk wel aardig wat goeie tips en dergelijke zal krijgen.

      Beantwoorden
    • Adri zegt

      om

      Ja, ik zit op faceboek! Ik kijk uit naar de tips op je FB-pagina, dank je wel.

      groetjes,
      Adri

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Ik gebruik de philips HR 2094, deze kan ook ijsblokjes malen. Ideaal voor noten en hard fruit.
      Hij was rond 70 euro. Niet heel goedkoop maar ik gebruik hem dagelijks en vind het een enorm fijn apparaat. Bezuinig niet op een goed snijmes, plank, blender en keukenmachine, het maakt koken en bakken alleen maar leuker. Groet, Sabine

      Beantwoorden
  20. Mieke. zegt

    om

    Heel fijn, bedankt. 😀
    Ik kan het misschien nog een klein beetje aanvullen.

    Agavesiroop—stevia.
    boekweitmeel—-amandelmeel.
    bakpoeder—–wijnsteenzuur.
    haverzemelen—–colonclean.

    Beantwoorden
  21. storiesofacoeliac zegt

    om

    Handig! Alleen amandelmeel verbrandt volgens mij wel wat sneller dan gewoon meel dus daar kort ik de baktijd altijd wat in.

    Beantwoorden
  22. Anonymous zegt

    om

    Fantastisch, dankjewel!

    Elske

    Beantwoorden
  23. Anonymous zegt

    om

    Printen, lamineren, bewaren in keukenlade, binnenkant keukenkastdeurtje of op mangneetbord. 😀

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      …. groetjes, Manuela.

      Beantwoorden
  24. Annelieke zegt

    om

    Dit lijstje komt nu van de printer en gaat zo mijn koelkast op.
    Ik heb zoveel recepten die ik nog om moet zetten naar gezond!
    Dit gaat het zeker veel makkelijker maken.

    Beantwoorden
  25. Ans Schiphorst zegt

    om

    Goh, wat uitgebreid. Dank je wel!!

    Beantwoorden
  26. annie laumen zegt

    om

    Super lijstje daar kun je wat mee
    Thks Heleen
    Grt Annie

    Beantwoorden
  27. Anonymous zegt

    om

    Geweldig zo lijstje.
    Ik hang het in mijn keuekenkastje.
    Ideaal.
    Dankjewel.
    Groet, Sabine

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      🙂 Graag gedaan!

      Beantwoorden
  28. Lot zegt

    om

    Dat is echt een geweldig handig lijstje! Dank je voor dit uitgebreide overzicht.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije Hazelnootcake met Chocoladeglazuur | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Klik hier voor meer tips over vervangers in de keuken. […]

    Beantwoorden
  2. Koffie met kokosmelk en rauwe honing schreef:
    om

    […] (zoals vandaag bijvoorbeeld) een ware traktatie te gunnen, maak ik een heerlijke kop koffie met kokosmelk en rauwe honing. Het verschilt per merk hoeveel kokosmelk je nodig hebt. Met de kokosmelk die je af […]

    Beantwoorden
  3. Zelfgemaakte Fruitrepen - Glutenvrij - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] zelf wilt gaan maken, volg dan het recept precies. Ik weet dat veel recepten vaak min of meer wel aan te passen zijn aan wat je in huis hebt, maar voor het beste resultaat, raad ik je toch aan om in dit geval het recept exact te volgen. […]

    Beantwoorden
  4. Worteltjestaart - Glutenvrij & Lactose vrij mogelijkheden schreef:
    om

    […] je een vervanger voor een ingrediënt in de lijst hieronder? Lees de opmerkingen hieronder of check dit artikel waarin ik een aantal vervangers heb opgeschreven voor veel voorkomende producten in de […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in